به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، ميزان توليد نفتخام در روسيه و عراق به بالاترين حد خود در دهههاي اخير رسيده است. اين به آن معناست که در آغاز سال جديد نيز خبري از کاهش نفت مازاد در بازار نخواهد بود. نفت مازادي که موجب شد تا در سال گذشته ميلادي قيمت نفتخام کاهش شديدي را تجربه کرده و به کمترين قيمت خود در سالهاي اخير برسد.
در همين رابطه توليد نفتخام در روسيه بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوي وزارت انرژي اين کشور با 3/0 درصد افزايش در ماه دسامبر سال گذشته به 10 ميليون و 667 هزار بشکه در روز رسيده که اين ميزان بالاترين حجم توليد نفت خام پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق است. بر اساس اظهارات آسيم جهاد، سخنگوي وزارت نفت عراق، اين کشور دو ميليون و 940 هزار بشکه نفتخام در روز صادر کرده است که اين ميزان بالاترين حجم صادرات نفت از سال 1980 ميلادي توسط بغداد است.گفتني است طبق آمار ارائه شده از سوي آژانس بينالمللي انرژي اين دو کشور 15درصد از نفت جهان را در ماه نوامبر توليد کردهاند.
لازم به يادآوري است پس از آغاز نوسانات در بازارهاي نفتي در سال گذشته و عدم کاهش توليد نفتخام توسط کشورهاي عضو اوپک در واکنش به افزايش توليد نفت شيل در ايالات متحده قيمت اين محصول در بورس لندن کاهشي 48 درصدي را تجربه کرد که اين ميزان شديدترين کاهش قيمت از زمان رکود اقتصادي جهاني در سال 2008 ميلادي است.
الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه که در حاشيه اجلاس اوپک با نمايندگان کشورهاي عضو ديدار کرد گفت: کاهش توليد نفتخام در دستور کار کشورهاي توليد کننده نفت عضو اوپک نبوده و انتظار ميرود قيمت اين محصول در بازارهاي جهاني به ثبات برسد. در همين راستا اولههانسن، تحليلگر بازار در ساکسو بانک در کپنهاگن در گفتوگو با بلومبرگ گفت: با در نظر گرفتن اخبار منتشر شده مبني بر افزايش توليد نفت خام عراق و روسيه ميتوان گفت، توليد مازاد بر نياز بازار همچنان دليل عمده و اصلي کاهش قيمت نفت در بازار است .به عقيده وي، قيمت شاخص نفتي برنت که در روز گذشته به قيمت 56 دلار در هر بشکه معامله شد ممکن است در سال جديد به کمتر از 50 دلار در هر بشکه سقوط کند.
نکته جالب توجه در مورد افزايش توليد نفتخام روسيه آن است که اين افزايش در حالي اتفاق ميافتد که اتحاديه اروپا و آمريکا بهدليل الحاق شبه جزيره کريمه و همچنين دخالت اين کشور در امور داخلي اوکراين بهواسطه حمايت از جداييطلبان اين کشور، تحريمهاي سفت و سختي را عليه مسکو وضع کردهاند. اين در حالي است که عراق به عنوان دومين توليدکننده نفتخام در اوپک پس از حصول توافق با دولت اقليم خودمختار کردستان در اين کشور در زمينه صادرات نفتخام پس از اقدام کردها در صادرات نفت از مناطق مورد ادعايشان و از طريق ترکيه و پايان دادن دو طرف به اختلافات ديرينه خود در زمينه اختلافات ارضي دو کشور توانسته است، توليد نفت خام خود را افزايش دهد.
کارشناسان موسسه مشاوره جي بي سي در وين معتقدند: توافق صورت گرفته ميان اقليم کردستان و دولت مرکزي عراق سبب افزايش صادرات نفت از شمال اين کشور شده است.اين توافق موجب شده تا روزانه 550 هزار بشکه نفتخام از شمال اين کشور به ترکيه و جيهان در درياي مديترانه توسط کردها صادر شود. گفتني است 300هزار بشکه از اين 550 هزار بشکه از طريق ميادين نفتي کرکوک که پس از حمله داعش و دفع آن توسط کردها در کنترل نيروهاي اقليم کردستان است، صادر ميشود.
در همين ارتباط جهاد، سخنگوي وزارت نفت عراق در گفتوگو با بلومبرگ تاييد کرد که کشورش تاکنون پنج ميليون و 579 هزار بشکه نفت از طريق کرکوک صادر کرده که اين ميزان معادل روزانه 180 هزار بشکه نفت خام است.لازم به ذکر است که بر اساس اعلام وزارت نفت عراق اين ميزان ششبرابر توليد 836 هزار بشکهاي اين کشور در ماه نوامبر است.
نکته حائز اهميت در اين مورد آن است که آمار مربوط به توليد روسيه به مجموع صادرات و نفت و ميعانات آن مربوط است.نفت فوق سبکي که بازده نسبتا بيشتري براي توليد سوخت داشته و سوخت مرغوبتري از آن توليد ميشود. در همين رابطه ذکر اين نکته خالي از لطف نيست که اگرچه توليد روزانه 10 ميليون و 580 هزار بشکه نفت خام پس از فروپاشي شوروي سابق يک رکورد به شمار ميآيد، اطلاعات منتشر شده ميزان نفت تحويل شده توسط شرکتهاي نفتي روس را نشان نميدهد که اين ميتواند به معناي کاهش در صادرات نفت روسيه باشد. گفتني است پيش از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق حجم توليد نفت خام روسيه در سال 1987 ميلادي به روزانه 11 ميليون و 400 هزار بشکه در روز افزايش يافت که اين ميزان بالاترين حجم نفت صادر شده از سوي مسکو است.
حال با توجه به رکوردشکني روسيه و عراق در توليد نفتخام و در راستاي کاهش روزانه قيمت نفتخام در بازارهاي جهاني و همچنين بهدليل افزايش حجم نفت خام مازاد موجود در بازار، قيمت شاخص نفتي برنت درياي شمال که قيمت نيمي از نفت دنيا از جمله روسيه بر اساس قيمت اين شاخص نفتي ارزشگذاري ميشود، در روز گذشته و در بازار لندن 3/0درصد کاهش يافت و به بشکهاي 55 دلار و 48 سنت در هر بشکه رسيد که پايينترين قيمت اين شاخص از سال 2009 ميلادي به اين سو است.