انجمن نفت ایران بعد از سالها تعطیلی، قرار است از ابتدای سال 95 با همکاری بخشخصوصی، دولتی و نخبگان فعالیت خود را آغاز کند تا منافع ملی کشور در حوزه صنعت نفت با جدیت بیشتر پیگیری شود. در حال حاضر اساسنامه این انجمن به امضای وزیر نفت رسیده است و بهزودی انتخابات هیأتمدیره آن برگزار خواهدشد.
ابتدای هفته جاری در ساختمان قدیمی انجمن نفت ایران جلسهای با حضور نمایندگانی از وزارت نفت از جمله محمد رضا مقدم معاون وزیر در امور پژوهش و فناوری وزارت نفت، نمایندگان بخشخصوصی از اتاق بازرگانی، انجمن صادرکنندگان فرآوردههای نفتی و انجمن سازندگان تجهیزات نفتی و تعدادی از کارشناسان و متخصصان قدیمی صنعت نفت برگزار شد.
محمد رضا مقدم، معاون وزیر نفت درباره چند و چون برگزاری این جلسه به «فرصت امروز» میگوید: «انجمن نفت ایران با حضور تمامی افراد فعال در صنعت نفت به خصوص فعالان بخشخصوصی ایجاد خواهد شد تا سیاستگذاری در این صنعت تنها توسط بخش دولتی آن صورت نگیرد و این آغازی خواهد بود تا برای نخستین بار منافع ملی در صنعت نفت توسط انجمنی پیگیری شود که اولویت اصلیاش منافع ملی باشد نه منافع انجمن و افراد.»
وی با اشاره به اینکه ارتقای فضای کسبوکار در صنعت نفت و صنایع وابسته آن هدف اصلی است که در این انجمن به آن تأکید میشود، میافزاید: «اساسنامه این انجمن با تغییرات جدی نسبت به اساسنامه ابتدایی آن توسط بخشهای دولتی، خصوصی و متخصصان تهیه شده است. مهمترین تغییر در انجمن جدید نفتی نحوه انتخاب رئیس هیأتمدیره است که از سوی اعضای انجمن خواهد بود و وزیر نفت در انتخاب آن دخالت مستقیمی ندارد. این فرآیند به آغاز تعامل و همکاری دوسویه دو بخش دولتی و خصوصی کمک میکند، زیرا امروز بخشخصوصی در تمامی فعالیتهای صنعت نفت حضور فعال و جدی دارد و انجمنهای متعددی نیز در این زمینه تشکیل دادهاند.»
انجمن نفت ایران در اسفندماه سال 1344 تشکیل شد و رسما فعالیت خود با هدف توسعه و پیشبرد دانش و مطالعات راجع به عملیات نفتی و کمک به تحقیقات علمی و مطالعات در علوم و فنون مربوطه، ایجاد ارتباط و همکاری با سایر موسسات و نهادهای ایرانی و بینالمللی، تشکیل مجامع علمی و تخصصی و شرکت در کنگرههای جهانی نفت و نظایر آن آغاز کرد، اما با روی کار آمدن جمهوری اسلامی، فعالیت این انجمن متوقف شد.
در سال 64 تلاشهایی برای از سرگیری فعالیت مجدد این انجمن صورت گرفت، اما در کمترین زمان این انجمن متوقف شد. وزارت نفت به دنبال بازگشایی مجدد این انجمن است، اما نگرانی از توقف مجدد فعالیت آن دور از ذهن نیست. معاون وزیر نفت درباره این موضوع و نگرانی برای توقف مجدد انجمن نفت ایران، میگوید: «بدون شک با روند کنونی انجمن نفت ایران نهتنها متوقف نخواهد نشد، بلکه تقویت خواهد شد. نحوه فعالیت این انجمن مورد بازنگری قرار گرفته است و با ساختار پیش از انقلاب آن تفاوت دارد. در حال حاضر وزارت نفت به دنبال احیای آن است زیرا فعالیتهای انجمنهای صنعت نفت ارتقا یافته است و باید از ظرفیت ایجاد شده به نحو احسن استفاده کرد. وزارت نفت در این انجمن حضور دارد تا مجوزهای لازم را برای تسریع در توسعه صنعت نفت فراهم کند.»
براساس اطلاعات کسب شده قرار است در مجمع عمومی انجمن نفت ایران، وزارت نفت سه نماینده داشته باشد، همچنین انجمنهای فعال در صنعت نفت از جمله انجمن سازندگان تجهیزات نفت، انجمن پیمانکاری صنعت نفت و اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی نیز پنج نماینده داشته باشند و بخش تخصصی و نخبگان نیز دارای دو نماینده دایم و علیالبدل باشند. تلاشها بر این بود که انتخابات هیأتمدیره این انجمن پیش از اتمام سال جاری برگزار شود تا در فرصت باقی مانده جایگاه انجمن نفت ایران در برنامه ششم توسعه لحاظ شود.
حمایت بخش خصوصی از انجمن نفت ایران
حسن تاجیک، عضو هیأتمدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی درباره ایجاد انجمن نفت ایران به «فرصتامروز» میگوید: «فعالان بخشخصوصی از راهاندازی انجمن نفت ایران استقبال میکنند، زیرا با راهاندازی آن و ایجاد تعامل مثبت میان دو بخش دولتی و خصوصی نهتنها فضای کسبوکار بهبود مییابد، بلکه فرصتهای بیشتری برای فعالان این بخش فراهم میشود.»
وی میافزاید: «اینکه بخشخصوصی در قالب انجمن نفت ایران قرار است سیاستگذار باشد و حتی در بدنه اجرایی نقش بیشتری داشته باشد، گام مثبتی است. انجمن نفت به قانونمدار بودن فعالیتهای نفتی کمک میکند و من معتقدم آنچه به بدنه نفت ضربه وارد میکند، نبود قانون است. حتی اگر قوانین بدی برای صنعت نفت وجود داشته باشد، بهتر از نبود آن است زیرا میتوان قانون بد را اصلاح کرد.»
این فعال بخشخصوصی ابراز امیدواری کرد که با روی کار آمدن مجلس آینده، فضای تعامل میان دولت، فعالان بخشخصوصی در قالب انجمنها با مجلس بهبود یابد. میتوان امیدوار بود که انجمن نفت ایران بتواند در مواجهه با کمپانیهای بزرگ صنعت نفت حرفی برای گفتن داشته باشد.
* ارتباط با کارشناس: ebrahimi1941@gmail.com