بی شک هزاره سوم، عصر ارتباطات و یکه تازی رسانه های اجتماعی است. معلمان در بسیاری از جوامع پیشرفته امروز با ترغیب دانش آموزان به استفاده از رسانه های اجتماعی و ابزارهای مبتنی بر آنها سعی می کنند محیط ها و اجتماعات مجازی خاصی را تدارک ببینند که ممکن است در زندگی واقعی وجود نداشته باشد. اما چگونه می توان از شبکه های اجتماعی در تدریس روزانه و در کلاس درس استفاده کرد؟
به گزارش زومیت، دنیایی که امروزه ما در آن زندگی می کنیم از لحاظ فناوری و در دسترس بودن گجت های هوشمند کوچک و قابل حمل، در حد بالایی از استاندارد قرار دارد. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و بسیاری از جوانان، به خصوص دانش آموزان و دانشجویان، به یکی از این ابزارهای هوشمند دسترسی دارند. همچنین بسیاری از مدارس و دانشگاه های کشور به سرویس اینترنت مجهزند و امکان برقراری ارتباط از طریق این شبکه جهانی را برای کاربران مهیا می کنند.
در این مقاله سعی داریم روش های استفاده از رسانه های اجتماعی در کلاس درس را به شما عزیزان آموزش دهیم.
1- ایجاد علاقه در دانش آموزان / دانشجویان برای به اشتراک گذاشتن فعالیت های درسی به صورت اجتماعی
«آنا دایوینسکی»، یک اپلیکیشن برای دستگاه های هوشمند ساخت اپل طراحی کرده که واحد درسی خاصی را که وی در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا تدریس می کند، به طور رایگان برای تمام دانشجویان به اشتراک می گذارد. همچنین دانشجویانی که علاقه مند به شرکت در این کلاس درس از طریق همین اپلیکیشن هستند، تکالیف خود را از طریق توئیتر با یکدیگر به اشتراک می گذارند و در بسیاری از مواقع در حل مشکلات درسی به یکدیگر کمک می کنند. همچنین این استاد دانشگاه برای ترغیب دانشجویان به نظارت بر امور یکدیگر، شرایطی را فراهم کرده است تا هر دانشجو بر کار دانشجوی دیگر نظارت داشته باشد و به وی نمره دهد.
جالب است بدانید که اپلیکیشن خانم دایوینسکی اکنون بیش از 58,000 کاربر دارد. وی می گوید مشاهده این همه دانشجوی علاقه مند که از سراسر دنیا در این پروژه شرکت می کنند، شگفت انگیز است.
2- استفاده از هشتگ در شبکه های اجتماعی برای منسجم کردن فعالیت ها
به گزارش YPulse، بیش از 21درصد از جمعیت تحصیلکرده جهان از شبکه اجتماعی توئیتر استفاده می کنند. استفاده از هشتگ در این شبکه اجتماعی امری رایج و عمومی است.
هشتگ همانند گذاشتن برچسب راهنما روی محصولات است. فرض کنیم یک دبیرستان (برای مثال دبیرستان البرز در شهر تهران) بخواهد تمامی کلاس های درسی خود را در شبکه اجتماعی نیز برگزار کند. برای این کار کافی است در تمامی پست هایی که مثلا در توئیتر گذاشته می شود، از این هشتگ در پست ها و جملات خود استفاده کند؛
ابتدا علامت # و سپس AlborzHighSchool البته لازم به ذکر است که تمامی این حروف باید بدون فاصله با علامت هشتگ نگارش شوند.
به این ترتیب کاربر با یک کلیک روی آن می تواند کلیه موارد مربوط به آن را مشاهده کند.
3- ترغیب دانش آموزان / دانشجویان به ایجاد یک وبلاگ
یکی از کارهایی که بسیاری از معلمان در آمریکا انجام می دهند، تشویق کردن دانش آموزان به مطالعه وبلا گ ها و مطالب مرتبط درسی آنلاین و ایجاد یک وبلاگ به صورت اختصاصی در زمینه درسی مرتبط است.
انجام این کار باعث می شود جوانان، نحوه به اشتراک گذاشتن مطالب و محتوای درسی به صورت دیجیتال را فراگیرند و در آینده نیز از این توانایی استفاده کنند.
همچنین ایجاد وبلاگ توسط دانش اموزان باعث خواهد شد روند ارزشیابی آنها توسط معلمان راحت تر از گذشته شود.
4- استفاده از LinkedIn برای ایجاد پروفایل کاربری تخصصی
وب سایت LinkedIn یک منبع ارزشمند برای دستیابی به اطلاعات کاری و حرفه ای در سراسر دنیاست. آشنا کردن دانش آموزان با این منبع ارزشمند باعث خواهد شد آنان بتوانند رزومه های کاری و تخصصی خود را در این وب سایت با دیگران به اشتراک گذاشته و فرصت های شغلی بی نظیری به دست آورند.
5- استفاده از Google Hangouts
اگر یک روز به دلیل بیماری یا مشغله نتوانستید بر سر کلاس حاضر شوید، می توانید با استفاده از Google Hangouts و از راه دور کلاس درس خود را برگزار کنید. همچنین این امکان وجود دارد که مثلاً با تعیین روزهای مشخصی از هفته از طریق این سرویس با دانش آموزان خود در ارتباط باشید.
اکنون بسیاری از اساتید دانشگاه از طریق همین سرویس به رفع مشکلات درسی دانشجویان خود از راه دور می پردازند.
برای استفاده از این سرویس کافی است یک حساب کاربری در گوگل ایجاد کنید.
6- برگزاری کلاس مجازی با استفاده از Edmodo
Edmodo یک سرویس آنلاین است که به شما اجازه می دهد یک کلاس درسی را به طور کامل در محیط مجازی برگزار کنید. برای مثال می توانید به ارزشیابی دانش آموزان بپردازید یا عکس و مطالب آموزشی را با آنان به اشتراک بگذارید.
7- برگزاری کلاس به صورت مجازی از طریق Second Life
Second Life، همانطور که از نامش پیداست قصد دارد با ایجاد یک دنیای مجازی، دنیای دومی را در کنار این دنیا ایجاد کند و تا به اینجا نیز موفق بوده است. بسیاری از مدارس و دانشگاه های جهان از این سرویس برای برگزاری کلاس های درسی خود به صورت مجازی استفاده می کنند.
برای مثال می توانید یک روز در هفته را به جای آنکه کلاس درس را در مدرسه برگزار کنید. به دانش آموزان خود بگویید در خانه بمانند و از طریق اینترنت شاهد برگزاری کلاس درس باشند. البته جای نگرانی نیست، زیرا شما نیز می توانید حضور آنها را در کلاس درس و از راه دور کنترل کنید.