به قلم: سامی کارامِلا
فعالیت در کنار تیمی که اعضای آن در کنار یکدیگر راحت هستند، تأثیر مستقیمی روی بهره وری برجای می گذارد. گاهی اوقات پست برخی از کارمندان در محل کار به طور طبیعی در تقابل با یکدیگر قرار می گیرد. احساس راحتی کارمندان با یکدیگر حتی در چنین شرایطی نیز به کمک شرکت خواهد آمد.
بری رینولدز، کارشناس ارشد حرفه ای مؤسسه FlexJobs و Remote. co معتقد است برای فعالیت هماهنگ و مؤثر در کنار یکدیگر ما نیاز به شناخت کافی از هم داریم: «این بحث به ویژه هنگامی که همکاری ما از راه دور صورت می پذیرد، اهمیت بالایی دارد. در حقیقت هنگام همکاری از راه دور شیوه های برقراری ارتباط تکاملی نظیر زبان بدن امکان پذیر نیست. همین موضوع توجه بیشتر روی شیوه های دیگر برقراری رابطه صمیمانه را ضروری می سازد. یکی از راهکارهای مناسب در چنین شرایطی حساسیت بیشتر روی سبک نگارشی است. انتخاب فعل و جمله صمیمانه هنگام عدم مواجهه رودررو بیشترین تأثیر را روی طرف مقابل به همراه دارد.»
بی شک شناخت همکاران و به تبع آن احساس راحتی متقابل به هیچ وجه راحت نیست. در زمان های کاری اغلب افراد درگیر انجام وظایف شان هستند. برهمین اساس فرصت کمتری برای ایجاد ارتباط جدید میان کارمندان به دست می آید. با این حال صحبت از دشواری این موضوع هرگز به معنای امکان ناپذیری اش نیست. به عنوان مدیر یک بخش یا شرکت برای تقویت شناخت و احساس راحتی کارمندان نیاز به برنامه ریزی دقیقی دارید. سرمایه گذاری روی مناسبت ها به منظور سازماندهی رابطه ای پایدار و حرفه ای میان افراد یکی از رایج ترین راه حل های موجود به حساب می آید. در این مقاله به بررسی راهکارهای دستیابی به این هدف از نقطه نظرهای گوناگون خواهیم پرداخت.
رسم های رایج در روز نخست کار
همیشه آشنایی با محیط کار و همکاران برای کارمندان جدید پیچیده و زمان بر است. یک هماهنگی ساده با اعضای تیم شرکت برای اعمال رسم های خاص خوشامدگویی به کارمندان جدید چنین فرآیند دشواری را تا حد زیادی آسان خواهد کرد. به این ترتیب همه کارمندان جزئی از یک فرآیند هیجان انگیز و شاد خواهد بود. علاوه بر این کارمند تازه وارد نیز احساس بیگانگی نخواهد کرد. در اینجا به برخی از رسم های جالب روز نخست اشاره خواهیم کرد.
جعبه دونات
اهدای یک جعبه دونات یا هر نوع شیرینی دیگر به کارمندان جدید تأثیر مثبتی روی روند آشنایی شان با دیگر همکاران خواهد داشت. در حقیقت باید از فرد تازه وارد درخواست توزیع دونات ها در میان سایر کارمندان را کرد. به این ترتیب وی بهانه لازم برای آغاز گفت وگو با دیگران را خواهد داشت. اگر نسبت به تأثیرگذاری این شیوه تردید دارید، نگاهی به شیوه فعالیت شیرا آلمِله، مدیر روابط عمومی مؤسسه Fundera، بیندازید. شیرا با استفاده از همین روش مدت ها قبل از شر استرس کارمندان جدید در محیط کار خلاص شده است.
مطلب مرتبط: چگونه با کارمندان ناسازگار کنار بیاییم
اتاق های فرار
بن هابر، کارشناس شخصی امور مالی، شیوه خاصی برای مواجهه با کارمندان تازه وارد دارد: «یکی از فعالیت های جالب برای آشنایی هرچه سریع تر کارمندان جدید استفاده از روش «اتاق های فرار» است. براین اساس کارمندان تازه وارد و فعلی را در گروه های کوچگ در کنار هم قرار می دهیم. سپس هر گروه را در اتاق خاصی قرار داده و از آنها درخواست حل معماهای از قبل برنامه ریزی شده را می کنیم. باید به یاد داشت که افراد تنها در صورتی که معمای موردنظر را حل کنند اجازه خروج از اتاق را خواهند داشت. این شیوه نوعی همکاری اجباری را برای کارمندانی با حداقل آشنایی به همراه می آورد. بی تردید پس از پایان این فعالیت کارمندان سازگاری و آشنایی بسیار خوبی با یکدیگر پیدا خواهند کرد.»
کارت های خوشامدگویی
تاتیانا رهمُوا، مسئول روابط رسانه ای و طراح استراتژی های محتوایی مؤسسه Enhancecv، از یک روش قدیمی اما تأثیرگذار برای ایجاد شناخت بیشتر در میان کارمندان استفاده می کند: «پیش از عضویت هر کارمند ما برای وی جعبه ای ویژه از طریق پست ارسال می کنیم. یکی از محتویات مهم این جعبه کارت های خوشامدگویی است. طراحی کارت هر کارمندان به صورت اختصاصی و باتوجه به مشخصات وی صورت می پذیرد. در پشت این کارت شرح کوتاهی از وظایف و موقعیت سازمانی هر کارمند نیز درج خواهد شد. به این ترتیب کارمند جدید هنگام ورود به محیط کار به خوبی از جایگاه خود و همچنین روابط حرفه ای اش با سایر همکاران مطلع است. در بخش انتهایی این کارت ها پرسش هایی به منظور شناسایی علایق افراد طرح شده است. به این ترتیب امکان ایجاد فضایی آرام و مفید باتوجه به علایق مشترک همه کارمندان مهیا خواهد بود.»
بازی ها
علاوه بر پایه گذاری برخی از رسوم در محل کار، استفاده از بازی های متنوع نیز راهکار مطلوبی برای آشنایی سریع کارمندان با یکدیگر محسوب می شود. مزیت اصلی بازی ها آشنایی افراد در فرآیندی کاملا دوستانه و به دور از رقابت است. برهمین اساس در ادامه برخی از بازی های مناسب را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
پانتومیم
استفاده از پانتومیم برای آشنایی بهتر کارمندان با یکدیکر شاید در نگاه نخست عجیب به نظر برسد، با این حال جاستین لاولِ، رئیس بخش تبلیغات برند BeenVerified به بهترین شکل از این شیوه بهره می برد: «هدف اصلی در پانتومیم ساده است: یک فرد باید جمله یا کلمه ای را با حرکات فیزیکی به نمایش درآورد. پیش از شروع شش یا هفت برگه حاوی لغات مدنظر را درون یک جعبه قرار دهید. سپس با ایجاد تیم های رقیب میان کارمندان اجازه دهید آنها یکدیگر را محک بزنند. ارتباط ناخودآگاهی که در فرآیند بازی میان کارمندان ایجاد می شود، به هیچ وجه قابل مقایسه با فرآیند زمان بر آشنایی عادی افراد نیست.»
بازی های ویدئویی
متیو کِر، مشاور حرفه ای و مدیر استخدام در مؤسسه ResumeGunius، خود را به خوبی با پیشرفت تکنولوژی و حوزه سرگرمی انطباق داده است. براین اساس وی از بازی های ویدئویی برای ایجاد جوی صمیمی در محیط کار استفاده می کند: «در گذشته فضای شرکت ما به طور دقیق میان بخش های مختلف تقسیم شده بود. همه این قواعد خشک کم وبیش در شرکت های مختف وجود دارد.
در ResumeGenius اما یک روز با تصمیی جسورانه این نوع مرزبندی ها به دست فراموشی سپرده شد. تصمیم تیم مدیریتی برای برگزاری رقابت بازی های ویدئویی میان کارمندان تقریبا اثری از تقسیم بندی های گذشته باقی نگذاشت. به این ترتیب اعضای هر بخش با دیگر بخش ها به رقابت می پردازند. برای فرد یا تیم برنده نیز جایزه ای 100 دلاری به منظور تقویت انگیزه شان در نظر گرفته شده است. شاید گمان کنید تعیین جایزه احساس رقابت را در میان کارمندان برانگیزد. با این حال جایزه نقدی تنها یک وجه ماجراست. در واقع هیجان و رفاقتی که میان افراد در طول مسابقات ایجاد می شود، بسیار پایدارتر از سود ناشی از دستیابی به 100 دلار خواهد بود.»
بازی سکه
بازی سکه با آنچه ما در ذهن داریم اندکی متفاوت است. براین اساس یک یا دو سکه پرتاب شده و باتوجه به ترکیب ایجاد شده، کارمندان باید به برخی پرسش های در مورد فعالیت شان در یک سال اخیر پاسخ دهند. نکته جالب اینکه صحبت از اتفاقات زندگی روزمره دقیقا همان چیزی است که افراد را به یکدیگر نزدیک می کند. این شیوه از سوی نیت مسترسن، مدیر بازاریابی شرکت Maple Holistics پایه گذاری و به خوبی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
چالش ها
رقابت سالم هیچگاه به کسی لطمه نمی زند. در حقیقت، بیشتر اوقات رقابت باعث تقویت افراد و گروه ها برای ارائه عملکرد بهتر خواهد شد. برخی از چالش های جذاب برای ایجاد جوی دوستانه در محیط کار به شرح زیر است.
مطلب مرتبط: انگیزه بخشی به کارمندان در محیط کار
چالش های سلامتی
بری رینولدز چالش های سلامتی را به دلیل اقدام جمعی و عدم رقابت شدید بهترین نوع چالش های می داند: «چنین چالشی همه افراد شرکت را در برگرفته و همدلی را میان شان تقویت می کند. به عنوان مثال چالش استفاده از غذاهای سالم یکی از بهترین نمونه های ممکن است. در چنین چالشی علاوه بر همدلی و همکاری کارمندان مشکل تغذیه و تأثیرش روی عملکرد افراد نیز تا حد زیادی حل خواهد شد.
چالش های عکس محور
در زمینه چالش ها بری رینولدز بی رقیب عمل می کند. در زمینه چالش های عکس محور هدف مؤسسه FlexJobs کمک به افراد در راستای کشف راحت ترین شیوه فعالیت در شغل های از راه دور است. براین اساس صفحه فیس بوک شرکت به انتشار عکس های ارسالی کاربران در این زمینه می پردازد: «با نگاهی به صفحه فیس بوک ما خیل عظیمی از افراد را مشاهده خواهید کرد که فعالیت شان در مشاغل راه دور هیچگونه خللی در زندگی عادی شان ایجاد نکرده است. به عنوان مثال برخی از این کارمندان در میانه کار خود به تمرین یوگا پرداخته، حیوانات خانگی شان را به گردش می برند و حتی سری به سینما می زنند.»