کسب و کارهای کوچک مشکلات زیادی در بازار دارند. با این حال شاید شناخته شده ترین مشکلی که به ذهن می رسد، مربوط به مسائل مالی باشد. خب کسی از یک برند کوچک انتظار بودجه های کلان ندارد. با این حال از نقطه نظر مدیریت و فعالیت در بازار بدون بودجه مناسب کار بی نهایت سخت خواهد شد. در این میان گردش سرمایه شرکت نیز امر مهمی است. خب بدون گردش سرمایه خبری از موفقیت های مختلف نخواهد بود.
ما در روزنامه فرصت امروز مفهوم جریان سرمایه را یکی از مهمترین حوزه ها برای فعالیت کسب و کارهای کوچک می دانیم. خب هرچه باشد، برندهای بزرگ بودجه های عظیمی دارند، اما این کسب و کارهای کوچک هستند که همیشه یک جای کارشان لنگ می زند. به همین خاطر ما در این مقاله قصد داریم برخی از نکات مهم درباره مدیریت جریان سرمایه در کسب و کارهای کوچک را با شما در میان بگذاریم.
شما در این مقاله نه تنها با مفهوم بندی جریان سرمایه و مدیریت آن آشنا می شوید، بلکه چالش های اساسی در این مسیر را نیز یاد می گیرید. در نهایت تمام هدف ما کمک به شما برای آشنایی هرچه بیشتر با مدیریت جریان سرمایه است. این اتفاقی است که به شما برای مدیریت بهتر کسب و کارتان کمک زیادی خواهد کرد. پس با ما همراه باشید تا برخی از نکات کلیدی در این رابطه را مرور کنیم.
جریان سرمایه، همانطور که از اسمش پیداست، به مقدار سرمایه ورودی و هزینه های جاری برند گفته می شود. این مفهوم بندی است که برای بسیاری از کسب و کارها اهمیت زیادی دارد. درست به همین خاطر باید همیشه آن را ارزیابی کرده و حواس تان بدان باشد. متاسفانه برخی از کسب و کارها هیچ توجهی به این مفهوم کلیدی ندارند. به همین خاطر بعضی وقت ها با مشکلات زیادی رو به رو می شوند.
مطلب مرتبط: هنر پیشگیری از ضرر در بازار سرمایه
شاید مشکلات مالی برای برندهای بزرگ ساده تر حل شود، اما شانس زیادی برای برندهای کوچک در این میان نیست. این مسئله ای است که می تواند در افق بلندمدت شرایط را به طور قابل ملاحظه ای تغییر دهد. خب اگر شما شانسی برای تداوم حضورتان در بازار نداشته باشید، دیر یا زود کارتان به جاهای باریک می کشد. به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم شما باید به شیوه ای متفاوت کارتان در دنیای کسب و کار را مدیریت کنید. وگرنه هیچ فرصتی برای خودنمایی در بازار نخواهید داشت.
مدیریت جریان سرمایه فقط مربوط به حساب و کتاب های سرمایه ورودی و هزینه های خروجی نیست. در عوض شما تمرین هایی برای بهبود جذب سرمایه و کاهش هزینه های بی مورد نیز خواهید داشت. شاید از خودتان بپرسید چطور قرار است چنین تمرین هایی در اختیارتان قرار گیرد. خب بهتر است کمی با دقت بیشتر مطلبی که پیش رو دارید را مطالعه کنید تا جواب سوال تان را بگیرید!
چالش های مدیریت جریان سرمایه
هر کاری در این دنیا سختی های خاص خودش را دارد. درست به همین خاطر کارآفرینان مشکلات زیادی برای همکاری با نیروی کار متخصص دارند. شاید زمانی نه چندان دور خیلی از کارآفرینان برای بهبود وضعیت شان نیاز به نیروی حرفه ای نداشتند. خب خیلی از ما دورانی که بازاریاب ها در عین حال فروشنده و حسابدار شرکت هم بودند، به یاد داریم. با این حال آن روزهای نوستالژیک دیگر به پایان رسیده است. حالا ما در شرایطی هستیم که به بهترین شکل ممکن تخصص گرایی را توضیح می دهد. این یعنی هر کسی در یک حوزه خاص تحصیل کرده یا کسب تجربه می کند. سپس از همان مهارت خاص برای بهبود وضعیت برند سود می برند. این مسئله ای است که می تواند به مدیریت جریان سرمایه نیز کمک کند.
ما در ادامه سعی می کنیم برخی از چالش های مدیریت جریان سرمایه را با شما در میان بگذاریم. این امر به شما کمک خواهد کرد تا درک بهتری از اوضاع داشته و کارتان را نیز به بهترین شکل ممکن پیش ببرید. درست به همین خاطر بد نیست که چالش های مورد بحث در این مقاله را کمی جدی تر گرفته و سعی کنید حتی راهکارهای خلاقانه برای حل مشکلات ابداع کنید.
پرداختی های دیرهنگام
شاید مهمترین چالش در زمینه مدیریت جریان سرمایه مربوط به پرداختی های دیرهنگام باشد. اغلب مردم دنیا تجربه دریافت حقوق های عقب افتاده را دارند. این یعنی شرکت مورد نظر در زمان بندی استاندارد توانایی پرداخت هزینه را نداشته و حالا باید بعد از چند ماه حقوق کارمندانش را بدهد.
مطلب مرتبط: ریسک ها و مزایای سرمایه گذاری در بازارهای نوظهور
بی شک جریان بالا برای کسب و کارها نیز روی می دهد؛ چراکه گاهی اوقات این برندها هستند که برای دریافت هزینه انجام پروژه ها با بدقولی طرف مقابل رو به رو می شوند. درست به همین خاطر کل برنامه ریزی های مالی شان به هم ریخته و حتی تا مرز ورشکستگی نیز پیش می روند.
قبول دارم که شرایط بالا برای شرکت ها بی نهایت سخت است. اصلا خیلی وقت ها دیرکرد در هنگام پرداخت حقوق ناشی از همین دریافت دیرهنگام سرمایه است. بنابراین باید راه چاره ای برای این فرآیند مدنظر داشته باشیم. این اتفاقی است که می تواند شرایط را به سود شما تغییر دهد.
توصیه ما در این بخش استفاده از صندوق پس انداز اضطراری است. این صندوقی است که باید در طول زمان پر شده و از آن فقط در راستای بهبود وضعیت های دشوار استفاده کرد. مثلا اگر پس از یک سال پول اضافه ای داشتید، می توانید آن را در قالب پس انداز کنار بگذارید تا وقتی شرایط مالی به هم ریخت، دیگر غافلگیر نشوید.
یک راهکار دیگر تلاش برای تصور قراردادها براساس دیرکرد است. این یعنی اگر قرار است آبان ماه جذب سرمایه داشته باشید، پیش خودتان فکر کنید ممکن است تا بهمن طول بکشد. اینطوری برنامه ریزی تان کمی هم که شده دقیق تر خواهد بود.
هزینه های ناگهانی
همه مردم دنیا گاهی اوقات هزینه های ناگهانی دارند. این مسئله می تواند شرایط را برای خانواده ها یا حتی افرادی که تنها زندگی می کنند، سخت نماید. اصلا فلسفه پس انداز نیز دقیقا به همین خاطر است. البته گاهی هزینه های ناگهانی حتی با پس انداز اندک من و شما نیز سر سازگاری ندارد.
ما در روزنامه فرصت امروز دلایل بروز هزینه های ناگهانی را بی نهایت متنوع می دانیم. مثلا در زندگی شخصی ممکن است تصادف با اتومبیل یکی از این دلایل باشد. این در حالی است که در دنیای کسب و کار همیشه اوضاع کمی پیچیده تر است. مثلا وضعیت برندها در بازارهای نوظهور را در نظر بگیرید. هوش مصنوعی یکی از همین بازارهاست که اتفاقا چندان پایداری مشخصی ندارد. به همین دلیل ما در روزنامه فرصت امروز اصلا دوست نداریم کسب و کارها اوضاع شان را در این بازارها غیرعادی بدانند. خب هزینه های ناگهانی از دل چنین موقعیت هایی پدید می آید.
نکته کلیدی در این میان نحوه حل و فصل مشکلات مختلف در زمینه هزینه های ناگهانی است. بی شک پس انداز در این میان کمک چندانی نخواهد کرد. به همین خاطر توصیه ما تمرکز بر روی قدرت مذاکره است. مثلا وقتی نیاز فوری برای همکاری با یک حسابدار پیدا می کنید، بد نیست به او توضیح دهید کمی شرایط مالی تان به هم ریخته است و زمان بیشتری از او بخرید. اینطوری کارتان خیلی راحت تر جلو می رود.
اگر شما هم جزو آن دسته از کارآفرینانی هستید که همیشه با خودشان تعارف دارند، حالا دیگر زمان کنار گذاشتن عادت های بد فرا رسیده است. این مسئله ای است که می تواند وضعیت تان برای دیگران را نیز به خوبی توضیح دهد. خب تا وقتی شما به حرف نیایید و در قالب مذاکره دیگران را راضی نکنید، کارتان به سادگی پیش نخواهد رفت. این مسئله ای است که می تواند برای تان هزینه های زیادی نیز به همراه داشته باشد. خب یادگیری اصول مذاکره به این سادگی ها نیست. با این حال گاهی اوقات شما چاره دیگری نخواهید داشت. پس باید بهانه تراشی را کنار بگذارید.
مطلب مرتبط: تکنیک های سرمایه گذاری مطمئن در بازار سرمایه
ریزش سهام شرکت
وقتی سهام شرکت سقوط می کند، معمولا سرمایه گذارها بی اعتمادی زیادی نسبت به برند خواهند داشت. اگر خودتان را جای آنها قرار دهید، متوجه اهمیت ماجرا می شوید. شما را نمی دانم، ولی من که هر وقت فرصت کنم خودم را از شر سهام های مشکوک خلاص می کنم. به همین خاطر هر کسب و کاری تلاش می کند تا چنین شهرت منفی پیدا نکند.
نکته ای که در این میان وجود دارد، تلاش برای استفاده از اعتبارتان در نزد مشتریان برای بهبود اوضاع است. خب هر برندی در بازار مقداری اعتبار دارد. شما باید در وهله نخست در شرایط ریزش سهام سعی در حفظ مشتریان داشته باشید. برندی که مشتریانش را حتی در بدترین شرایط نیز حفظ کند، اوضاع بهتری از نقطه نظر مالی خواهد داشت. این مسئله ای است که می تواند گاهی اوقات برای شما حسابی دردسرساز شود؛ چراکه مشتریان به این سادگی در کنار یک برند باقی نخواهند ماند. با این حال اگر بتوانید مشتریان تان را حفظ کنید، سرمایه گذارها نیز اعتمادشان حفظ خواهد شد؛ چراکه یک برند با مشتریان ثابت هیچ وقت تا ابد ضررده نخواهد ماند.
گاهی اوقات بد نیست از مهارت های ارتباطی تان برای توضیح دلایل ریزش سهام استفاده کنید. این مسئله می تواند در بلندمدت شما را بدل به یک مدیر حرفه ای در بازار کند. خب ارتباطات در دنیای مدرن تقریبا همه سرمایه دم دست کارآفرینان است. بنابراین کسب و کارهای کوچک باید به بهترین شکل ممکن از این سرمایه در دسترس استفاده کنند. وگرنه اصلا بعید نیست با مشکلات زیادی در این مسیر رو به رو شوید.
رشد مداوم شرکت
رشد مداوم شرکت و به تبع آن کسب و کار یکی از رویاهای هر کارآفرین در چهار گوشه دنیاست. با این حال وقتی وارد عمل می شویم، کمتر کسی دوست دارد چنین تجربه ای را به عنوان مدیر پشت سر بگذارد؛ چراکه مواجهه با حجم بالایی از رشد نیازمند برنامه های تازه است.
این در حالی است که وقتی شما درگیر رشد سریع شرکت هستید، فرصت زیادی برای برنامه ریزی های دقیق نخواهید داشت. به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز رشد سریع کسب و کار را نیز مثل رکود چالش برانگیز می دانیم.
آیا تا حالا پیش خودتان فکر کرده اید پس از کسب درآمد بیشتر از دل شرکت با آن چه خواهید کرد؟ برخی از کارآفرینان خیال می کنند باید سود اضافی را برای خودشان برداشته و حسابی خوش گذرانی کنند. این در حالی است که شاید شرایط مورد نظر برای همیشه پایدار نباشد. به همین خاطر ما دوست داریم کمی هیجان انگیزتر ماجرا را تفسیر کنیم.
مطلب مرتبط: ۱۰ راه ساده برای سرمایه گذاری پس انداز
کاری که شما باید انجام دهید، تلاش برای سرمایه گذاری سود به دست آمده از دل رشد سریع است. البته یک تهدید بزرگ دیگر نیز در این میان وجود دارد. خیلی از مشتریان و حتی سرمایه گذارها وقتی رشد سریع یک کسب و کار را مشاهده می کنند، تردیدهای زیادی درباره ماهیت اسکم آن خواهند داشت. خب همه بیزینس های اسکم دقیقا اینطوری رشد کرده و یکهو ناپدید می شوند. به همین خاطر شما باید به آنها اطمینان دهید که کسب و کارتان هیچ نوع اسکمی نیست. وگرنه کلاه تان پس معرکه خواهد بود. این مسئله ای است که می تواند اعتبار محلی و جهانی تان را با چالش های بزرگی همراه سازد. به همین خاطر بهتر است قبل از اینکه اوضاع خیلی بهم ریخته شود، توضیحات لازم را به سرمایه گذارها بدهید.
مدیریت مالی ضعیف
خیلی وقت ها مدیران ایده های خوبی برای فعالیت در بازار دارند، اما به محض اینکه شرایط شان تغییر می کند، از نظر مالی توانایی حمایت از پروژه ها را ندارند. به زبان ساده تر، هوش مالی کارآفرینان اغلب اوقات افتضاح است. به همین خاطر بسیاری از کسب و کارهای کوچک در طول سال به خاطر مشکلات مالی از بازار حذف می شوند.
ما در روزنامه فرصت امروز کنار رفتن کسب و کارها از عرصه رقابت را امری طبیعی تلقی می کنیم، اما در این میان مدیریت مالی فاجعه بار امری نیست که روی آن سرپوش بگذاریم. درست به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم شما برای بهبود کارتان باید به طور مداوم اوضاع را به سود خودتان تغییر دهید. منظور ما کاملا روشن است. یعنی باید علاوه بر یادگیری اصول مدیریت مالی، در صورت امکان با یک مدیر مالی خوب نیز همکاری داشته باشید.
اگر یادتان باشد، در ابتدای مقاله گفتیم امروزه همه کارها تخصصی شده است. بنابراین نباید انتظار داشته باشید به عنوان یک مدیر داخلی در حوزه مالی نیز مهارت خوبی داشته باشید. این امری است که می تواند شرایط شما را به طور قابل ملاحظه ای دشوار سازد. پس بهتر است قبل از اینکه شرایط برای تان سخت و پیچیده شود، به فکر راه حل هایی برای خودتان باشید.
خوشبختانه امروزه دوره های آموزشی بسیار زیادی در زمینه مدیریت مالی برگزار می شود. به علاوه، در یوتیوب نیز ویدئوهای آموزشی زیادی به طور رایگان در اختیار کاربران قرار دارد. بنابراین شما دیگر هیچ عذر و بهانه ای برای بی توجهی به حوزه مدیریت مالی نخواهید داشت. بد نیست همین حالا کارتان را شروع کرده و به سوی وضعیت مالی باثبات تر حرکت کنید.
مطلب مرتبط: نکاتی برای سرمایه گذاری موفق
بی شک خیلی از نیروی کار حرفه ای در بازار علاقه مند به همکاری با یک شرکت دارای ثبات هستند. این یعنی ثبات بیشتر شرایط توسعه کسب و کارهای کوچک را نیز فراهم می سازد. پس باید آن را جدی تلقی کنید.
منابع: