شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز معاملاتی هفته با اتکا به رشد نمادهای پالایشگاهی با افزایش 54 واحدی مواجه شد و به رقم 83 هزار و 523 واحد رسید.
بر این اساس در معاملات بازار سهام، نماد پالایش نفت بندرعباس با 34 واحد، نماد پالایش نفت تهران با 32 واحد، نماد آسان پرداخت پرشین با 29 واحد و نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 22 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل، نماد گروه مپنا با 52 واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 49 واحد و نماد بانك ملت با 24 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در جلوگیری از رشد بیشتر نماگر بورس تهران بر جای گذاشتند.
غلبه استراتژی کوتاه مدت نگری در بازار سهام
این روزها رشدی که در بورس شاهد آن هستیم ناشی از کاهش نرخ سود بانکی نبوده، بلکه روند افزایشی بازار متاثر از نوسانات قیمت در بازار جهانی است و شرکت های فلزی که متاثر از این نوسانات هستند با رشد همراه بودند و باعث تاثیر گذاری در صعودی شدن روند بازار و شاخص کل شدند.
ریسک بالای سرمایه گذاری در بورس منجر به ایجاد شبهه در سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاری در این بازار شده است. بنابراین مسئولان حاضر در بورس باید تدابیری را جهت کاهش ریسک موجود در بازار برای سرمایه گذاری و نیز افزایش سود حاصل در بورس اتخاذ کنند تا قادر به جلب اعتماد سرمایه گذاران و نیز ورود سرمایه های سرگردان در بورس باشند. بنابراین رشد این روزهای بازار سهام بیش از همه ناشی از قیمت های جهانی بوده و اگر حمایتی از آن صورت نگیرد پس از خیزهای اندک با افت همراه می شود.
بر این اساس روز چهارشنبه بورس تهران با معاملاتی متعادل و به نسبت کم حجم در اغلب نمادهای معاملاتی روبه رو بود، در حالی که به مدد حمایت خریداران اغلب حقوقی در گروه پالایشی ها بازار سهام شاهد سبزپوش شدن نماگرهای منتخب بود.
با این همه روند بازار سهام نشان می دهد اغلب معامله گران در هفته های پایانی شهریورماه استراتژی کوتاه مدت نگری را با شناسایی تک سهم ها و شرکت های کوچک بازار در دستور کار قرار داده اند؛ بازاری که با توجه به دستورالعمل جدید سقف معاملات اعتباری شرکت های کارگزاری تمایلی برای تحرک در گروه ها و شرکت های بزرگ ندارد. در آخرین روز معاملاتی هفته بازار سهام بازاری متعادل و به نسبت کم حجم بود که تکاپوی معامله گران در سهم های کوچک و برخوردار سرمایه پایین در آن جلوه می کرد.
آیفکس بار دیگر سبزپوش شد
آخرین روز کاری این هفته با سبزپوشی آیفکس، گشایش یک نماد و بازگشایی سه نماد معاملاتی و خبر به تعویق افتادن عرضه یکجای سهام مدیریتی غیر کنترلی شرکت پتروشیمی اصفهان پایان یافت. روز چهارشنبه 22 شهریورماه شاخص کل فرابورس با بیش از نیم واحد رشد سبزپوش شد و در ارتفاع 944 واحدی ایستاد که نمادهای«مارون» و «ذوب» به ترتیب 2.5 و 1.3 واحد از آیفکس حمایت کردند و در مقابل نماد «میدکو» با بیش از یک واحد اثر منفی مانع از رشد بیشتر این نماگر شد.
نگاهی به توقف و بازگشایی نمادهای فرابورسی نشان می دهد نماد معاملاتی شركت بیمه زندگی خاورمیانه «بخاور» در تابلو پایه ج بازار پایه فرابورس ایران گشایش یافت. در همین حال نمادهای معاملاتی شركت شهرسازی و خانه سازی باغمیشه«ثباغ»، شركت سرمایه گذاری چشم انداز توسعه شمال «وشمال» و نماد معاملاتی واحدهای صندوق سرمایه گذاری جسورانه یكم آرمان آتی«آتی11» همگی پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه بازگشایی شدند.
بازارهای نه گانه فرابورس در آخرین روز معاملاتی هفته منتهی به 24 شهریورماه میزبان دادوستد 217 میلیون و 810 هزار ورقه بهادار به ارزش بالغ بر یک هزار و 512 میلیارد ریال بودند که این حجم از مبادلات در بیش از 40 هزار نوبت دادوستدی جابه جا شد. بیش از نیمی از حجم کل مبادلات در بازارهای اول و دوم دست به دست شد، به گونه ای که تغییر مالکیت بیش از 121 میلیون سهم در بازارها صورت گرفت. ارزش این مبادلات نیز بر 335 میلیارد ریال بالغ شد و نمادهای «ذوب» و «چکاپا» نیز به ترتیب بیشترین میزان حجم و ارزش معاملاتی را به خود اختصاص دادند.
نمادهای معاملاتی «حافظ» و «قجام» به ترتیب متعلق به بیمه حافظ و شرکت فرآورده های غذایی و قند تربت جام به لحاظ حجم و ارزش مبادلاتی در بازار پایه صدرنشین شدند. در سه تابلوهای معاملاتی بازار پایه شاهد دادوستد بیش از 92 میلیون سهم به ارزش 128 میلیارد ریال بودیم. در نهایت نگاهی به تابلو اوراق با درآمد ثابت نیز حاکی از نقل وانتقال بالغ بر 954 هزار ورقه بهادار در این تابلو است که ارزشی بالغ بر 942 میلیارد ریال را رقم زده است. متقاضیان و فروشندگان «سخاب2» نیز با جابه جایی بیش از 519 هزار ورقه به ارزش نزدیک به 506 میلیارد ریال در این نماد، منجر به صدرنشینی اسناد خزانه 960822 در تابلو اوراق با درآمد ثابت شدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com