سومین روز کاری بورس در حالی به پایان رسید که شاهد جهش 0.39 درصدی شاخص کل به میانه کانال 91 هزار واحدی بودیم. این رشد 353 واحدی در حالی رقم خورد که در مجموع دو روز قبل، تنها 106 واحدی افزایش را شاهد بودیم. بر این اساس شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه 20 آذرماه 96 به رقم 91 هزار و 552 واحد رسید.
فولاد مبارکه اصفهان، معدنی و صنعتی چادرملو، ایران خودرو و معدنی و صنعتی گل گهر، چهار نمادی بودند که بیشترین تأثیر را در رشد دماسنج بازار سهام داشتند، اما در طرف مقابل مخابرات ایران، سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین و گروه مپنا به ترتیب با ۴۰، ۳۴ و ۳۲ واحد تأثیر کاهنده سعی کردند دماسنج بازار سهام را به سمت پایین هدایت کنند.
آیفکس نیز با رشد ۴.۳ واحدی همراه شد و به رقم ۱۰۲۲.۹ رسید. ارزش معاملات فرابورس ایران عدد ۳۳۵ میلیارد تومان را به خود اختصاص داد و حجم معاملات به ۷۸۸ میلیون سهم و اوراق مالی رسید.
تحرک بازارگردان ها در گروه های پیشرو
بورس تهران هم زمان با افزایش انتظار برای تعدیل سود در برخی نمادها شاهد تحرک دوباره بازارگردان ها در گروه های پیشرو از جمله معدنی ها، فولادسازان و البته خودرویی ها بود. هرچند که تک سهم های پالایشی نیز همچنان مورد توجه معامله گران قرار داشت. هم زمان در نماد ایران خودرو در حالی بیش از 52 میلیون سهم در سقف کامل نوسان مثبت قیمتی معامله شد که این سهم با صف خرید بیش از 13 میلیون سهمی به کار خود پایان داد.
در گروه معدن نیز دوقلوهای سنگ آهنی در حالی شاهد معاملاتی متعادل در دامنه نوسان مثبت قیمتی بودند که افزایش ۱۶.۶ درصدی بهره مالکانه معادن در لایحه پیشنهاد ی دولت به مجلس، دیدگاه های متفاوتی را در میان سهامداران رقم زده است. هم زمان فولاد مبارکه نیز همپای بازارگردان این سهم برای معاملات درون گروهی شاهد حجم معاملات 48 میلیون سهمی در دامنه مثبت نوسان قیمتی بود.
با گروه های بازار سهام
در داد و ستدهای روز دوشنبه روند قیمت ها در گروه خودرو عمدتا افزایشی و در گروه محصولات شیمیایی عمدتا کاهشی بود. در گروه خودرو بیش از ۳۳۹میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۴۵ میلیارد تومان دست به دست شد و در گروه محصولات شیمیایی ۲۷ میلیون سهم به ارزش بیش از 6میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. روند قیمت ها در گروه فلزات اساسی نیز بیشتر کاهشی بود در این گروه ۱۱۳ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲۸ میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت.
در گروه کانه های فلزی اغلب نمادها شرایط رو به رشدی داشتند و تعداد کمی از آنها در قیمت پایانی روند کاهشی را در پیش گرفتند. در این گروه ۸۸ میلیون سهم به ارزش بیش از ۳۰ میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. ارزش معاملات بورس تهران به رقم ۳۱۳ میلیارد تومان بالغ شد که این رقم ناشی از معامله یک میلیارد و ۱۷۹ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۹۱ هزار و ۸۶۹ نوبت داد و ستد بود.
معاملات درون گروهی زیر ذره بین
روز دوشنبه در بازار دوم بورس تهران که به معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، 230 میلیون سهم هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه به ارزش 40.5 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کدبه کد شد. هم زمان 69.5 میلیون سهم فولاد کاوه جنوب کیش به ارزش به ارزش بیش از 16.5 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کدبه کد شد. در معدنی و صنعتی گل گهر اما 15 میلیون سهم به ارزش کمتر از 4.5 میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده این سهم همراه بود، همچنین 7 میلیون سهم بیمه دانا به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان کدبه کد شد. در گروه صنعتی پاکشو همچنین بیش از 1.5 میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم با معاملات انتقالی همراه بود.
طی معاملات روز دوشنبه نماد معاملاتی شرکت های تجهیز نیروی زنگان، حق تقدم خرید سهام کی بی سی، حق تقدم خرید سهام بین المللی محصولات پارس، سیمان سپاهان و حق تقدم خرید سهام آن، گروه صنایع کاغذ پارس، فرآورده های غذایی و قند چهارمحال، از سوی ناظر بازار بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکت های پتروشیمی داراب، گسترش صنایع انرژی آذراب، پتروشیمی جهرم، اوراق مرابحه بناگستر کرانه، پتروشیمی فسا، اوراق صکوک اجاره واسط مالی اردیبهشت یکم در نماد صایتل، پالایش نفت شیراز، پالایش نفت لاوان، متوقف شدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com