فرصت امروز: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از افزایش سهم زبان فارسی در اینترنت خبر داد و در یکی از شبکه های اجتماعی با اشاره به رشد محتوای فارسی در فضای وب نوشت: «درحالی که جهانی شدن باعث نزول سهم برخی از زبان های دنیا از جمله عربی در فضای مجازی شده است، خوشبختانه آمار معتبر جهانی (W۳Tech)، گزارش از رشد شتابان سهم خط و زبان فارسی در اینترنت طی سال های اخیر داشته است. اکنون سهم زبان فارسی در محتوای اینترنت جهانی به ۱.۸درصد رسیده است.»
چندی پیش نیز خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» به نقل از تارنمای یادشده گزارش داده بود که زبان فارسی سهم خود را از 0.6درصد در سال 2011 به 1.7درصد در نوامبر 2017 افزایش داده است و حالا به گفته محمدجواد آذری جهرمی این میزان به ۱.۸درصد رسیده است.
به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، زبان فارسی در سال های اخیر به یازدهمین زبان محبوب تارنماهای اینترنتی تبدیل شده است. براساس این گزارش، فارسی اکنون یک رتبه بالاتر از زبان ترکی و پنج رتبه بالاتر از زبان عربی است و محبوب ترین زبان جهان وب در غرب آسیا و خاورمیانه به شمار می رود.
البته افزایش سهم خط و زبان فارسی در محتوای اینترنت جهانی، همواره جزو اهداف شبکه ملی اطلاعات بوده تا بدین ترتیب مسئله فرهنگ سازی برای استفاده صحیح از فضای مجازی با اجرای برنامه های آموزش عمومی و سواد رسانه ای مورد توجه قرار بگیرد.
به گزارش ایسنا، قبل از اظهارنظر وزیر ارتباطات، معاون وی نصرالله جهانگرد نیز پیش از این، هنگام ارائه گزارشی از پیشرفت شبکه ملی اطلاعات، خاطرنشان کرده بود: زمانی که ما فعالیت خود را شروع کردیم، حجم خط و زبان فارسی ۰.۹درصد از دنیای وب بود و اکنون این عدد به ۱.۶درصد افزایش یافته است.
همچنین یکی از مواردی که موجب افزایش زبان و خط فارسی در فضای مجازی می شود، جویشگرهای بومی هستند.
علیرضا یاری، دبیر شورای راهبری جویشگر بومی، اوایل سال جاری با اشاره به بازدید روزانه ۷۰۰ هزار مورد از جویشگرهای بومی و حدود ۲۰۰ هزار پرس وجو، گفته بود: جویشگرهای بومی از ابتدای فعالیت خود تاکنون به توسعه همه جانبه از ابعاد مختلف پرداخته اند. در این راستا فعالیت های متنوعی تاکنون صورت گرفته است؛ به عنوان نمونه، علاوه بر اینکه تلاش شده تا با تمرکز بر حوزه های رتبه بندی و پردازش خط و زبان فارسی، کیفیت نتایج ارائه شده مرتبا بهبود یابد، در راستای جلب هرچه بیشتر رضایت کاربران، خدمات جانبی و جذابی نظیر جویش خبر، چندرسانه ای و نقشه نیز به این جویشگرها اضافه شده است.
اما سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی، سال گذشته در تشریح حوزه خدمات شبکه ملی اطلاعات گفته بود: در این شبکه الزام شده است تا خدمات پایه کاربردی همچون خدمات مراکز داده، خدمات نام و نشان گذاری با تأکید بر خط و زبان فارسی، جویشگر، رایانامه، پیام رسان های ارتباطی، هاب پیام و مراکز تبادل ارتباطات و خدمات ابری با کیفیت و ظرفیت مناسب و به صورت داخلی ارائه شود.
وی با بیان اینکه در حوزه فرهنگی شبکه ملی اطلاعات به خط و زبان فارسی توجه ویژه ای شده و تولید خدمات بومی در این شبکه بر سایر مشابه های خارجی مقدم است، افزود: سواد رسانه ای، آموزش دیجیتالی و عمومی باید در سراسر کشور به نحوی صورت گیرد تا تمامی آحاد جامعه و کل جغرافیای کشور بتوانند از شبکه ملی اطلاعات استفاده کرده و نیازمندی های شبکه ای خود را برطرف کنند.