در رابطه با یک سخنرانی موفق، برخی از اقدامات را باید قبل از حضور در سالن کنفرانس انجام داد، برای مثال تمرین و بازبینی متن در این دسته قرار می گیرند. با این حال برخی از اقدامات را نیز باید در حین ارائه کنفرانس خود انجام دهید تا عملکرد خود را بهبود بخشید. در همین راستا و در ادامه به بررسی هشت مورد منتخب خواهیم پرداخت.
1-تن صدای خود را به شکلی هوشمندانه تغییر دهید
این امر که بخواهید در تمامی دقایق کنفرانس خود یک تن صدای یکسانی را داشته باشید، بدون شک مخاطب را خسته خواهد کرد. درواقع این امر کاملا باید در راستای جمله و یا کلماتی باشد که شما قصد بیان آن را دارید. به همین خاطر در برخی از شرایط شما به کاهش و یا افزایش آن نیاز خواهید داشت. برای مثال عذرخواهی کردن به صدایی آرام و انتقاد به صدایی بلند و محکم را می خواهد. به همین خاطر در متن خود لازم است تا از حجم و تن صدایی یکسان و یا استفاده نادرست از آنها، شدیدا خودداری کنید. این امر درست نکته ای است که برترین سخنران ها نیز رعایت کرده و با این اقدام، تاثیرگذاری خود بر روی مخاطبان را افزایش می دهند.
مطلب مرتبط: چگونه برای سخنرانی در هر شرایطی آماده باشیم؟
2-استرس و خشم خود را کنترل کنید
حتی پس از تمرین های مداوم نیز ممکن است عصبی و یا دچار استرس شدیدی شوید. بدون شک این امر کاملا طبیعی بوده و نباید آن را به معنای عدم آمادگی خود تلقی کنید، با این حال در صورتی که اوضاع را در دست نگیرید، بدون شک با مشکل مواجه شده و عملکرد مناسبی را نخواهید داشت. در این رابطه توصیه می شود تا تمامی اقدامات سریعی را که منجر به آرامش شما می شود، شناسایی کرده و آنها را مورد استفاده قرار دهید، با این حال در صورتی که در انتخاب های خود با مشکل مواجه هستید، بررسی اقدامات شما به افراد موفق، مطالعه و مراجعه به روانشناس ها نیز می-تواند کمک بسیار خوبی به شما کند.
3-از اتکا کردن به اسلایدها خودداری کنید
اشتباه بزرگ بسیاری از سخنران ها این است که بیش از حد به مطالب از قبل تهیه شده، تاکید داشته و از صحبت کردن خودداری می کنند. درواقع تصور آنها این است که مشاهده و یا روخوانی کاملا کافی خواهد بود، با این حال فراموش نکنید که این امر عملا حضور شما را بی معنا خواهد ساخت. درواقع مشاهده و خواندن مطالب، اقدامی است که افراد در خانه و حتی محل کار خود نیز می توانستند انجام دهند. به همین خاطر نباید ارزش حضور خود را نابود سازید. در این رابطه اسلاید ها را تنها تکمیل کننده صحبت های خود دانسته و هیچ گاه متن درون آنها را برای افراد تکرار نکنید. این امر در رابطه با مدیریت زمان شما نیز کاملا سودمند بوده و از طولانی شدن سخنرانی شما جلوگیری خواهد کرد. درواقع این امر که قدرت سخنرانی سریع را داشته باشید، خود یک مزیت بزرگ و کاملا تاثیرگذار محسوب می شود.
4-از رفتارهای روبات گونه خودداری کنید
برخی از افراد تصور می کنند که باید کاملا جدی بوده و هیچ اقدامی را به غیر از صحبت کردن در رابطه با موضوع خود انجام ندهند، با این حال این امر بدون شک هیچ جذابیتی برای مخاطب به همراه نخواهد داشت. به همین خاطر کاملا راحت باشید و خود واقعی تان را به نمایش بگذارید. برای مثال با نگاهی به تمامی سخنران های برنامه تد، متوجه این امر خواهید شد که سخنران ها، کاملا راحت بوده و حتی اقدام به شوخی به مخاطبان خود نیز می کنند. به همین خاطر نیز نباید خود را درگیر اصول نادرست در زمینه سخنرانی کنید.
5-تنفس هایی عمیق داشته باشید
تحت فشار قرار دادن خود، هیچ فایده ای را به همراه نخواهد داشت. برای مثال در موارد متعددی مشاهده می شود که افراد در تلاش برای صحبتی سریع هستند. همین امر نیز باعث می شود تا آنها با کمبود اکسیژن مواجه شده و نیاز به تنفس های سریعی داشته باشند. این امر بدون شک استرس و عدم تمرکز بالایی را به همراه خواهد داشت. به همین خاطر نیز توصیه می شود تا توقف کردن میان گفته های خود را یک نقص تلقی نکرده و تنفس های عمیق و به موقعی را داشته باشید. این امر حتی در زمینه کسب آرامش نیز کمک خواهد کرد. در نهایت این امر که مخاطب بتواند با مطالب شما همراه شود، تنها از طریق ایجاد وقفه هایی کوتاه، میسر خواهد بود.
6-دست نوشته هایی را در جلوی خود قرار دهید
حتی در بهترین حالت ممکن نیز امکان فراموشی برخی از موارد وجود دارد. همچنین برخی از نکات و موضوعات نیز ممکن است کاملا فرعی و بی اهمیت باشد. به همین خاطر نباید ذهن خود را بیش از حد شلوغ کنید. در راستای بهبود نظم فکری، نوشتن برخی از مطالب مفید خواهد بود. برای مثال تیتر، نکته ها، مثال ها، موضوعات فرعی، سخن پایانی و... همگی می توانند از جمله مواردی باشند که بهتر است تا آنها را یادداشت کنید. در نهایت نوشتن ترتیب صحبت کردن در رابطه با موضوعات نیز از دیگر موارد مفید خواهد بود، با این حال شما باید تنها یک کلمه را ذکر کنید تا با یک نگاه، دقیقا متوجه موارد شوید. به همین خاطر از نوشتن متن های طولانی خودداری کنید. این امر جذابیت سخنرانی های شما را به شدت کاهش خواهد داد.
7-از صمیم قلب صحبت کنید
شما باید سخنرانی دوستانه ای را داشته باشید. درواقع نحوه نوشتن و صحبت کردن افراد کاملا متفاوت است. به همین خاطر نیز ضروری است تا متن را برای خود به صورت گفتاری درآورید. در این رابطه با توجه به این امر که هر فردی شیوه خاص صحبت کردن خود را دارد، به همین خاطر این امر اقدامی است که باید تنها توسط خودتان انجام شود. با این اقدام شاهد افزایش جذابیت گفته های خود خواهید بود. در نهایت راحت بودن با مخاطبان و صحبت کردن به شیوه خاص خود، اقدامی است که نفوذ در قلب ها را به همراه خواهد داشت که بالاترین موفقیت برای هر سخنرانی محسوب می شود. برای رسیدن به این مرحله، لازم است تا در ابتدا خود از صمیم قلب صحبت کنید.
مطلب مرتبط: سخنرانی بدون استرس با 15 راهکار طلایی
8-به خودتان باور داشته باشید
عدم وجود اعتماد به نفس، باعث خواهد شد تا حتی بهترین تمرین و متن سخنرانی نیز عملا بی فایده باشد. در این رابطه فراموش نکنید که هر فردی از مهارت ها و ویژگی-های خاص خود برخوردار بوده و نباید خود را به صورت مداوم با دیگران مقایسه کنید. به همین خاطر لازم است تا خود را یک سخنران خوب بدانید. این امر باعث خواهد شد تا سایرین نیز بتوانند شما را باور کنند. در این رابطه در صورتی که با مشکل اعتماد به نفس و عدم شایسته تلقی کردن خود مواجه هستید، لازم است تا قبل از هر اقدامی، این مشکل را برطرف کنید. فراموش نکنید که عدم اطمینان شما، باعث خواهد شد تا حتی بهترین جملات نیز مورد توجه جدی قرار نگیرد. به همین خاطر با اعتماد به نفس باید اطمینان لازم را در تمامی سخنان خود ایجاد کرد. در غیر این صورت حتی کوچک ترین اتفاقات نیز کاملا شما را متوقف خواهد ساخت.