شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پایان معاملات روز سه شنبه 21 آذرماه 96 با افزایش 1076 واحدی روی رقم 92 هزار و 628 واحد ایستاد. بدین ترتیب در چهارمین روز معاملات بورس تهران در این هفته، شاخص کل در روندی کم سابقه بیش از ۱۰۰۰ واحد رشد کرد و توانست سقف کانال ۹۱ واحدی را بشکند و از نیمه کانال ۹۲ واحدی هم بالا رود. در این روز فلزات اساسی، فرآورده های نفتی و محصولات شیمیایی یکدست رشد کردند.
فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس، سرمایه گذاری نفت و پتروشیمی تأمین و گروه مپنا نمادهایی بودند که بیشترین تأثیر را در رشد بیش از ۱۰۰۰ واحدی شاخص داشتند. در طرف مقابل صنایع پتروشیمی خلیج فارس، مخابرات ایران، پتروشیمی فجر و سایپا سعی کردند دماسنج بازار را تا حدودی به سطح پایین هدایت کنند.
عوامل تأثیرگذار بر رشد بازار سهام
بورس تهران در حالی رکورد جدیدی برای شاخص کل را تجربه کرد که تکاپوی صندوق های حامی نماگرهای بازار از جمله صندوق توسعه و صندوق تثبیت بازار در کنار اقبال برای جمع آوری سهام شرکت های بزرگ اغلب حاضر در بازار اول باعث شد تا اکثر نماگرهای بورسی سبزپوش باشند. پیشروهای بازار به پشتوانه فولاد مبارکه و معدنی ها در کنار هلدینگ های پتروشیمیایی در حالی فاتح شاخص کل بورس بودند که وضعیت بازارهای جهانی حاکی از تثبیت قیمت ها و حتی روند نزولی شدن منحنی حرکتی آن برای کالاهای اساسی دارد.
در گروه خودرویی ها نیز همزمان با انتشار خبرهایی از اجرایی شدن قراردادهای نماد ایران خودرو در دامنه نوسان مثبت قیمتی روی 300 تومان بسته شد. این روزها صنایع پالایشی، فلزات اساسی، معدنی و پتروشیمی ها بیشترین تأثیر را در سیر صعودی بازارسهام دارند. افزایش نرخ جهانی نفت و برآورد بودجه 97 از قیمت فروش نفت از جمله دلایل رشد پالایشی ها در بازار سهام است. در کنار این عوامل گزارش های مثبت پالایشی ها و گمانه زنی ها از نرخ خوراک پتروشیمی ها و تعدیل های مثبت در این گروه باعث شده بخشی از نقدینگی های بازار به سمت این گروه سرازیر شود.
با توجه به ارزش بازار نمادهای پالایشی، بازار سهام وارد فاز جدیدی شده است و از روند رکودی و منفی سال های گذشته خداحافظی کرده و از این به بعد بر پایه دلایل و عوامل بنیادی رشدهای پایداری را تجربه خواهد کرد. از سوی دیگر فعالیت معامله گران تکنیکالیست در نمادهای با ارزش بازار پایین همچنان ادامه دارد و در مجموع بازار سهام روزهای مثبتی را سپری می کند.
با گروه های بازار سهام
روز سه شنبه در گروه فلزات اساسی شاهد رشد اکثریت قریب به اتفاق نمادها بودیم. در این گروه ۱۶۵ میلیون سهم به ارزش بیش از ۴۶ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین در گروه فرآورده های نفتی تمام نمادها در قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی روند
رو به رشد را شاهد بودند. در این گروه نیز ۵۱ میلیون سهم به ارزش ۳۱ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. گروه محصولات شیمیایی نیز روند رو به رشد را از سر گرفتند و در قیمت پایانی شاهد افزایش بودند. ارزش معاملات بورس تهران به بیش از ۳۱۱ میلیارد تومان رسید که این رقم ناشی از دست به دست شدن یک میلیارد و ۲۶۲ میلیون سهم و اوراق مالی بود.
بازدهی آیفکس از ابتدای سال به حدود 18 درصد رسید
یک روز مانده به آخرین روز کاری بازار فرابورس ایران در هفته جاری شاهد دادوستد بیش از 515 میلیون ورقه بهادار به ارزش 4 هزار و 20 میلیارد ریال در مجموع بازارهای فرابورسی بودیم که نسبت به دوشنبه از کاهش حجم معاملات در مقابل افزایش ارزش آن حکایت داشت. در جریان بازار سه شنبه 21 آذرماه 96 شاخص کل نیز با حدود 8 واحد صعود در نزدیکی ارتفاع 1031 واحدی ایستاد تا بدین ترتیب بازدهی آیفکس از ابتدای امسال به حدود 18درصد (17.8 درصد) برسد.
رصد معاملات فرابورس حاکی از آن است که موتور محرکه صعود آیفکس عمدتا ناشی از رشد قیمت و تأثیرگذاری مثبت بر این نماگر از جانب نمادهای فلزات اساسی، پتروشیمی و پالایشی بوده است به طوری که نمادهای «ذوب»، «هرمز»، «ارفع»، «مارون»، «میدکو» و «شپاس» تا سطح حداکثر 2واحد تأثیر مثبت بر این نماگر را رقم زدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com