شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات هفته چهارم آذرماه با رشد 2190 در پنج روز کاری به پله 93 هزار و 283 واحدی صعود کرد. در این هفته بورس تهران توانست روزهای متفاوتی را نسبت به ماه های قبل تجربه کند. طی پنج روز کاری بورس تهران در این هفته شاخص کل بازده نقدی و قیمتی توانست دو بار سقف شکنی کند و از تراز ۹۱ هزار و ۹۲ واحدی تا تراز ۹۳ هزار و ۲۸۳ واحدی بالا رود.
همزمان با افزایش قیمت کامودیتی ها در بازارهای جهانی، صنایع صادرات محوری چون روی و فولاد و گروه هایی مانند پالایشی ها و پتروشیمی ها در بورس تهران با رشد همراه شدند که با توجه به ارزش بازار بالای این گروه ها شاخص کل روند مثبتی را در پیش گرفت. از سوی دیگر افزایش نرخ ارز با توجه به ارز آوری گروه های فوق بر تاثیر مثبت آن ها بر رکورد شکنی های هفته گذشته شاخص کل بی تاثیر نبوده است.
رشد فلزات اساسی، پتروشیمی ها و نفتی ها
طی معاملات هفته گذشته گروه هایی همچون فلزات اساسی و پتروشیمی ها و نفتی ها توانستند رشد قابل توجهی در قیمت پایانی داشته باشند. این موضوع یکی از دلایلی بود که باعث شد شاخص کل به کانال تاریخی ۹۳ هزار واحدی وارد شود. در چند هفته گذشته بورس تهران توانسته چندین بار کانال شکنی کند و بسیار معتقدند این کانال شکنی ها، نتیجه رشد قیمت کامودیتی در سطح جهان است. شاخص آزاد شناور نیز در این مدت ۲۳۷۴ واحد رشد داشته و توانسته از کانال ۹۸ هزار و ۶۳۵ واحدی تا تراز ۱۰۱ هزار و ۹ واحدی بالا رود.
شاخص بازار اول نیز در این مدت نزدیک به ۲۰۰۰ واحد رشد کرد و تا رقم ۶۶ هزار و ۶۸۶ بالا رفت. علاوه بر این، شاخص بازار دوم با ۲۶۲۴ واحد افزایش تا تراز ۱۹۶ هزار و ۳۹۸ افزایش یافت. شاخص صنعت نیز در این مدت با ۲۰۹۷ واحد رشد از رقم ۷۹ هزار و ۹۴۷ تا عدد ۸۲ هزار و ۴۴ واحدی بالا رفت. رشد حجم معاملات نیز در روزهای گذشته بسیار چشمگیر به نظر می رسید به طوری که ارزش معاملات بازار بورس تهران در آخرین روز کاری به رقم ۴۶۸ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات عدد یک میلیارد و ۷۴۹ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد.
افزایش 16درصدی ارزش بازار فرابورس از ابتدای سال
هفته منتهی به 24 آذرماه در فرابورس ایران در نوع خود یکی از سبزترین هفته های کاری در طول فعالیت این بورس به شمار می رود که طی آن تمامی متغیرهای معاملاتی و نماگر بازار اعم از حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات و همچنین آیفکس با رشد مواجه شدند. در مجموع هفته گذشته 2 هزار و 691 میلیون ورقه در 203 هزار دفعه دادوستد شد که ارزش این معاملات 14 هزار و 769 میلیارد ریال بود. این ارقام در مقایسه با هفته پیشین از رشد 133درصدی حجم و 41درصدی تعداد دفعات معاملات و افزایش 78درصدی ارزش دادوستد اوراق بهادار حکایت دارد.
در همین حال نماگر بازار فرابورس و ارزش بازار نیز بیش از 2درصد در هفته گذشته افزایش یافتند. به این ترتیب آیفکس با 2.9 درصد رشد و سقف شکنی مجدد، در آخرین روز معاملاتی هفته (چهارشنبه 22 آذرماه) در ارتفاع 1042 واحدی ایستاد تا بازدهی این شاخص از ابتدای سال به 19درصد برسد. ارزش بازار نیز 2.5 درصد رشد کرد تا میزان افزایش این متغیر از ابتدای سال جاری بالغ بر 16 درصد شود. از سوی دیگر رصد معاملات روزانه در مجموع بازارهای فرابورس حاکی از آن است که دادوستدهای چهارشنبه که به معامله 906 میلیون ورقه به ارزش 4 هزار و 110 میلیارد ریال منتهی شد بیش از سایر روزهای هفته بوده و در این روز شاخص کل نیز با بیشترین صعود روزانه به میزان 11 واحد روبه رو شد.
بازارهای سبزپوش فرابورسی
هفته قبل حجم و ارزش معاملات انجام شده در بازارهای سهام و اوراق بهادار در فرابورس ایران همچنین افزایش قابل ملاحظه ای را تجربه کردند. به ترتیب در بازارهای اول، دوم، پایه و ابزارهای نوین مالی حجم معاملات بیش از 100، 300، 50 و 60 درصد افزایش یافتند. ارزش خرید و فروش ها در این بازارها نیز به ترتیب با 90، 153، 71 و 66درصد رشد مواجه شدند. در بازار اول 839 میلیون سهم به ارزش یک هزار و 467 میلیارد ریال، در بازار دوم تعداد یک هزار و 146 میلیون سهم به ارزش 2 هزار و 190 میلیارد ریال و در بازار پایه تعداد 608 میلیون سهم به ارزش 869 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفتند.
نگاهی به معاملات بازار ابزارهای نوین مالی نیز نشان می دهد 98 میلیون ورقه بهادار به ارزش 10 هزار و 243 میلیارد ریال در این بازار معامله شده و ابزارهای مالی این بازار همچون اوراق تسهیلات مسکن، اوراق بدهی و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله افزایش حجم و ارزش معاملات را به ثبت رساندند.
اوراق بدهی به میزان 10 میلیون ورقه به ارزش 9 هزار و 903 میلیارد ريال با افزایش بیش از 65 درصدی حجم و ارزش معاملات روبه رو شد. معاملات ETFها به دادوستد 88 میلیون ورقه به ارزش 884 میلیارد ریال منتهی شد که رشد 69 درصدی حجم و 76درصدی ارزش معاملات را به ثبت رساند. در نهایت اوراق تسه به میزان 400 هزار ورقه به ارزش 266 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که 20درصد رشد در حجم و ارزش معاملات این اوراق را نشان می داد.
در نهایت هفته گذشته ارزش معاملات خرد بازار سهام در مجموع بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME به 3 هزار و 138 میلیارد ریال رسید که معاملات گروه فلزات اساسی 33درصد از این رقم را به خود اختصاص داد و در جایگاه نخست صنایع فرابورسی ایستاد. گروه محصولات شیمیایی با معاملاتی به ارزش 352 میلیارد ریال 11درصد از ارزش کل معاملات را در اختیار گرفت و در رتبه دوم نشست.
گروه های انبوه سازی، املاک و مستغلات، محصولات کاغذی و حمل و نقل نیز در جایگاه سوم تا پنجم صنایع فرابورسی که بالاترین میزان ارزش معاملات را ثبت کردند، ایستادند. ارزش معاملات در این سه صنعت به ترتیب 273، 242 و 134 میلیارد ریال بود که 9، 8 و 4 درصد از ارزش کل معاملات بازار سهام را به خود اختصاص دادند.
از مهم ترین رخدادهای فرابورسی که هفته گذشته رقم خورد نیز می توان به عرضه اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا6021» و آغاز پذیره نویسی اوراق مرابحه سلامت در نماد «سلامت61» در بازار ابزارهای نوین مالی اشاره کرد. نوزدهم آذرماه 9 میلیون ورقه اخزا602 با تاریخ سررسید 12شهریورماه 97 در فرابورس عرضه شد که هر ورقه از آن حدود 891 هزار ریال کشف قیمت شد. همچنین پذیره نویسی اوراق مرابحه سلامت به تعداد 20 میلیون ورقه از روز چهارشنبه 22 آذرماه به مدت سه روز کاری آغاز شد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com