رستوران ها در طول تاریخ معنای جذابی برای مردم داشته اند. اغلب غذاهای هیجان انگیز و حتی خاطره های خانواده ارتباط معناداری با آشپزخانه دارد. رویای کودکی اغلب مردم در سراسر دنیا با غذاهای خوشمزه مادران پیوند نزدیکی دارد. همین امر صنعت رستوران داری را بدل به گزینه ای جذاب برای کسب و کارهای مختلف کرده است. ارتباط معنادار میان صنعت رستوران داری و خاطرات خوش اغلب مردم کار در این عرصه را ساده کرده است. البته این امر به معنای عدم نیاز به رعایت نکات بهداشتی در این حوزه نیست. بسیاری از برندها بدون رعایت نکات بهداشتی امکان فعالیت در این عرصه را ندارند. مفهوم رستوران داری مطمئن مربوط به همین نکته است.
رستوران های بزرگ و حرفه ای همیشه نسبت به ارتقای سطح سلامت و بهداشت در محیط آشپزخانه حساسیت نشان می دهند. نظارت سازمان های مختلف بر روی این امر بیانگر اهمیت این نکته است بنابراین کار در حوزه رستوران داری به همین سادگی ها نیست. سرمایه گذاری بر روی ارتقای سلامت و بهداشت در این صنعت دارای اهمیت بسیار زیادی است. اغلب کارآفرینان صنعت رستوران داری به طور سالانه اقدام به ارزیابی وضعیت آشپزخانه های شان و بهبود امکانات ایمنی آن می کنند. هدف اصلی در این مقاله بررسی برخی از مهمترین المان های موردنیاز برای فعالیت ایمن و رعایت نکات بهداشتی در صنعت رستوران داری است. در ادامه برخی از مهمترین نکات در این زمینه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
مطلب مرتبط: چالش های کرونایی صنعت رستوران داری و خرده فروشی
امکانات و ابزارهای آشپزی
گاز آشپزی، گریل و فر فقط بخشی از امکانات آشپزخانه محسوب می شود. رستوران ها باید به تمام امکانات موردنیاز اعضای آشپزخانه برای طبخ غذاهایی با استاندارد بالا توجه داشته باشند. در غیر این صورت امکان مدیریت این بخش برای آنها فراهم نخواهد شد. استفاده از امکانات گسترده در زمینه تجهیز آشپزخانه همراه با مدیریت فضای در دسترس نوعی معما محسوب می شود. بسیاری از رستوران ها در این زمینه نیاز به مشاوره دارند. نکته مهم در این میان خرید تجهیزات براساس فضای در دسترس رستوران است. شاید یک یخچال بزرگ با حجم بالا مزیت قابل توجهی برای رستوران ها داشته باشد، اما در عمل فضای زیادی را اشغال خواهد کرد بنابراین انتخاب مدل های کوچک تر فرآیند مدیریت فضا را ساده تر خواهد کرد.
بهترین توصیه برای تجهیز آشپزخانه همکاری با برندهای معتبر است. برخی از رستوران ها با هدف صرفه جویی در هزینه های شان اقدام به خرید از برندهای متفرقه می کنند. این امر تردیدهای بسیار زیادی در صنعت رستوران داری به همراه دارد. کوچک ترین نقص فنی در تجهیزات آشپزخانه سلامت مشتریان را به خطر خواهد انداخت بنابراین باید شناخت مناسبی از برند تولیدکننده لوازم مدنظر برای تجهیز آشپزخانه داشته باشیم.
امکانات مربوط به نگهداری از مواد اولیه
پیش از طبخ غذا یا سرو آن برای مشتریان باید نسبت به فراهم سازی مواد اولیه اقدام کرد. نگهداری از مواد اولیه در فضایی مناسب بر روی کیفیت نهایی غذا تاثیر قابل توجهی دارد. اگر رستوران ها به تجهیزات مربوط به نگهداری از مواد اولیه توجه نشان ندهند، تاثیرش بر روی کیفیت غذا قابل مشاهده خواهد بود. برخی از مواد اولیه نیازی به نگهداری در فضای خاص ندارد، با این حال برخی دیگر مانند گوشت و لبنیات باید در فضای سرد نگهداری شود. هرگونه تاخیر در نگهداری مناسب از مواد اولیه مشکلات قابل توجهی برای رستوران ها ایجاد می کند.
استفاده از یخچال های خانگی در محیط رستوران ایده جذابی نیست. بسیاری از رستوران ها در ابتدای مسیر فعالیت شان اقدام به استفاده از یخچال های خانگی با هدف کاهش هزینه ها می کنند. شاید این امر در ابتدای مسیر شروع فعالیت در حوزه رستوران داری منطقی به نظر برسد، اما در بلندمدت هزینه های بسیار زیادی برای برندها به ارمغان می آورد. یخچال های خانگی برای کاربرد صنعتی طراحی نشده اند، بنابراین در صورت استفاده صنعتی به سرعت نیاز به تعمیر پیدا خواهند کرد. این امر هزینه های تعمیر مداوم یخچال برای رستوران ها را به میان می آورد.
برقراری ارتباط با شرکت های تولیدکننده تجهیزات نگهداری از مواد اولیه در صنعت رستوران داری امکان شخصی سازی سفارشات را به همراه دارد. این امر موجب ایجاد هماهنگی میان تجهیزان موردنیاز رستوران و فضای در دسترس می شود. نکته جالب اینکه اغلب رستوران های بزرگ از این گزینه در راستای استفاده هرچه بهتر از فضای در دسترس شان استفاده می کنند. همچنین نیازی به صرف هزینه گزاف برای شخصی سازی سفارش ها نیست. هزینه اصلی در این میان نیاز به شکیبایی بیشتر برای دریافت سفارشات است.
تجهیزات ایمنی
رستوران ها به ویژه آشپزخانه، نیاز به استفاده از تجهیزات ایمنی دارد. بسیاری از کارکنان رستوران ها به دلیل بی احتیاطی یا عدم رعایت نکات ایمنی دچار آسیب دیدگی های ناگواری می شوند. چنین آسیب دیدگی هایی در ساده ترین حالت موجب کاهش کیفیت عملکرد رستوران خواهد شد. همچنین در صورت انتشار اخبار مربوط به مصدومیت اعضای آشپزخانه در فضای آنلاین میزان مراجعه مشتریان به رستوران به شدت کاهش خواهد یافت.
مطلب مرتبط: 7 تکنیک جدید رستوران داری
برخی از نکات ایمنی بسیار ساده است. به عنوان مثال، در صورت لغزنده بودن کف آشپزخانه با درج برچسب و علامت های مناسب امکان اطلاع رسانی به کارکنان وجود دارد. همچنین راه اندازی سامانه ثبت سفارش و رزرو آنلاین میز بسیاری از سردرگمی های مشتریان را رفع خواهد کرد. این نکته به ویژه در دوران کرونا دارای اهمیت بسیار زیادی است. امروزه اغلب رستوران ها پس از ماه های تعطیلی دوباره شروع به فعالیت کرده اند. مهمترین مسئله در این میان رعایت نکات بهداشتی برای جلوگیری از بروز حوادث ناگوار در زمینه شیوع ویروس کروناست. اگر یک رستوران شهرت منفی در زمینه رعایت نکات بهداشتی و ایمنی پیدا کند، مقابله با آن، دست کم تا پایان بحران کرونا، امکان ناپذیر خواهد بود.
رستوران داری در زمان کنونی امری چالش برانگیز محسوب می شود. بسیاری از کارآفرینان در این حوزه پس از مدتی فعالیت اقدام به تغییر حوزه تخصصی شان می کنند. اگر یک برند در این میان تمایل به ادامه حضور در صنعت رستوران داری دارد، باید نکات مورد بحث در این مقاله را به طور دقیق رعایت نماید. در غیر این صورت شانسی برای ماندگاری در این صنعت نخواهد داشت.