چند سال گذشته عزم جدی در جلوگیری از خروج اطلاعات کاربران از کشور شده است و دولتیها سعی کردند با منتقل کردن بخش زیادی از میزبانیهای وبسایتها به ایران تا حد زیادی از نشت اطلاعات به خارج از مرزها جلوگیری کنند. سال گذشته نیز بخشخصوصی از سوی دولت مشوقهایی را برای راهاندازی دیتاسنترها و آمادهسازی زیرساختها برای ایجاد بیشتر فضای رایانش ابری در کشور کسب کرد که گفته میشود تا اینجای کار این تسهیلات مثمر ثمر واقع شده است.
حدود دو ماه پیش بود که وزیر ارتباطات کشورمان از استقبال از ایجاد دیتاسنترهای داخلی خبر داد و گفت: دیتاسنترهای داخلی میتواند باعث شود شرکتهای کوچک و گروههای فعال بدون آنکه از نظر سختافزاری هزینهای کنند با امکاناتی که دولت در اختیار آنها قرار میدهد فعالیتهای خود را دنبال کنند. محمود واعظی افزود: معمولاً اینگونه است که 80 درصد هزینههایی که شرکتها صرف میکنند، صرف زیرساختها میشود اما اکنون کلیه زیرساختها را فراهم کردهایم تا آنچه در اختیار شرکتها قرار میگیرد موجب شود رونق کسبوکار آنها بیشتر شود. وی با بیان اینکه برای اجرای رایانش ابری سه فاز در نظر گرفته شده، اظهار کرد: بیش از آنکه ما درخصوص اجرای این طرح اعلام رسمی کنیم 170 شرکت برای این طرح ثبتنام کرده بودند که از این میان 67 شرکت برای فعالیت پذیرفته شدند.
این صحبتهای وزیر ارتباطات کشورمان بر اهمیت ایجاد دیتاسنترهای بیشتری در کشور تأکید میکند و کارشناسان نیز از بهبود وضعیت توسعه حوزه ارتباطی کشور توسط خدمات دیتا سنتری و ایجاد فضا برای ارائه سرویس رایانش ابری خبر میدهند. بهروز هاشم بیگی، کارشناس فناوری اطلاعات درباره اهمیت ایجاد دیتاسنترهای داخلی به «فرصت امروز» گفت: هرچه بر تعداد دیتاسنترهای داخلی افزوده شود حجم بیشتری از اطلاعات در داخل کشور باقی میماند که این موضوع میتواند هم از لحاظ امنیتی و هم از نظر ایجاد شغل در کشور مورد اهمیت واقع شود.
وی افزود: مهمترین خدماتی که دیتاسنترها ارائه میکنند مربوط به سرورهای اینترنتی است که وظیفه میزبانی اطلاعات را در سرتاسر دنیای وب به عهده میگیرند. سرورهای اینترنتی در دو نوع سرورهای اختصاصی مناسب برای سازمانها، شرکتها و سایر سایتهای پر بازدید و سرورهای مجازی مناسب برای استفادههای شخصی و وبسایتها کوچکتر، عرضه میشود.
هاشم بیگی اظهار کرد: یک شرکت معتبر برای اینکه وبسایت خود را روی یک سرور میزبانی کند هرگز از یک سرور اشتراکی برای این کار بهره نمیگیرد چرا که سرور اشتراکی به معنای افزایش مسائل امنیتی خواهد بود و همچنین استقلال در مدیریت سرور را با تنگناهایی روبهرو میسازد. به همین جهت سرورهای اختصاصی همراه بهترین پیشنهاد برای شرکتهایی است که به توسعه فعالیتهای خود در عرصه وب میاندیشند. این کارشناس گفت: گرچه ایجاد دیتاسنتر در کشور کلید خورده است اما به نظر من این عملیات باید خیلی زودتر از اینها اتفاق میافتاد تا بر پیشرفت و توسعه حوزه فناوری کشورمان تأثیر بیشتری داشته باشد.
حمیدرضا مرعشی، کارشناس وب نیز با استقبال از طرح و ارائه تسهیلات دولتی به منظور ایجاد دیتاسنترهای خصوصی به «فرصت امروز» گفت: متأسفانه امروزه دیتاسنترها به حلقه مفقوده در صنعت IT ایران مبدل شدهاند به نحوی که تعداد دیتاسنترهای تجاری موجود در کشور کمتر از تعداد انگشتان دست هستند که از این تعداد محدود نیز برخی بنا به دلایل مختلف فعالیتهای خود را در این زمینه محدود کردهاند.
وی افزود: برای توسعه دیتاسنترها در داخل کشور اولا دولت باید از رقابت با بخشخصوصی در این زمینه خودداری کند و ثانیا به شرکتهای خدماتدهنده در بخش دیتاسنتر پهنای باند ارزانتر و نزدیک به قیمتهای جهانی و با کیفیت بالا ارائه کند تا این شرکتها نیز به واسطه دریافت پهنای باند ارزان و با کیفیت مناسب بتوانند کیفیت و قیمت خدمات خود به کاربر نهایی را بهبود داده و امکان رقابت با دیتاسنترهای خارجی را به دست آورند.
این کارشناس اظهار کرد: با توجه به اینکه سیاست دولت این است که سایتها و سرورهای ایرانی در داخل کشور میزبانی شود باید علاوه بر تخفیف در قیمت پهنای باند، سیاستهای تشویقی مناسبی برای فعالان این بخش از قبیل معافیتهای مالیاتی و ارائه تسهیلات بانکی ارزانقیمت در نظر گرفته شود تا بتوانیم در کشورمان شاهد رشد و شکوفایی دیتاسنترها که نقش صنعت ما را در فضای مجازی ایفا میکنند، باشیم.
وی در پایان گفت: با افزایش تعداد دیتاسنترهای ایجاد شده در کشور دسترسی به اطلاعات نیز تسریع میشود و کاربران میتوانند با سرعت چندین برابری به اطلاعات موردنظر خود دسترسی پیدا کنند.