فرصت امروز: متاورس یک کلمه جدید در دنیای فناوری است که هر روز به میزان استفاده آن در فضای مجازی بیشتر می شود تا جایی که در چند دهه آینده به یک کلیدواژه عادی تبدیل می گردد. گرچه هنوز برای جمع زیادی از ایرانی ها ماهیت، هویت و کاربرد آن نامعلوم است، اما کشورهای پیشرفته هر روز اخبار تازه ای در زمینه رشد و گسترش آن در فضای مجازی منتشر می کنند.
متاورس به معنای فراجهانی است؛ دنیایی که در آن مرزی وجود ندارد و آدم ها بدون هیچ محدودیتی می توانند به تمامی سرزمین ها سفر کنند، کار کنند، بازی کنند، درس بخوانند، خرید کنند و حتی ماهیگیری کنند.
متاورس به زودی بر همه اجزای زندگی و کسب و کار ما تاثیر مستقیم می گذارد حتی اگر ما آن را انکار کنیم و یا در صدد مقابله با آن برآییم. همانگونه که با راه افتادن دنیای فروش اینترنتی ما وارد فضای تازه ای از زندگی و کسب و کار شدیم در متاورس شرایط بهتر و خلاق تری برای زندگی زیباتر و درآمد آسان تر فراهم می شود.
خیلی شگفت انگیز است در دنیای متاورس شما روی صندلی نشسته اید و عینک واقعیت مجازی را بر چشمان خود گذاشتید و در سد لار هراز در حال ماهیگیری هستید و یا اینکه در تهران روی کاناپه خانه تان نشسته اید و در کلاس های بازیگری داستین هافمن در آن سوی دنیا شرکت می کنید و یا شاید بهترین پیراهن موردنظر خود را از برند معروف زارا در آمریکا می خرید در حالی که به آن دست می زنید، لمس می کنید و حتی پرو می کنید.
گاهی دل ما می خواهد کنار خلیج مکزیک روی ماسه های سفیدرنگ آن بنشینیم و غروب آفتاب را در ساحل خلیج با لذت نگاه کنیم. متاورس این فرصت را برای همه فراهم کرده تا با استفاده از آخرین فناوری های روز دنیا، با هم و در کنار هم کار و زندگی کنیم.
مطلب مرتبط: متاورس چیست و چه کاربردی دارد؟
برخی از صاحبان کسب و کار اینترنتی به گونه ای اخبار متاورس را دنبال می کنند که انگار لحظه ای غفلت از آن به بهای پرداخت میلیاردها دلار ضرر و زیان خواهد بود. این گروه به خوبی می دانند که سرعت تغییر و تبدیل در دنیای اینترنت بسیار زیاد است و در فاصله زمانی کوتاه ما در جهان شاهد اتفاق های نوینی در جهت همسو شدن همه افراد جهان خواهیم شد.
گرچه در سوی دیگر این جهان برخی هنوز در فکر تهیه تمبر و پاکت نامه هستند گروهی دیگر در صدد خلق جهان تازه ای هستند که می تواند همه افراد جهان را کنار هم بنشاند و با مشارکت هم جهان تازه ای خلق کند.
متاورس یک فرصت جدید برای ایجاد و خلق فرصت های شغلی بدون محدودیت مکانی است. شاید تا چند دهه قبل آقای الف باید حتما یک مغازه دو نبش برای بچه اش در کریمخان تهران فراهم می کرد تا او بتواند فرش اصیل ایرانی را بفروشد اما امروزه با رواج بازار اینترنتی امکان خرید و فروش فرش به صورت مجازی فراهم شد و اکنون متاورس این فرصت را فراهم کرده تا هر کس در هر کجای دنیا که مشتری فرش ایرانی است بتواند با استفاده از امکانات دنیای متاورس وارد مغازه مورد علاقه اش شود و فرش ها را از نزدیک ببیند و با دستان خود گره های ابریشمی آن را لمس و بعد آن را خرید کند.
متاورس در آینده نزدیک بازاری به وسعت جهان راه اندازی می کند تا هر کس در هر کجای جهان بتواند به آسانی خرید و فروش کند بدون آنکه محدودیت های خرید اینترنتی داشته باشد. در این فضا که نمونه مجازی یک دنیای عینی است همه چیز تا حدود زیادی شبیه واقعیت است و حتی به زودی امکانی فراهم می شود تا حس بویایی نیز به درستی به افراد منتقل شود شاید آن زمان دیر نباشد که ما بتوانیم زعفران اصیل ایرانی را در بازار متاورس به جهان عرضه کنیم.
در روزنامه فرصت امروز مطالب متنوعی درباره اهمیت متاورس نوشته شده که شما برای اطلاع بیشتر می توانید آنها را بخوانید، اما در این مطلب ما از زاویه کسب و کار به متاورس نگاه می کنیم.
به پیش بینی وب سایت موسسه گارتنر، تا سال۲۰۲۶، ۲۵درصد مردم روزانه حداقل یک ساعت از روزشان را در فضای متاورس خواهند گذراند. محقق شدن این اتفاق کمک می کند تا برنامه مناسبی برای بازاریابی و جذب مخاطبان جدید تدوین شود.
اگر این پیش بینی درست باشد بدون تردید باید اقدام مناسب برای ورود به این فضا فراهم شود و صاحبان کسب و کار اینترنتی باید از هم اکنون با راه اندازی گروه های متاورسی زمینه هایی را برای ورود به بازار جهانی متاورس آماده کنند.
تجارت الکترونیک در طول یک دهه اخیر پیشرفت شگفت انگیزی را تجربه کرده است. برندهایی مثل آمازون یا علی بابا که خیلی زود خرده فروشی های سنتی را به چالش کشیده اند، تنها بخشی از این نوآوری مهم محسوب می شوند. با توجه به گسترش متاورس در آینده نزدیک خیلی از خرده فروشی ها از همین امروز به فکر استفاده از این فرصت طلایی افتاده اند. اگر از طرفداران خرید حضوری باشید، احتمالا سختی های مربوط به خرید چشم بسته در سایت های آنلاین حسابی اذیت تان کرده است. چه بسا آدم سفارشش دقیقا بعد از خرید از زمین تا آسمان با محصول اصلی فرق کند. اینطور وقت ها هیچ کس پاسخگو نیست و به ساده ترین معنا پول آدم دور ریخته شده است.
متاورس با معرفی یک دنیای کاملا مجازی به برندها امکان فروش محصولات با پیش نمایشی جذاب را می دهد. به این ترتیب شما می توانید تجربه ای نزدیک به واقعیت از یک محصول داشته و بعد از اینکه خیال تان راحت شد، ثبت سفارش کنید. راستش را بخواهید، غول هایی مثل زارا، نایک، علی بابا و آمازون چند وقتی هست حسابی روی این ایده جدید سرمایه گذاری کرده اند. اگر شما هم دوست دارید یکی از برندهای موفق در بازار باشید، زمان سرمایه گذاری همین امروز است، وگرنه فردا حسابی از رقبای تان عقب خواهید افتاد.
در ایران گرچه هنوز حجم بازار اینترنتی در مقایسه با بازار سنتی چندان چشمگیر نیست، اما هر روز بر دامنه گسترش این بازار افزوده می شود. فراهم نبودن زیرساخت های لازم برای رشد و توسعه بازار اینترنتی این نگرانی را ایجاد می کنند که چه بسا ایران نتواند همگام با کشورهای پیشرفته وارد دنیای متاورس شود. در حالی که کشورهای عربی همسایه با راه اندازی وزارتخانه های هوش مصنوعی در صدد همگامی با دنیای فناوری های نوین هستند ما هنوز در استفاده از اینترنت آزاد دچار چالش های اساسی هستیم، اما با این وصف وظیفه ما آگاهی رسانی و اطلاع رسانی در زمینه استفاده از دنیای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است تا بتوانیم کسب و کارهای خود را در زمان لازم گسترش بدهیم.
بدون تردید همگام با تغییر و تحولات اجتماعی زمینه ها نیز متناسب با آن برای افراد فراهم می شود. در دنیای سنتی افراد برای اشتغال به کار الزامات زیادی داشتند که در دنیای متاورس این باید و نبایدهای دست و پاگیر برچیده شد.
متاورس برای همه کسب و کارها سودمند است. شاید یکی از مزیت های متاورس برای کسب و کار استفاده از آن برای دورکاری باشد. درباره دورکاری در دنیای متاورس، مایکروسافت مثل همیشه پیشتاز بوده است. خالق نسخه های مختلف ویندوز برای اینکه کارآفرینان خیلی سریع به کارهای شان برسند، نرم افزار مایکروسافت تیمز را با یک آپدیت جذاب روانه بازار کرده است. بر این اساس شما می توانید تجربه دورکاری از طریق متاورس را داشته باشید.
دورکاری در متاورس تجربه جدیدی از همکاری تیمی است که می تواند افراد را به شکل دقیق تری به هم نزدیک تر کند. در دنیای واقعی گاهی ما حتی حداقل آشنایی با روحیات همکارمان را نداریم در صورتی که 30 سال با او همکار هستیم اما در متاورس این اطلاعات به اشکال مختلف به افراد منتقل می شود و همین مسئله امکان رشد سریع تر را برای رسیدن به هدف فراهم می کند.
متاورس به معنای تنبلی نیست اگر دورکاری صورت می گیرد یک بستر مناسب برای خلق فرصت تازه از زندگی است. بدون تردید متاورس سطوح جدیدی از ارتباط اجتماعی، تحرک و همکاری را به دنیای کار مجازی می آورد و هر روز که می گذرد فصل تازه ای از این فناوری ها رونمایی می شود.
متاورس این امکان را فراهم می کند تا همه ما یک دفتر کار مجازی داشته باشیم و بتوانیم با مدیران و همکاران به شکل معمول در تعامل باشیم. شاید کمی تعجب آور باشد، اما در متاورس همه چیز عین واقعیت است در عین حال که واقعیت نیست، اما می توان از همه ظرفیت های دنیای واقعی در بستر دنیای متاورس استفاده کرد.
دورکاری برای صاحبان کسب و کار و شرکت ها و حتی کارکنان، فایده زیادی دارد. شاید در آینده نه چندان دور دیگر لازم نباشد تا برای راه اندازی یک سازمان بزرگ، یک ساختمان بزرگ با اتاق های زیاد داشته باشیم و افراد از نقاط مختلف شهر به آن مکان برای کار مراجعه کنند.
متاورس این امکان را فراهم می کند تا اگر یک متخصص در شیراز زندگی می کند و یک فوق تخصص رشته مربوطه در مشهد و دیگری در تهران، با استفاده از ظرفیت های ساخته شده در متاورس همگی در یک ساعت مشخص کنار هم کار کنند بدون آن که دفتر فیزیکی مشخصی وجود داشته باشد.
کافی است یک هدست واقعیت مجازی تهیه کنیم و در مرحله بعد آواتار دیجیتال خودتان را بسازیم. اینطوری به سرعت در محل کار جدیدتان مشغول به کار خواهیم شد؛ آن هم بدون هیچ دردسر اضافه ای.
اگر فقط ما به همین نکته بسنده کنیم که متاورس امکان دورکاری را برای همه شرکت ها فراهم می کند باید به خالق و یا ایجادکنندگان این بستر مجازی آفرین گفت زیرا صدها و هزاران منفعت مشخص در این شیوه از فعالیت وجود دارد که در دنیای سنتی وجود نداشته و ندارد.
مطلب مرتبط: فرصت های کارآفرینی در متاورس
متاورس فرصت تازه ای در دنیای کسب و کار است و اگر بخواهیم دقیق تر نگاه کنیم اقتصاد کسب و کار در دنیای جدید در دستان فناوری های متاورس است و هر سازمان یا شرکتی که بتواند استفاده بهینه تری از امکانات متاورس کند بدون تردید سهم بیشتری در اقتصاد کسب و کار خواهد داشت.
این یک هشدار واقعی برای همه کسب وکارهای دنیا به خصوص برای کشورهای در حال توسعه است که اقدامات موثری برای رسیدن به فناوری های نوین و استفاده از بسترهای مجازی جهت رشد اقتصاد داخلی خود طراحی کنند وگرنه در چند دهه آینده کشورهای به اصطلاح در حال توسعه امروزی به کشورهای عقب افتاده تبدیل می شوند و سهم آنها از اقتصاد بازار به شدت کاهش خواهد یافت.