شروع به کار دولت بایدن برای بسیاری از شرکت های فناوری در ایالات متحده و سایر کشورهای جهان همراه با تغییر استراتژی اساسی بوده است. همانطور که از مدت ها پیش انتظار می رفت، دولت بایدن اجبار شرکت چینی صاحب امتیاز تیک تاک برای فروش کسب و کارش به یک برند آمریکایی را لغو کرد. براساس گزارش رسمی وال استریت ژورنال، پس از گذشت چند هفته و گمانه زنی های فراوان در نهایت دولت بایدن به طور رسمی این خبر را تایید کرد. این امر به معنای امکان ادامه فعالیت تیک تاک با مالکیت شرکت چینی بر آن خواهد بود. دولت ترامپ در زمان تصدی اش فشار بسیار زیادی بر روی شرکت چینی برای فروش تیک تاک به والمارت یا اوراکل وارد کرد.
بازنگری در سیاست پیشین دولت آمریکا نسبت به کسب امتیار تیک تاک از سوی شرکت های آمریکایی کار سختی نبود. اگرچه بسیاری از کارشناس ها و کارآفرینان حوزه فناوری های دیجیتال نسبت به درز اطلاعات کاربران از طریق تیک تاک حساسیت بالایی نشان داده اند، اما فروش این اپ به شرکت های آمریکایی راهکار بی عیب و نقصی نخواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، فشار بسیار زیادی بر روی دولت چین و همچنین شرکت صاحب امتیاز تیک تاک برای فروش این اپ به یک کسب و کار آمریکایی وارد کرده بود. این امر با یک دستور اجرایی در ماه آگوست سال 2020 به اوج خودش رسید. ادعای اصلی دولت قبلی درز ساده اطلاعات اپ وی چت بود بنابراین دسترسی سرویس های اطلاعاتی یا فروش اطلاعات شخصی کاربران در یک اپ چینی دیگر نیز دور از ذهن نبود.
مطلب مرتبط: مبارزه با دولت آمریکا به سبک تیک تاک
دسترسی دولت چین به اطلاعات کاربران آمریکایی تیک تاک مسئله بسیار مهمی برای دستگاه های دولتی ایالات متحده محسوب می شود. دولت بایدن علی رغم تاکید بر روی امکان حفظ مالکیت تیک تاک از سوی شرکت چینی خواهان بهبود وضعیت امنیتی این اپ شده است بنابراین دولت بایدن راهکاری متفاوت برای کاهش این خطر امنیتی در پیش گرفته است.
مذاکرات بسیار زیادی میان شرکت های آمریکایی و چینی بر سر وضعیت امنیتی تیک تاک صورت گرفته است. بدون تردید نهادهای دولتی ایالات متحده اجازه فعالیت تیک تاک بدون رفع مشکلات امنیتی و ارائه تضمین های معتبر مبنی بر عدم دسترسی دولت چین به اطلاعات کاربران را نخواهند داد. نکته مهم در این میان نحوه ساماندهی وضعیت امنیتی تیک تاک است.
ایالات متحده تنها کشور نگران نسبت به وضعیت امنیتی اپ تیک تاک نیست. دولت چین نیز در سال گذشته تیک تاک را به طور کامل مسدود کرد بنابراین شهروندان هندی امکان دسترسی به تیک تاک را ندارند. نگرانی نسبت به وضعیت امنیتی تیک تاک در دیگر کشورها نیز در حال رشد است. نهاد ارتش هند در بیانیه ای رسمی نسبت به تهدید امنیتی تیک تاک برای کاربران این کشور اعلام موضع کرده است. بدون تردید اگر مدیران ارشد تیک تاک نسبت به رفع نگرانی ها در رابطه با اپ شان اقدام نکنند، به زودی در شمار بیشتری از کشورها با مشکلات اساسی مواجه خواهند شد.
بدون تردید تیک تاک یکی از پلتفرم های محبوب در میان کاربران، به ویژه نسل جوان، است. مدیران ارشد این پلتفرم نسبت به شکایت کاربران و دولت ها نسبت به مشکلات امنیتی اپ شان به طور کامل بی توجه نبوده اند. همین امر موجب انتشار بیانیه ای رسمی از سوی تیک تاک شد: «تیک تاک برنامه ای رسمی برای توسعه معیارهای امنیتی اش به منظور جلب رضایت نهادهای نظارتی ایالات متحده دارد. امنیت کاربران در اولویت تیم تیک تاک قرار دارد. بررسی های دقیق تری در رابطه با هرگونه احتمال درز اطلاعات کاربران از طریق تیک تاک در هفته های آینده صورت خواهد گرفت.»
شاید بسیاری از کاربران بیانیه فوق از سوی مدیران ارشد تیک تاک را شامل چشم اندازی امیدبخش بدانند. نکته مهم در این میان ضرورت اقدام سریع از سوی تیک تاک است. بدون تردید ضریب امنیتی اپ موردنظر در مدت زمانی کوتاه توسعه نخواهد یافت بنابراین اندکی شکیبایی از سوی کاربران و نهادهای نظارتی نیز لازم خواهد بود. البته برخی از کارشناس های سختگیر در این میان بر روی فرصت کافی تیم تیک تاک برای بهبود وضعیت امنیتی اش در طول ماه های اخیر تاکید دارد. این مسئله برای رفع مشکلات تیک تاک بدل به چالشی بزرگ شده است.
دولت فعلی ایالات متحده نیز مانند دولت پیشین اپ تیک تاک را به عنوان یک مشکل اساسی قلمداد می کند. بحث امنیت ملی برای هیچ دولتی جای بحث یا چشم پوشی نیست بنابراین تیک تاک باید براساس معیارهای امنیتی ایالات متحده و دیگر کشورهای دنیا عمل نماید. در غیر این صورت بخش قابل ملاحظه ای از کاربران جهانی اش را از دست می دهد.
بی شک لغو اجبار برای فروش اپ تیک تاک به یک شرکت آمریکایی خبر بسیار خوشی برای مدیران ارشد این پلتفرم است. نکته مهم در این میان نیاز برای اقدام سریع از سوی مسئولان تیک تاک به منظور اعتماد کاربران سراسر دنیاست. در غیر این صورت شاید اقداماتی نظیر ترک فیس بوک از سوی شمار بالایی از کاربران در مورد تیک تاک نیز تکرار شود.
مطلب مرتبط: تصمیم نهایی دولت چین در رابطه با برند تیک تاک
استارت آپ تیک تاک در طول سال های اخیر پیشرفت بسیار زیادی داشته است. بدون شک سرمایه و تلاش بسیار زیادی برای توسعه این پلتفرم صورت گرفته است. با این حساب مسدودسازی کامل این اپ در کشورهای مختلف برای مدیران ارشد آن فاجعه بار خواهد بود. همین امر احتمال بهبود سطح امنیت اطلاعات کاربران از سوی تیک تاک را افزایش می دهد. اگر این امر به طور قابل ملاحظه ای مدنظر مدیران ارشد تیک تاک قرار گیرد، پس از مدت زمانی کوتاه دوباره دسترسی به تیک تاک در کشورهای مختلف برقرار خواهد شد. البته این امر بستگی قابل ملاحظه ای به نحوه به روز رسانی تیک تاک و تضمین های امنیتی اش نیز دارد.