طبق اعلام آژانس «نظارت بر مرزهای اروپا» در شش ماه نخست سال 2015 تعداد مهاجرانی که خود را به مرزهای اتحادیه اروپا رساندند، به حدود 340 هزار نفر رسیده است. شمار مهاجرانی که در همین دوره زمانی در سال 2014 به مرزهای اتحادیه اروپا رسیده بودند، 123 هزار نفر بوده است. در ماه جولای گذشته 107 هزار و 500 مهاجر به مرزهای اتحادیه اروپا رسیدند که یک رکورد به حساب میآید.
سازمان بینالمللی مهاجرت این آمار را 350 هزار نفر میداند که از این تعداد 2643 نفر پس از تلاش برای رفتن به اروپا جان خود را در دریا از دست دادهاند. طبق اعلام این سازمان نزدیک به 220 هزار نفر به یونان، 115 هزار نفر به ایتالیا، 2هزار نفر به اسپانیا و یکصد نفر به مالت رسیدهاند. در مجموع بیش از 350 هزار نفر امسال از دریای مدیترانه عبور کردهاند. این تعداد در سال 2014 حدود 219 هزار نفر بود.
آلمان بزرگترین پذیرای مهاجرانی است که به دلیل جنگ از خاورمیانه روانه این کشور میشوند و همچنین به دلایل اقتصادی آلمان پذیرای مهاجرانی از سوی جنوب شرقی اروپاست. در ماه اوت 104 هزار و 460 پناهجو وارد آلمان شدند و انتظار میرود این کشور 800 هزار پناهجو را تا پایان امسال بپذیرد. اقامتگاههای پناهندگان به خاطر این تحول پر شده و ادارات تحت فشار قرار گرفتهاند. با توجه به روند هجوم پناهجویان، برلین در نظر دارد یک بودجه تکمیلی برای پناهجویان و کمک به شهرهایی که اکنون مشکلاتی برای تامین مکان و مراقبتهای بهداشتی دارند، اختصاص دهد.
به اعتقاد صدراعظم آلمان، این کشور مالیاتها را به دلیل حضور پناهجویان افزایش نمیدهد. ما هنوز هدف خود را برای دستیابی به یک بودجه متعادل دنبال میکنیم بدون اینکه بدهی جدیدی داشته باشیم. شرایط تثبیت شده درباره بودجه باعث شده است که این کشور بهراحتی با مسائل غیرمترقبه مقابله کند. به گفته مرکل، بهویژه به مراکز ثبتنام پناهندگان در ایتالیا و یونان، رتبهبندی کشورهای مبدأ امن بهطور مشترک، در نظر گرفتن امکاناتی برای بازگرداندن افراد و تقسیم عادلانه پناهندگان در سطح اتحادیه اروپایی نیاز است. در بخشهایی از اقتصاد، کمبود نیروی متخصص وجود دارد و بسیاری از فرصتهای شغلی خالی ماندهاند.
به عقیده وزیر اقتصاد آلمان، مهاجرت گسترده پناهندگان میتواند به آلمان در رفع کمبود نیروهای متخصص کمک کند. البته شرط انجام این کار، وضع یک قانون مهاجرت است که به روشنی نیازهای آلمان را بهعنوان یک پایگاه اقتصادی طی 10 سال آینده، مشخص کند. باید برای پناهندگانی که دورههای آموزشی را با موفقیت به پایان میرسانند، امکان اقامت در آلمان را فراهم کرد. رئیس اتحادیه صنایع آلمان نیز اعلام داشته است بسیاری از پناهجویان دارای آموزشهای خوبی هستند. اگر ما بتوانیم هر چه سریعتر آنها را با بازار کار همگرا کنیم، هم به پناهجویان و هم به خودمان کمک کردهایم. رئیس اتاق صنایع و بازرگانی آلمان نیز تاکید دارد کسی که یک دوره آموزشی را میگذراند، نباید از کشور اخراج کرد. کسی که بهعنوان متقاضی پناهندگی، به یک نیروی متخصص تبدیل شود، باید بتواند، برای همیشه در کشور بماند.
* کارشناس مسائل اروپا