یکی از اتفاقات مهم و البته نگرانکننده در ارتباط با صنعت طیور در هفتههای اخیر شیوع آنفلوآنزای پرندگان در آمریکا و سرایت آن به کشورهای دیگری مانند روسیه و ترکیه است. به عبارتی این بیماری تا بیخ گوش مرزهای ایران پیش رفته و اگر تدابیر لازم بهداشتی برای جلوگیری از سرایت آن به داخل کشور اتخاذ نشود ممکن است صنعت طیور را به سرعت با چالشی بزرگ مواجه کند که در این صورت خسارتهای جبرانناپذیری به فعالان این بخش وارد خواهد آمد. مهدی مسعودی یکی از کارشناسانی که تقریبا هر هفته در برنامه مجله کشاورزی صحبت میکند در ارتباط با این بیماری گفت: آنفلوآنزای پرندگان به قدری ابعاد گسترده دارد که گفتهها حاکی است خسارت ناشی از آن حدود 310میلیون دلار برآورد میشود.
مسعودی اضافه کرد: تحلیلگران معتقدند به ازای هر یک میلیون دلار خسارت مستقیم یک میلیون و 800هزار دلار خسارت غیرمستقیم به کل صنعت مرغداری آمریکا وارد میشود. البته این رقم برای صنعت خوراک این کشور حدود 230هزاردلار به ازای هر یک میلیون دلار است. این کارشناس در بخش دیگری از سخنانش افزود: حال پنج سوال اساسی در ذهن تحلیلگران و کارشناسان صنعت مرغداری نقش بسته است. اول اینکه آیا این بیماری ممکن است جهانگیر و اپیدمی شود؟ دوم اینکه آیا محدودیتها و ممنوعیتها در ارتباط با این بیماری بازار تجاری و مبادلات طیور در جهان را به هم خواهد زد؟ سوال سوم درباره اختصاص دوباره بودجه از طرف دولت آمریکا برای کنترل این بیماری پرسیده میشود. چهارمین مسئله تاثیر این موضوع بر افزایش بیکاری در جهان است و پنجم اینکه شیوع آنفلوآنزا برای تولیدکنندگان منفعل یا آنها که جزو زنجیره نیستند تأثیرگذار خواهد بود یا نه.
آینده روشن متخصصان تغذیه دام
دبیر انجمن صنایع خوراک دام و طیور و آبزیان در ادامه برنامه مجله کشاورزی از وضعیت کلی صنعت خوراک طیور در جهان سخن گفت. پیمان ذوالفقاریان عنوان کرد: در حال حاضر یک میلیون تن خوراک صنعتی در جهان تولید میشود که نیمی از آن به مصرف طیور میرسد. سهم ایران از این مقدار 3میلیون تن است. به گفته ذوالفقاریان 70درصد هزینه واحدهای تولیدی در بخش خوراک خلاصه میشود. بنابراین بهرهوری بیشتر از خوراک و پیدا کردن راهکارهای علمی به همراه استفاده از تکنولوژی جدید میتواند هزینه تمام شده را کاهش دهد و در نهایت این امر به نفع مصرفکننده باشد.
وی گفت: ما در آینده احتیاج به تیمهای کارشناسی داریم که بتوانیم در عرضه خوراک با کیفیت بالاتر موفق باشیم. طبق برنامهریزی صورت گرفته در انجمن مربوطه قرار است بهبود کیفیت با حضور کارشناسان و متخصصان علم تغذیه در کارخانهها طی پنج سال به مرحله عمل رسیده و مبنای تولید را براساس سفارش مشتری پایهریزی کنیم؛ چیزی که امروز تا حدودی از آن فاصله داریم. اگر این کار انجام شود نهتنها محصولات با کیفیت بالاتری به مشتری عرضه میشود، بلکه هزینههای تمام شده نیز بهمراتب کمتر خواهد بود. دبیر انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ادامه داد: اگر بتوانیم از پتانسیل علمی متخصصان تغذیه استفاده کنیم ظرفیت تولید تا سه برابر افزایش مییابد و بهجز بازار داخلی میتوانیم مشتریان خارجی در منطقه خاورمیانه داشته باشیم که آماده جذب این محصولات هستند.
بهطورکلی کارشناسان دیگری که در این برنامه اظهارنظر کردند بر این تاکید داشتند که میتوان با تکیه بر تواناییهای مهندسان داخلی و همچنین تکنولوژی روز دنیا بهگونهای از خوراک طیور بهره گرفت که بیشترین راندمان و کمترین هزینه را نصیب فعالان این بخش کند. به شرطی که برنامهریزی دقیق و مدونی در این زمینه تنظیم شود و استفاده از متخصصان تغذیه برای نظارت و کنترل در کارخانهها به دست فراموشی سپرده نشود. به این ترتیب به نظر میرسد در آیندهای نزدیک شاهد سهم بیشتری از اشتغال در رشتههایی مانند تغذیه دام و طیور باشیم که همین موضوع میتواند فرصتی باشد برای کارشناسان رشتههای دامپروری.