شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در بیستمین روز از شهریورماه پس از ثبت بیشترین افت در روز یکشنبه، توانست در بازار روز دوشنبه رشد 0.14درصدی را ثبت کند و دوباره سبزپوش شود. در دومین روز معاملات بورس تهران در این هفته شاخص کل ۱۱۳ واحد رشد کرد و قیمت سهم ها در گروه های خودرو و فلزات عمدتا رو به کاهش بود، اما برای دومین روز پیاپی قندی ها با افزایش روبه رو شدند. در نهایت روز دوشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به رقم ۸۳ هزار و ۳۶۹ واحدی رسید.
در دومین روز معاملات تالار شیشه ای در این هفته شرکت های صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان و معدن و صنعتی گل گهر هر یک به ترتیب ۸۸ ،۴۱ و ۱۹ واحد تاثیر مثبت روی دماسنج بازار سهام داشتند و بیشترین بخش روند افزایشی شاخص کل را ایفا کردند، اما در طرف مقابل نمادهای سایپا، گروه صنعتی پاکشو و ملی صنایع مس ایران سعی کردند دماسنج بازار سهام را به سمت پایین هدایت کنند.
همچنین در بازار فرابورس ایران، بازهم شاهد افت شاخص کل بودیم. در بازار فرابورس شاخص کل با کاهش اندک 0.30 واحدی به رقم 943 واحد رسید. در بازار فرابورس، معامله گران 170 میلیون و 295 هزار برگه بهادار در قالب 31 هزار و 346 نوبت معامله و به ارزش 148 میلیارد و 599 میلیون تومان دادوستد کردند.
حمایت سهامداران حقوقی از بازار
بورس تهران در حالی با معاملاتی کم حجم مواجه بود که حمایت سهامدار عمده حقوقی در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با قرار گرفتن قیمت سهام در دامنه صعودی و در عین حال علاقه معامله گران حقوقی برای جمع آوری سهام و حمایت از فولاد مبارکه و گل گهر باعث شد تا شاخص کل بورس همچنان در کانال 83 هزار واحدی سبزپوش بماند. با این همه شاخص کل هم وزن با عقبگرد 16 واحدی روبه رو شد تا احتمالی بر روند نزولی بازار سهام در روزهای آینده باشد. از سوی دیگر معامله گران بورس تهران شاهد اقبال معامله گران حقیقی کوتاه مدت نگر در میان تک سهم ها و به اصطلاح سهم های زیرخاکی بود.
در این بین کمک فنر ایندامین همچنان در سقف کامل قیمت ها با صف خرید روبه رو بود. در کارخانجات مخابراتی ایران نیز معاملات پرحجم سهام باعث شد این سهم پرحجم ترین نماد معاملاتی بازار سهام باشد. در کل روز دوشنبه بازار سهام، بازاری متعادل و کم حجم بود که در اغلب نمادهای معاملاتی در محدوده صفر تابلو نوسان می کرد.
با گروه های بازار سهام
روز دوشنبه روند قیمت ها در گروه خودرو مخصوصا در نمادهایی که با حجم معاملات بالایی همراه بودند، رو به پایین و این کاهش قیمت عمدتا حدود یک درصد بود. در این گروه ۱۰۶ میلیون سهم به ارزش بیش از 12میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. در گروه فلزات اساسی حجم معاملات به بیش از ۶۷ میلیون سهم رسید و ارزش معاملات رقم ۱۳ میلیارد تومان را تجربه کرد. در این گروه نیز روند قیمت ها عمدتا کاهشی بود هرچند که نمادهایی در این گروه با یک درصد رشد در قیمت پایانی روبه رو شدند، اما در عین حال بار دیگر قندی ها با روند رو به رشد در قیمت پایانی همراه بوده است. در این گروه بیش از 8میلیون سهم به ارزش 3میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در ۱۶۴۲ نوبت مورد دادوستد قرار گرفت.
معاملات درون گروهی زیر ذره بین
در بازار دوم بورس تهران که به معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، 20میلیون سهم فولاد مبارکه اصفهان به ارزش بیش از 3.5 میلیارد تومان بازارگردانی شد. اندکی بیش از 14.5 میلیون سهم پالایش نفت بندرعباس نیز به ارزش بیش از 7 میلیارد تومان بازارگردانی شد. در پالایش نفت اصفهان 14 میلیون سهم به ارزش بیش از 4 میلیارد تومان به کدهای انتقالی سهامدار عمده انتقال یافت و 11 میلیون سهم آسان پرداخت پرشین به ارزش بیش از 12 میلیارد تومان به کدهای انتقالی سهامدار عمده جابه جا شد.
همچنین 9 میلیون سهم مخابرات ایران به ارزش بیش از 1.5 میلیارد تومان کد به کد شد و صندوق درآمد ثابت امین یکم فردا نیز با معاملات انتقالی 6.5 میلیون سهمی به ارزش کمتر از 700 میلیون تومان به کدهای انتقالی خود مواجه بود.
همچنین هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس نیز با بیش از 5میلیون سهم شاهد معاملات کد به کد به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان بود. در پتروشیمی پردیس و پتروشیمی مبین نیز هر یک به میزان 5 میلیون سهم به ترتیب به ارزش بیش از 2.5 میلیارد تومان و کمتر از 2 میلیارد تومان سهم از سوی سهامدار عمده کد به کد شد. در مجموع ارزش معاملات بورس تهران به رقم ۱۴۹ میلیارد تومان بالغ شد که این رقم ناشی از دست به دست شدن ۴۷۸ میلیون سهم و رقم مالی قابل معامله طی ۳۷ هزار ۴۴۳ نوبت دادوستد بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com