تقریبا تمامی افراد تمایل زیادی برای کارآفرینی و مدیریت دارند. علت اصلی این امر به خاطر نگاه تک بعدی رایجی است که مدیریت را کاری آسان و در عین حال پردرآمد، در نظر می گیرند. با این حال واقعیت این است که جایگاه حیاتی این افراد باعث می شود تا از حجم کاری بسیار بالایی برخوردار شوند. در این رابطه از جمله عواملی که می تواند کار مدیریت را به یک کابوس تبدیل کند، عدم آگاهی کافی آنها نسبت به راز هایی است که در اثر تجربه به دست خواهد آمد. این امر کار را برای مدیران تازه کار، دشوار خواهد ساخت.
در رابطه با مقوله تازه کار بودن، ذکر این نکته ضروری است که این امر تنها به افراد یکه برای نخستین بار تجربه مدیریتی کسب می کنند، تلقی نشده و افرادی که به تازگی به یک شرکتی آمده باشند را نیز در بر می گیرد. در این رابطه با کمی مطالعه و استفاده از تجربه سایرین، می توان بسیاری از سختی ها در این رابطه را کاهش داد. به همین خاطر در ادامه به بررسی 5 قانون نانوشته مدیران تازه کار خواهیم پرداخت.
1-واقع بینی بهترین سیاست ممکن خواهد بود
در رابطه با امر مدیریت، شما همواره دو احتمال را در پیش روی خود خواهید داشت. نخست این که خود شرکتی را تاسیس کنید و یا به عنوان مدیر جدید یک شرکت معرفی شوید. در حالت نخست شما نیاز به ایجاد یک فرهنگ سازمانی خواهید داشت و می توانید تیم شرکت را براساس نیاز و خواست خود شکل دهید. این امر در حالی است که در حالت دوم شما بدون توجه به میراث مدیران دیگر، قادر نخواهید بود تا به مقبولیت لازم در بین سایرین دست پیدا کنید. اگرچه برخی بر این باور هستند که باید تیم شرکت را دچار تغییرات بنیادی کنند، با این حال این خواسته حالتی آرمانی داشته و عملا در هیچ شرکتی قابل اجرا نخواهد بود.
مطلب مرتبط: چگونه مرتکب اشتباه های مدیران تازه کار نشویم؟
به همین خاطر لازم است تا از همان ابتدای کار خود کاملا واقع بینانه عمل کرده و از وعده و عملکردهای نادرست، جدا خودداری کنید. در نهایت این امر که بتوانید با کارمندان خود ارتباط نزدیکی را برقرار سازید، بدون شک شما را در مدیریت آسان تر آن ها کمک خواهد کرد. همچنین به خاطر داشته باشید که عملکرد شما با گذشت زمان بهبودهایی را خواهد داشت. به همین خاطر نباید از همان ابتدا خود را فردی کامل معرفی کنید. این امر تنها توقعات را از شما افزایش خواهد داد که بدون شک با توجه به عدم آمادگی کافی شما، این امر خود به معضلی بزرگ تبدیل می شود.
2-نسبت به تفاوت مدیریت و رهبری به آگاهی کامل دست پیدا کنید
هنوز هم افراد بسیاری وجود دارند که این دو مقوله را یکسان تلقی می کنند. با این حال مدیریت و رهبری دو سطح کاملا متفاوت بوده و نمی توان آن را یکسان دانست. با این حال عملا نمی توان گفت که کدام یک بر دیگری برتری دارد. علت این امر به این خاطر است که نیاز شرکت معیار سنجش محسوب می شود که این امر در هر مجموعه ای متفاوت خواهد بود. در یک تعریف کلی می توان گفت که رهبری به معنای هدایت کردن و مدیریت اداره کردن، است.
یک مدیر عملا از حوزه اختیارات خود فراتر رفته و اقدامات بیش تری را انجام خواهد داد. این امر در حالی است که مدیران همواره بر طبق اصول و قوانین رفتار کرده و تنها وظیفه مشخص شده خود را انجام می دهند. برای مثال یک رهبر می تواند مربی دلسوزی برای افراد تیم خود باشد. این امر در حالی است که مدیران تنها به اختصاص وظایف و نظارت بر نحوه انجام کارها، خواهند پرداخت. اگرچه در نگاه نخست رهبری دارای ارزش بیش تری است. با این حال نمی توان در این رابطه تا این اندازه مطمئن سخن گفت.
برای مثال در شرکتی که افراد تیم از تجربه کمی برخوردار هستند، یک مدیر نمی تواند نیاز موجود را به خوبی برطرف کند. این امر در حالی است که رهبر به خوبی تیم را برای افزایش جایگاه، بهبود خواهد بخشید. این نکته را نیز فراموش نکنید که هر فردی می تواند یک مدیر و یا یک رهبر باشد. به همین خاطر نباید تصور کرد که این امر تنها مختص به افرادی خاص است. به همین خاطر لازم است تا در همان ابتدای کار خود نسبت به نیاز شرکت، به آگاهی دست پیدا کرده و سیاست رفتاری خود(مدیریت یا رهبری) را شکل دهید. در این رابطه شناخت کامل تمامی کارمندان نیز از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
3-مهارت ارتباطی برگ برنده شما خواهد بود
تصور یک مدیر بدون در اختیار داشتن قدرت و نفوذ کلام بالا، بسیار دشوار است. همواره مشاهده شده است که برخی از مدیران به علت این امر که صرفا درس های تئوری را گذرانده اند، حتی از قدرت برگزاری یک جلسه مفید و سخنرانی ای تاثیرگذار برخوردار نیستند. بدون شک تحت این شرایط نقش مدیریتی شما به شدت کمرنگ خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق توصیه می شود تا قبل از جلسه معارفه، نسبت به وضعیت سخنوری خود به آگاهی کافی دست پیدا کنید. فراموش نکنید در صورتی که از نقص هایی برخوردار باشید، آن امر ابدا به معنای عدم شایستگی های شما نخواهد بود. با نگاهی واقع بینانه به این نکته پی خواهید برد که همه افراد از نقص ها و اشتباهاتی برخوردار هستند.
به همین خاطر لازم است تا از نظر ذهنی و روحی خود را قوی کرده و تنها بر روی بهبود عملکرد خود تمرکز کنید. خوشبختانه امروزه مقالات متعددی در این رابطه به چاپ رسیده است که با مراجعه به آنها می توانید به نکات بسیاری برای افزایش مهرات ارتباطی خود، دست پیدا کنید. در آخر فراموش نکنید که برخوردهای نخست از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و به همین خاطر نباید آن را به عدم توجه کافی به وضعیت خود، نابود ساخت.
4-کار تیمی به شما نیز اختصاص دارد
تصور بسیاری از مدیران این است که به علت این امر که آن ها وظیفه تصمیم گیری نهایی را دارند، دیگر فعالیت در قالب یک تیم برای آن ها بی معنی است. این امر در حالی است که تمامی قوانین شرکت باید مورد احترام همگان قرار گیرد. این امر با توجه به این واقعیت که شما مورد توجه ترین فرد شرکت محسوب می شوید باعث خواهد شد تا همواره به چشم یک الگو شما را مشاهده کنند. به همین خاطر لازم است تا از همان ابتدا در عملکرد خود به نحوی رفتار کنید که همگان شما را نیز عضوی از خودشان تصور کنند. در این رابطه این امر که زمان ناهار را در کنار کارمندان خود صرف کرده و همواره به نظارت مستقیم در تمامی بخش ها بپردازید، خود به بهبود این امر کمک شایانی خواهد کرد. در نهایت توجه داشته باشید که بهتر است تا همواره بخشی از اقدامات خود را به سایرین انتقال داده و با این اقدام یک فرصت طلایی را برای پیشرفت آن ها ایجاد کنید. در نهایت این امر شما را در انتخاب جانشین موقت و دائم کمک بسیاری خواهد کرد.
همچنین لازم است تا نگاه خود را از نتایج مقطعی فراتر برده و به دنبال ایجاد یک پیشرفت همیشگی باشید. درواقع این امر که از همان ابتدا انتظار داشته باشید که کارمندان کاملا با سیستم های شما هماهنگ شده و عملکردی درخشان را از خود نشان دهند، بدون شک چیزی جز از دست دادن تیم و اعمال فشار بیش از حد در پی نخواهد داشت. این امر در حالی است که اگر بتوانید یک برنامه درست برای پیشرفت افراد طرح ریزی کنید، بدون شک نتایج بهتر و بیش تری را تجربه خواهید کرد.
5-تمامی تصمیمات و نظرات خود را کاملا درست تصور نکنید
خودرای بودن از جمله معضلات مدیران امروزه محسوب می شود. این امر در حالی است که از جمله ویژگی ه های مدیران جهانی این است که آن ها نظر همگانی را جویا شده و سپس تصمیم نهایی خود را اعلام می کنند. توجه داشته باشید که این امر از جمله ملاک های مهم افراد برای رضایت شغلی نیز محسوب می شود. درواقع این امر که کارمندان خود را صرفا به مانند یک روبات تلقی کنند، بدون شک روحیه آن ها را به شدت تخریب خواهد کرد.
مطلب مرتبط: ایده های جدید برای گامهای نخست مدیر تازه كار
به همین خاطر لازم است تا همواره نظرات و تصمیمات خود را قبل از به اجرا گذاشتن، به اطلاع افراد تیم رسانده و اجازه دهید تا همگان از قدرت نقد شما برخوردار باشند. اگرچه هیچ فردی دوست ندارد که ضعف های خود را بشنود. با این حال فراموش نکنید که همه موارد کار، الزاما نباید مورد پسند شما باشد. به همین خاطر لازم است تا از این امر استقبال کرده و فضا را برای نقد خود فراهم آورید. بدون شک افرادی که بتوانند سایرین را نقد کنند، در برابر نقدهای خود نیز واکنش به مراتب بهتری را خواهند داشت.