فریلنسینگ برای بسیاری از کارآفرینان و کارمندان رویایی شیرین و دست نیافتنی به نظر می رسد. داشتن آزادی عمل در انتخاب پروژه ها، تعیین ساعات کاری و کار کردن از هر نقطه دنیا چشم اندازی فریبنده از زندگی حرفه ای را پیش روی افراد قرار می دهد. در این شیوه دیگر لازم نیست هر روز صبح زود از خواب بیدار شوید و خود را برای رفتن به یک اداره خسته کننده و تحمل دستورهای رئیس آماده سازید. در عوض می توانید رئیس خود باشید و آزادانه هر طور که مایل هستید به فعالیت مشغول شوید. این تصویری است که فریلنسینگ به شما هدیه می کند؛ جالب است، نه؟
فریلنسرها قهرمانان دنیای مدرن هستند که با تکیه بر توانایی های خود مستقلانه به فعالیت پرداخته و بدون وابستگی به یک سازمان مشخص چرخ اقتصاد را به حرکت درمی آورند. آنها با فعالیت شان برای خود و دیگران فرصت کسب درآمد و تجربه اندوزی مهیا می سازند. البته این تصویری رویایی از فریلنسرهاست و به دور از واقعیت. نمی توان فریلنسرها را قشر بدون دغدغه جامعه نامید. زندگی به عنوان یک فریلنسر صرفا کار کردن با آزادی عمل نیست، بلکه با دغدغه های بسیاری نیز همراه است. این یعنی در پشت صحنه خبرهایی است که ما خبر زیادی از آن نداریم.
ماجرا دقیقا مثل آن است که تماشاگران فوتبال خیال کنند بازیکنان حرفه ای برای تفریح بازی کرده و به آن به چشم شغل نگاه نمی کنند. در واقع به مشکلات، دردها و رنج هایی که در طول تمرین متحمل می شوند کوچک ترین توجهی نکنند. تماشاگر از دور گود را می بیند اما در دل گود هیچ خبری از تفریح نیست!
پشت این آزادی و انعطاف پذیری ظاهری در دنیای فریلنسینگ چالش های متعددی کمین کرده که می تواند زندگی یک فریلنسر را به یک مبارزه دائمی تبدیل کند. خب موفقیت به آسانی به دست نمی آید و پشت پرده چهره های موفق زحمات زیادی برای کسب موفقیت ها پنهان شده است. یادتان باشد، موفقیت بدون تحمل درد به دست نمی آید. تمام افراد به عنوان فریلنسر کم و بیش طعم این چالش ها را چشیده اند.
ما در این مقاله به بررسی برخی از مهمترین چالش های فعالیت به عنوان فریلنسر خواهیم پرداخت و به افرادی که رویای فریلنسر شدن را در سر می پرورانند، کمک می کنیم تا با دیدی واقع بینانه تر و آمادگی بیشتری وارد این عرصه شوند. به زبان خودمانی، دیگر اجازه نخواهیم داد تصوری رویایی باعث گمراهی فعالان دنیای اقتصاد بشود. پس با ما همراه شوید تا برخی از مهمترین چالش ها در این حوزه را به اتفاق هم زیر ذره بین ببریم.
فریلنسینگ در کنار مزایای بی شماری که دارد، با چالش هایی نیز همراه است که هر فریلنسری باید برای مقابله با آنها آماده باشد. هر انتخابی در زندگی نیازمند آمادگی لازم برای تقابل با پستی و بلندی های موجود در مسیر است. خب اجازه دهید کم کم برویم سراغ اصل ماجرا.
مطلب مرتبط: دنیای فریلنسرها: جذاب اما پر از چالش
یافتن و حفظ مشتری: دردسری تمام نشدنی
یکی از بزرگ ترین چالش های فریلنسرها یافتن مشتری و حفظ روابط بلندمدت با آنهاست. یک فریلنسر قبل از هر چیز یک بازاریاب قهار برای معرفی توانایی ها و خدماتش به دیگران است. مهارتی که ارتباطی تنگاتنگ با تلاش های روزانه وی در معرفی قابلیت هایش به دیگران دارد. از قدیم گفته اند ماهی گرفتن در یک رودخانه بدون ماهی غیرممکن است. با این حساب شما به عنوان یک فریلنسر پیش از هر چیز باید از وجود بازار مناسب در اطراف تان اطمینان خاطر کسب نمایید.
پیدا کردن پروژه های جدید، ارائه پروپوزال های جذاب و رقابتی و بازاریابی برای خدمات نیازمند صرف زمان و تلاش زیادی است که ممکن است از زمان انجام پروژه ها نیز بیشتر باشد. یافتن یک پروژه مناسب در دریای فرصت های موجود کاری دشوار می نماید که غفلت از آن منجر به صرف زمان و هزینه بی مورد و هدررفت انرژی خواهد شد. قبل از هر اقدامی هدف گذاری مناسبی برای خود در نظر بگیرید. برای رسیدن به مقصودتان داشتن قطب نما لازم است.
از سوی دیگر، حفظ مشتریان و تکرار پروژه ها، نیازمند ارائه خدمات باکیفیت، برقراری ارتباط موثر و تحویل به موقع کارها است که کاری چندوجهی و دشوار محسوب می شود. همه مشتری ها دوست دارند به کیفیت در کنار صرفه جویی در هزینه توجه داشته باشند. از ارائه تضمین هایی که فراتر از توان شماست اکیدا خودداری کنید. در هر صورت مسئولیت شما حفظ تعادل بین سود و خدمات است و به این توازن به خوبی فکر کنید. مشتری و در نتیجه حفظ کیفیت به سختی و تلاش بسیار زیاد نیازمند است.
بسیاری از فریلنسرها، به دلیل نداشتن مهارت های کافی در بازاریابی و ارتباطات، در جذب و حفظ مشتری با مشکل مواجه می شوند و لازم است با شرکت در دوره ها یا استفاده از مطالب موجود تلاش های موثری را برای تقویت مهارت های شان انجام دهند و تنها متخصص بودن کافی نیست بلکه در کنار آن نیازمند ارتباطی صحیح برای نفوذ در بازار و ذهن مخاطبان هستند. متخصص بودن و نداشتن مهارت ارتباطی شبیه به داشتن گنج و عدم آگاهی از محل دفن آن می باشد. بی شک هر دو در نوع خود ناخوشایند هستند.
مطلب مرتبط: مزایا و معایب آزادکاری
بی ثباتی درآمد و مشکلات مالی: جیب هایی بدون پول!
آدم ها معمولا برای اینکه ثروتی به هم بزنند، وارد دنیای کسب و کار می شوند. این در حالی است که گاهی اوقات بدون استفاده از فرصت های طلایی رویای کسب سود در بازار در نطفه خفه می شود. این مسئله ای است که گاهی اوقات برای کسب و کارها دردسر زیادی نیز به همراه خواهد داشت. راستش را بخواهید، در کمتر حوزه ای مثل فریلنسینگ چنین وضعیتی به چشم می خورد.
یکی دیگر از چالش های اساسی فریلنسرها، بی ثباتی درآمد و مواجهه با مشکلات مالی است. از طرفی نبود یک نهاد و پشتوانه مالی قدرتمند هم از ریسک های موجود در این راه می باشد که اغلب فریلنسرها آن را به تنهایی متحمل می شوند. اگر بخواهیم برای این چالش مثال مناسبی بیاوریم می توان به آکروبات بازی اشاره کرد که ناگهان تعادل خود را از دست می دهد. با کوچک ترین اشتباه آسیب های جبران ناپذیری به بار خواهد آمد. پس حواس تان را جمع کنید و قبل از آنکه مرتکب اشتباهی جبران ناپذیر بشوید به دنبال راه حل های منطقی تر و سنجیده تری برای فعالیت های خود بگردید.
درآمد فریلنسرها، به طور مستقیم به تعداد پروژه ها و میزان دریافتی آنها وابسته است و این وابستگی، باعث می شود تا در دوره هایی که پروژه کمتری وجود دارد یا مشتریان پرداخت های خود را به تعویق می اندازند با مشکلات مالی جدی روبه رو شوند. بسیاری از شرکت ها به پرداخت به موقع مشهور نیستند و شما هم برای دستیابی به طلب تان مجبورید ماه ها پیگیری انجام دهید و این فشار مضاعفی را به کارآفرینان عرصه فریلنسری وارد می سازد و می تواند تلاش و انگیزه او را برای انجام پروژه ها و مسئولیت های محول شده به شدت کاهش دهد. در نتیجه بسیاری از آنها با مشکلات ناخواسته ای در فعالیت خود روبه رو می شوند.
برای مدیریت این چالش، فریلنسرها باید بودجه بندی دقیقی داشته باشند، برای روزهای کم درآمد پس انداز کنند و روش هایی را برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد خود جست وجو نمایند. اینطوری در موقع لزوم از تمام این ابزارها استفاده کرده و گلیم خود را از آب بیرون خواهند کشید. هر چقدر میزان شناخت و تسلط تان در زمینه مدیریت مالی بیشتر باشد بقای شما نیز در عرصه تجارت مستحکم تر خواهد بود. این ویژگی نه فقط در دنیای فریلنسرها که در همه مشاغل از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، اما یک فریلنسر برای ادامه به بقا، نیاز ویژه تری به مدیریت آگاهانه بر امور اقتصادی و مالی خواهد داشت.
مطلب مرتبط: راهنما و اصول موفقیت در آزادکاری
مدیریت زمان: تعادل بین کار و زندگی
بسیاری از فریلنسرها در ابتدای راه نمی دانند چطور برای اوقات خود برنامه ریزی نموده و برنامه مشخصی را نیز برای انجام دادن به موقع تعهدات و مسئولیت های کاری خود اتخاذ نمایند. در نتیجه در مدیریت زمان خود نیز با چالش رو به رو می شوند. بسیاری از افراد گمان می کنند فقدان مدیر یا سوپروایزر یک نعمت برای بیشتر تفریح کردن است و به اهمیت بالای این موضوع و برنامه ریزی بهینه اش پی نمی برند. خب هرچه باشد، بدون یک برنامه مدیریتی خوب شما هرگز نمی توانید موفقیت چشمگیری در بازار به دست بیاورید. این همان مشکلی است که بسیاری از کارآفرینان در بازار دچارش هستند. پس باید حواس تان را حسابی جمع کنید وگرنه کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
مشکل زمانی به اوج خود می رسد که این افراد نتوانند تعادلی درست و منطقی میان کار و تفریح ایجاد نمایند. به علاوه، بسیاری از فریلنسرها به دلیل نداشتن یک محیط کاری مشخص و کار کردن در خانه با اختلال در مرز بین کار و زندگی مواجه شده و نمی توانند به درستی از زمان استراحت خود استفاده کنند. اگر محل استراحت و کارتان یکی باشد تمرکزتان نیز برای فعالیت های تان مختل شده و ناچار می شوید کیفیت کارتان را تا حدی کاهش دهید.
یادتان باشد، شما به عنوان یک فریلنسر هیچ وقت نباید از اوقات فراغت و تفریح هایی که دوست دارید غافل شوید. این امر به شما برای فعالیت بهتر در بازار کمک خواهد کرد. پس حواس تان جمع باشد تا یک وقت بی گدار به آب نزده و کار دست خودتان ندهید.
مطلب مرتبط: 5 نکته مهم قبل از شروع همکاری با فریلنسرها
رقابت شدید و نیاز به تمایز: هیاهویی بی پایان
دنیای فریلنسینگ پر از رقابت است. خب شما تنها کسی نیستید که در بازار ایده طلایی فعالیت به عنوان فریلنسر به ذهنش رسیده است. درست به همین خاطر باید خودتان را برای رقابت با کلی کارآفرین دیگر آماده نگه دارید. این امر گاهی اوقات مشکل ساز می شود، به ویژه وقتی با افراد بی نهایت حرفه ای طرف هستید. چنین امری می تواند شرایط را برای تان سخت و استرس آور کند.
باور کنید یا نه، خیلی از فریلنسرها پس از مدت زمانی کوتاه دیگر انگیزه یا حتی توان فعالیت در بازار را ندارند. دلیل این امر ناامیدی از موفقیت و همچنین توان رقابت با دیگران است. مسئله ای که خیلی زود شرایط شان را بی نهایت دشوار می سازد. اگر شما هم در چنین شرایطی قرار دارید، بد نیست کمی دقیق تر ماجرا را بررسی کنید. این مسئله ای است که می تواند در سرنوشت حرفه ای شما تاثیر بسیار کلیدی داشته باشد.
یادتان باشد، شما به عنوان فریلنسر باید همیشه نیم نگاهی به وضعیت فعالیت دیگران داشته باشید. البته این امر برای کپی برداری نیست. در عوض باید خودتان باشید. به زبان خودمانی، تمایز اساسی میان شما و دیگران در مهارت های منحصر به فرد شما نهفته است. اینطوری به عنوان یک فریلنسر خیلی زود در بازار جا باز خواهید کرد.
اگر همیشه در تلاش برای فعالیت شبیه به دیگران باشید، به مرور زمان هویت خاص خودتان را از دست خواهید داد. این مسئله ای است که می توانید روی عملکردتان اثرگذاری بسیار زیادی داشته باشد. درست به همین خاطر بد نیست کمی هم که شده اوضاع را به سود خودتان تغییر دهید. شاید در ابتدا این مسیر خیلی سخت باشد، اما فراموش نکنید، هیچ فوتبالیستی از روز اول برنده و متمایز به دنیا نیامده است!
مطلب مرتبط: توصیه هایی به فریلنسرها
سخن پایانی
فعالیت به عنوان یک فریلنسر فرآیند ساده ای نیست. بسیاری از کارآفرینان برای اینکه در این حوزه موفقیت های چشمگیری به دست بیاورند، حسابی سعی و تلاش میکنند. با این حال چالش های این حوزه نیز باید به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. ما در این مقاله سعی کردیم شما را با برخی از مهمترین چالش های این حوزه آشنا کنیم. حالا شما شرایط بسیار بهتری برای تصمیم گیری در این رابطه دارید. پس منتظر چه هستید؟ بد نیست از همین امروز کارتان را شروع کرده و به عنوان یک فریلنسر حرفه ای وارد بازار کسب و کار شوید. البته این دفعه حواس تان به مشکلات و چالش های این حوزه نیز خواهد بود. هر وقت هم به مشکل تازه ای برخورد کردید، تعارف را کنار گذاشته و آن را با ما در میان بگذارید.
منابع: