روزهای سرد زمستانی از راه رسیده اند و احتمالا در بسیاری از نقاط دنیا برف هم کم کم سر و کله اش پیدا می شود. از آنجایی که در این فصل دوست داشتنی هوا خیلی زود تاریک می شود، آدم کاملا مستعد افسردگی یا حتی بی انگیزگی است. هرچه باشد دیگر خبری از روزهای بلند تابستان یا هوای معتدل بهاری نیست. در عوض کارمندان باید کل روز را در اتاق شان نشسته و حتی از ترس سرد شدن هوا پنجره را نیز باز نکنند. اگر به این ماجرا تصور اینکه یک صبح سرد زمستانی برای رسیدن به محل کار باید ساعت شش صبح بیدار شد را اضافه کنیم، دیگر داستان دراماتیک مان کامل خواهد شد. خب اگر کسی را دوست دارید که کار کردن در هوای سرد را دوست دارد، ما را هم بی خبر نگذارید.
مدیران باتجربه خیلی خوب می دانند در فصل زمستان میانگین بهره وری و کیفیت کاری اعضای شرکت به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا می کند. بی شک روان شناس ها یا حتی اهالی دنیای جامعه شناسی تحلیل های مختلفی برای چنین اتفاقی دارند اما ما در روزنامه فرصت امروز حس و حال فصل زمستان را متهم ردیف اول می دانیم. نزدیک شدن به کریسمس، در ایرانِ خودمان عید نوروز، خیلی از آدم ها را به دنیای شیرین خیالبافی می کشاند. این وسط هم دیگر فرصتی برای کار جدی باقی نخواهد ماند. در عوض تا دل تان بخواهد بی انگیزگی در میان کارمندان و حتی کارآفرینان موج می زند.
شاید فکر کنید کاهش کیفیت کاری در روزهای زمستان یک پدیده کاملا طبیعی است و هیچ چاره ای هم برای آن وجود ندارد. در این صورت باید بگوییم سخت در اشتباهید؛ چراکه دنیای کسب و کار اصلا چنین حساب و کتاب های بی پشتوانه ای سرش نمی شود. اگر شما حتی در فصل زمستان نتوانید کیفیت کاری تیم تان را بالا نگه دارید، کلاه تان پس معرکه خواهد بود. به همین خاطر ما در مقاله کنونی دنبال راهکارهایی برای تقویت روحیه کارمندان در طول روزهای سرد و اغلب ابری زمستان رفته ایم. این طوری شما قبل از اینکه همه اعضای شرکت افسردگی بگیرند، فکری به حال اوضاع خواهید کرد.
مطلب مرتبط: ایجاد فرهنگ سازمانی با چاشنی تقویت روحیه کارمندان
کارآفرینی در هوای سرد و ابری: تکنیک هایی برای تقویت روحیه
بعضی از آدم ها خیلی خوب قلق خودشان را یاد گرفته اند. به طوری که هر وقت احساس ناراحتی یا بی انگیزگی می کنند، در یک چشم به هم زدن دوباره تبدیل به همان آدم فعال و سختکوش همیشگی خواهند شد. از آنجایی که همه کارآفرینان در دنیا چنین قدرت جادویی ندارند، ما در این مقاله سراغ بعضی از تکنیک های مناسب رفته ایم که اتفاقا به درد همه نیز می خورد. پس اگر خودتان با بی انگیزگی دست و پنجه نرم می کنید یا کارمندان تان به این مشکل برخورده اند، این مقاله دوای دردتان خواهد بود.
تمرینات ورزشی: کمی تحرک بد نیست
احساس فعال و موثر بودن در ساختار سازمانی هرگز به راحتی به دست نمی آید. همانطور که ورزشکاران برای رقابت در میدان مسابقه نیاز به تمرین و افزایش سطح آدرنالین دارند، شما هم به عنوان کارآفرین باید تمرینات ورزشی را جدی بگیرید. البته هدف شما این وسط قهرمانی در مسابقات دو ماراتن یا ورزش های سخت نیست. در عوض با کمی تمرین سطح گردش خون و صدالبته تمرکزتان بیشتر می شود. علاوه بر اینها، آدم های ورزشکار معمولا کمتر با مشکل بی انگیزگی رو به رو خواهند شد. پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و روزانه کمی ورزش کنید.
وقتی صحبت از حرکات ورزشی می شود، خیلی از آدم ها هیچ رشته مشخصی را مد نظر ندارند. انگار که بقیه ورزش هایی جادویی انجام می دهند که برای من و شما کاملا قفل است. توصیه ما در این بخش جدی گرفتن یوگاست. ورزش یوگا علی رغم اینکه تجهیزات زیادی نمی خواهد، تاثیر روحی و روانی بی نهایت زیادی بر روی وضعیت آدم دارد. پس به جای اینکه زانوی غم بغل کرده و در روزهای زمستانی به استقبال افسردگی بروید، کمی فعالیت ورزشی را در دستور کار قرار دهید.
استراحت با چاشنی نوشیدنی: شما ربات نیستید!
گاهی اوقات مدیران فکر می کنند کارمندان باید 24 ساعته کار کنند. این طرز فکر گاهی اوقات درباره خودِ کارآفرینان نیز مصداق پیدا می کند. به همین خاطر معمولا کارآفرینان به محض اینکه در پیگیری اهداف بلندپروازانه شان با شکست رو به رو می شوند، دیگر هیچ چیز جلودار سقوط آزادشان نیست. بی شک تعیین اهداف بزرگ برای کارآفرینان جذابیت زیادی دارد، اما شما قرار نیست کیفیت کاری فعلی تان را به خاطر رویاهای آینده خراب کنید. قبول دارم بعضی وقت ها آدم مجبور به کار طولانی مدت می شود، اما در همین زمان هم باید با استراحت های به موقع به خودتان فرصت تجدید قوا بدهید.
مطلب مرتبط: تقویت روحیه کارمندان بدون افزایش حقوق
وقتی درباره استراحت حرف می زنیم، ذهن آدم سریع سراغ سفرهای تفریحی به چهار گوشه دنیا می رود. قبول دارم سفر حسابی حال آدم را جا می آورد، اما در روزهای سرد زمستانی حتی گزینه های زیادی برای سفر هم در دسترس نیست. در عوض شما می توانید در طول روز زمان هایی برای استراحت تعیین کرده و از آن لذت ببرید. این وسط اگر یک نوشیدنی داغ هم دم دست تان بود، چه بهتر!
تقویت روحیه در روزهایی که آدم اصلا حوصله کار و فعالیت ندارد، حتما نباید کلی برای تان آب بخورد. گاهی اوقات ایده ای به سادگی استراحت وسط کار و یک فنجان چای تعیین کننده خواهد بود. پس به جای اینکه الکی کار را برای خودتان سخت کنید، کافی است کمی از خلاقیت تان استفاده کرده و سراغ ایده های ساده تر بروید.
استفاده از معجزه موسیقی: درمانی برای روزهای سرد و بیروح
حتی در بدترین شرایط نیز کمی موسیقی حال آدم را عوض می کند. البته منظور ما آن دسته از موسیقی هایی که هنگام سفر در ماشین پلی می کنید، نیست. در عوض باید به فکر قطعات آرام بخش باشید. اینطوری وقتی همه کارمندان مشغول کار هستند، پخش موسیقی های آرام بخش یا کلاسیک از یک اسپیکر باکیفیت حال همه را دگرگون خواهد کرد.
اگر شما از آن دست کارآفرینانی هستید که هیچ سرشته ای از موسیقی ندارند، بهتر است از کارمندان تان بخواهید ترک های پیشنهادی شان را ارائه کنند. این طوری یک پلی لیست با مشارکت تک تک اعضای شرکت خواهید داشت که اتفاقا دل هر کسی را به دست می آورد.
این روزها سرویس های پخش موسیقی مثل اسپاتیفای دسته بندی های دقیقی برای هر سلیقه ای دارند. مثلا یکی از دسته بندی های اسپاتیفای مربوط به موسیقی های مناسب برای کافی شاپ یا محل کار است. شما با انتخاب ترک هایی از این پلی لیست ها می توانید به سادگی هرچه تمام تر روی کارمندان تان اثر گذاشته و روحیه شان را عوض کنید. یادتان نرود شما لازم نیست همیشه سخت تلاش کنید. در عوض فکرهای بکری مثل اسپاتیفای می تواند کارتان را بی نهایت ساده تر کند. پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و اوضاع تان را حسابی عوض کنید.
دفتر کار را ضدعفونی کنید: مقابله با بیماری ها
آیا تا حالا فکر کرده اید چرا آدم ها در فصل سرما هم بیشتر افسرده می شوند و هم بیشتر مریض؟ ما اصلا دوست نداریم ادای کارشناس های منفی باف درباره تئوری های توطئه جهانی را دربیاوریم، اما از نظر علمی رابطه مشخصی بین بیماری هایی مثل سرماخوردگی و کاهش کیفیت کاری و حتی انگیزه آدم ها وجود دارد. پس اگر بتوانید اوضاع دفتر کار را از نظر بهداشتی سر و سامان دهید، بخشی از مشکلات تان حل خواهد شد.
خیلی وقت ها بی حوصلگی نیروی کار نه تنها ریشه در شرایط فصلی ندارد، بلکه فقط به خاطر ابتلا به بیماری های مختلف روی می دهد. قبول دارم در زمستان آدم بیشتر مریض می شود، اما اگر محل کارتان را به طور منظم ضدعفونی کنید، شرایط کمی بهتر خواهد شد. دست کم در این سناریو دیگر شما مقصد اصلی بروز مشکلات گوناگون برای کارمندان نیستید.
یادتان نرود شما کنترل همه شرایط را در دست ندارید. شاید فقط جادوگرهای دنیای دیزنی با آن گوی های بلورین چنین قدرت فوق العاده ای داشته باشند. بنابراین فکر اینکه همه شرایط را مدیریت کرده و کارمندان را از بحران افسردگی نجات دهید، از سرتان بیرون کنید. شما فقط باید کارهایی که در محدوده توانایی تان هست را انجام دهید. از آنجا به بعد دیگر شرایط به شما مربوط نیست.
مطلب مرتبط: ارتقای روحیه تیم شرکت به سبک حرفه ای ها
دورهمی های دوستانه: فضایی برای درد و دل
گاهی اوقات آدم به خاطر ناتوانی در ارتباط مناسب با دیگران حالش گرفته می شود. مثلا کارمندی را در نظر بگیرید که تازه وارد یک فضای جدید کاری شده و حتی یک نفر را نیز نمی شناسد. بی شک کارمند قصه ما زمان نسبتا زیادی برای آشنایی با تک تک همکارانش لازم دارد. با این حال شرح وظایف و مسئولیت سازمانی اصلا چنین استدلال هایی سرش نمی شود. به همین خاطر اگر شما نتوانید کاملا به موقع به فکر هماهنگی با شرایط کاری تان باشید، خیلی زود از کار بیکار خواهید شد.
ما در روزنامه فرصت امروز همیشه یک توصیه کلیدی و بی نهایت ساده برای ارتباط بهتر میان اعضای شرکت داریم. شما لازم نیست خیلی به خودتان فشار بیاورید تا اعضای شرکت رابطه صمیمانه ای با هم داشته باشند. در عوض تنها وظیفه تان طراحی دورهمی های مختلف است. چنین دورهمی هایی کارمندان را به بهترین شکل ممکن در شرایطی مناسب قرار می دهد. به این ترتیب دیگر خبری از روابط سرد یا رودربایستی های رایج نخواهد بود.
اگر قصد دارید یک دورهمی استاندارد طراحی کنید، اول از همه باید تفاوت آن با جمع های دوستانه را بشناسید. هرچه باشد شما مشغول طراحی مهمانی خانوادگی یا اوقات فراعت با دوستان نیستید. در عوض باید تمام شرایط را به شیوه ای حرفه ای مدیریت کرده و کارتان در این حوزه را پیش ببرید. از آنجایی که خیلی از برندها به جز دفتر کار جای دیگری ندارند، استفاده از دفتر برای برگزاری دورهمی ها ایده خوبی خواهد بود. با این حال اگر دوست ندارید فضای کار را وارد دورهمی ها کنید، کافه های گوناگونی خدمات مربوط به دورهمی و مهمانی ارائه می کنند. پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و با چند تا کافه دنج تماس بگیرید.
بعد از اینکه کارهای برگزاری دورهمی تا حدی جلو رفت، باید مطمئن شوید انواع سرگرمی و بحث های مفید برای اعضای شرکت وجود دارد. مثلا گفت وگو درباره آینده شرکت یا اهداف شخصی هر کدام از کارمندان ایده خوبی خواهد بود. به عنوان آخرین نکته در این بخش نیز باید یادآوری کنیم هر کسی در مهمانی باید فرصتی برای بیان نظراتش داشته باشد. وگرنه کارتان هیچ وقت عالی از آب درنخواهد آمد. آن وقت شما می مانید و کلی کارمند که حتی حاضر نیستند یکبار دیگر در دورهمی شما شرکت کنند.
تغییر دکوراسیون: ایده ای ساده و کاربردی
چه کسی دوست دارد سال های سال در یک دفتر تکراری کار کند؟ شاید فکر کنید منظور ما عوض کردن محل دفتر و خرید یک جای تازه است، اما ماجرا همیشه اینقدرها سخت نیست. کسانی که سررشته ای از دکوراسیون داخلی دارند، خیلی خوب می دانند تغییر چیدمان یک خانه یا دفتر کار حال و هوای همه را عوض خواهد کرد. اینطور وقت ها شما بدون اینکه مشکل زیادی برای اثرگذاری بر روی مخاطب تان داشته باشید، با یک تغییر کوچک روحیه اش را عوض خواهید کرد. از آنجایی که خیلی از کارمندان در فصل زمستان روحیه شان را از دست می دهند، استفاده از یک دکور تازه برای دفتر کار ایده بی نهایت خوبی خواهد بود.
مطلب مرتبط: تقویت روحیه کارمندان در شرایط نامساعد
بی شک کارشناس های خبره در زمینه دکوراسیون داخلی همیشه ایده های هیجان انگیزی دارند، اما همکاری با آنها هزینه زیادی روی دست تان می گذارد. به همین خاطر ایده جایگزین ما همفکری با کارمندان شرکت است. از آنجایی که آنها هم سهمی در وضعیت برندتان دارند، بد نیست نظرات آنها را نیز جویا شده و در صورت امکان از آنها استفاده کنید. هرچه باشد هدف شما تقویت روحیه آنهاست!
یادتان باشد شما قرار نیست هر روز دکور دفترتان را تغییر دهید. به همین خاطر باید کمی در این زمینه سختگیری به خرج دهید. بنابراین به خاطر خودتان هم که شده فورا از اولین ایده ممکن استقبال نکنید. اینطوری فقط خودتان را به دردسر انداخته و چه بسا مجبور به طراحی دوباره دکور دفتر کار می شوید!
طراحی فستیوال مخصوص شرکت: پیش به سوی توسعه فرهنگ سازمانی
فعالیت در بعضی از شرکت ها طوری به آدم کیف می دهد که اصلا دوست ندارد روزی بازنشسته شود. انگار که بعضی از مدیران خوب بلدند چطور کارمندان را 24 ساعته سرحال نگه دارند. در عوض بعضی از محیط های کاری مثل جهنم است. فکر می کنم همه ما تجربه کار کردن در فضایی عذاب آور را داشته ایم که لحظه به لحظه آن یک تراژدی تمام عیار بود. وقتی دو سناریو بالا را کنار هم قرار دهیم، به خوبی عشق و علاقه کارآفرینان برای همکاری با برندهایی نظیر اپل یا مایکروسافت را درک خواهید کرد. خب کارآفرینان که عاشق چشم و ابروی برندهای بزرگ نیستند!
اگر حس می کنید اعضای شرکت بابت همکاری با شما دلسرد شده یا انگیزه شان را به طور کامل از دست داده اند، فرصت های زیادی برای تان باقی نمانده است. شما باید هرچه سریع تر اوضاع تان را با تقویت روحیه کارمندان بهبود ببخشید. یکی از راهکارهای موثر نیز در این میان استفاده از فستیوال های مخصوص شرکت است.
اجازه دهید ایده بالا را کمی بیشتر توضیح دهیم؛ چراکه همینطوری هم بسیار گیج کننده به نظر می رسد. واقعا چرا یک شرکت باید فستیوال های مختلفی داشته باشد؟ جواب ما به شما کاملا ساده است: غافلگیری کارمندان!
وقتی شما فستیوال های مختلفی برای کارمندان طراحی می کنید، در واقع به غیر از جشن های عادی که در تقویم وجود دارد دلیل دیگری برای خوشحالی به آنها می دهید. این امر شاید در اولین نگاه خیلی ساده به نظر برسد، اما به مرور زمان فرهنگ سازمانی تان را توسعه می دهد. شما را نمی دانم، ولی من که وقتی حالم خوب نیست هیچ چیز به اندازه یک فستیوال یا جشن غیرمنتظره خوشحالم نمی کند. اینطوری شما می توانید بدون اینکه خیلی شرایط را پیچیده کنید، کمی روحیه کارمندان را ارتقا دهید.
کاهش بار کاری: بهترین روش برای افزایش روحیه کارمندان
اگر یادتان باشد قبل از این گفتیم که نیروی انسانی مثل ربات های هوشمند نیست که 24 ساعت پشت سر هم کار کند و خم به ابرو نیاورد. هر کسی در این دنیا نیاز به اندکی استراحت دارد. به علاوه، در زمان های کار نیز شما نباید خیلی به خود یا کارمندان تان فشار بیاورید؛ چراکه فشار بیش از اندازه همه را از کارآفرینی خسته می کند. به علاوه، این روزها کلی موقعیت شغلی در دسترس کارمندان وجود دارد و اگر حواستان نباشد تا آخرین نیروی کارتان سراغ شغل تازه ای خواهند رفت.
همانطور که یک سرمربی فوتبال برای آماده سازی تیمش از تمرین های مختلف و چند روزی تعطیلات استفاده می کند، شما هم باید از عنصر کلیدی تعطیلات برای رعایت تعادل در کارتان سود ببرید. به علاوه، حجم کاری هیچ کدام از کارمندان نباید آنقدر زیاد باشد که شب موقع بازگشت به خانه دیگر رمقی نداشته باشد. پس برنامه کاری تان را طوری طراحی کنید که اندک فرصتی برای فعالیت بعد از کار نیز باقی بماند.
قبول دارم خیلی از شرکت ها نمی توانند مسئولیت و وظایف کارمندان را خیلی کم کنند اما دست کم باید در بعضی از روزهای هفته بار کمتری روی دوش کارمندان گذاشت. این کار فرصتی هرچند کوچک برای استراحت و تجدید قوا به اعضای شرکت می دهد. پس اگر فکر کرده اید با یک برنامه کاملا فشرده و فعالیت پشت سرهم قرار است اوضاع تان عوض شود، سخت دراشتباهید.
مطلب مرتبط: بهترین ایده های تفریحی برای تقویت روحیه کارمندان شرکت
سخن پایانی
هرچه هوا سردتر می شود، کار کردن سخت تر شده و روحیه آدم هم به هم می ریزد. خیلی ها در فصل سرما حتی حوصله از خواب بیدار شدن را هم ندارند، چه برسد به کارآفرینی و تغییر زندگی مردم در سراسر دنیا. به همین خاطر ما در این مقاله بعضی از تکنیک های مناسب برای تقویت روحیه خود و کارمندان را زیر ذره بین بردیم. اگر شما هم سال های سال است با چنین مشکلی دست و پنجه نرم می کنید، حالا دیگر نوبت خداحافظی با این چالش قدیمی فرا رسیده است. به همین خاطر باید هرچه زودتر آستین ها را بالا زده و شروع به استفاده از توصیه های این مقاله کنید. هرجا هم مشکلی داشتید، کافی است از طریق یکی از کانال های ارتباطی مسئله را با کارشناس های ما در روزنامه فرصت امروز در میان بگذارید.