در آخرین روز معاملاتی هفته، شاخص کل در کانال ۸۳ هزار واحدی نوسان کرد و با رشد 21 واحدی در رقم ۸۳ هزار و ۲۷۳ واحدی قرار گرفت. در معاملات روز چهارشنبه در این هفته قیمت پایانی سیمانی ها شاهد روند رو به رشد بود، اما اکثریت نمادها در گروه فلزات اساسی و کانه های فلزی با کاهش مواجه شدند.
در معاملات روز چهارشنبه نماد فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی گل گهر به ترتیب با ۸۷، ۲۹ و ۱۸ واحد تاثیر بیشترین نقش کاهنده را روی دماسنج بازار سهام داشتند و در طرف مقابل سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی، پالایش نفت ایران و پالایش نفت بندرعباس با ۴۱، ۲۹ و ۲۰ واحد تأثیر بیشترین نقش کاهنده را روی شاخص کل گذاشتند. آیفکس نیز روز چهارشنبه ۱.۷ واحد رشد کرد و به رقم ۹۵۳.۲ رسید. همچنین ارزش معاملات فرابورس ایران به رقم ۲۹۷ میلیارد تومان بالغ شد و حجم معاملات به ۳۹۷ میلیون سهم و اوراق مالی رسید.
سیمانی ها بورس را سبزپوش نگه داشتند
در آخرین روز معاملاتی هفته بورس تهران در حالی با معاملات متعادل و به نسبت کم حجم تر از روزهای قبل مواجه شد که به نظر می رسید، در آخرین روز معاملاتی این هفته لزوم اصلاح قیمت سهام در گروه های پیشرویی همچون معدنی ها و فلزات اساسی اصلی ترین عامل تاثیرگذار بر رفتار معامله گران بازار سهام بوده است. بر این اساس در گروه پالایشی ها همسو با برخی معاملات دوطرفه سهام، در بعضی نمادهای این گروه در دامنه نوسان مثبت قیمتی معامله شد.
در گروه سیمانی ها معاملات درون گروهی و دوطرفه معامله گران اغلب حقیقی و کوتاه مدت نگر باعث شد این گروه با حرکت مثبت در سقف کامل قیمت مواجه شود و بازار سهام را سبزپوش نگه دارد. همچنین قطعه سازها نیز همچنان در برخی تک سهم ها با صف خرید مواجه بودند، هرچند که شناسایی سود کوتاه مدت باعث شد تا برخی نمادها با افزایش عرضه سهام در مقابل تقاضا مواجه باشند. بدین ترتیب معاملات روز چهارشنبه متعادل بود و نسبت به روزهای گذشته کم حجم تر دنبال شد.
با گروه های بازار سهام
در آخرین روز معاملات این هفته قیمت اکثریت نمادها در گروه سیمان، آهک و گچ روند روبه رشدی را طی کردند و تعداد قابل توجهی با رشد بیش از 4درصد در قیمت پایانی همراه بودند. در این گروه در نمادهایی همچون سیمان داراب و سیمان درود شاهد صف خرید بود. سیمانی ها امروز شاهد دادوستد بیش از ۳۳ میلیون سهم به ارزش نزدیک به 5میلیارد تومان بودند.
در گروه فرآورده های نفتی کوک و سوخت هسته ای شاهد رشد اکثریت سهم ها بودیم، هرچند که این رشد عموما حدود یک درصد بود، اما در گروه استخراج کانه های فلزی و فلزات اساسی روند قیمت سهم ها عموما رو به کاهش بود. در گروه فلزات اساسی ۷۲میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۶ میلیارد تومان و در گروه کانه های فلزی ۷۴ میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۱۶ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت.
نسبت قیمت به عایدی بورس تهران به 6.53 مرتبه رسید
طبق آمار منتشرشده نسبت قیمت به عایدی (P/E) بورس تهران در مردادماه برابر با 6.53 مرتبه بوده است. همچنین نسبت قیمت به عایدی (P/E) محاسبه شده بر مبنای ارزش بازار 288 شرکت معادل 3054 هزار میلیارد ریال و سود پیش بینی شده بیش از 467 هزار میلیارد ریال است. این گزارش می افزاید: بررسی صنایع از نظر ارزش بازار نشان می دهد که گروه محصولات شیمیایی با در اختیار داشتن 29 شرکت و ارزش بازار 640 هزار میلیارد ریالی در رتبه اول قرار دارد، فلزات اساسی با 377 هزار میلیارد ریال وگروه بانک ها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی با 303 هزار میلیارد ریال رتبه های بعدی را به خود اختصاص داده اند. بر پایه این گزارش، نسبت قیمت به درآمد (price-to-earnings ratio) یا نسبت P/E (P/E ratio) که نسبت قیمت به درآمد هر سهم است، یکی از ابزارهای مهم برای ارزش گذاری سهام شرکت ها است.
این نسبت به صورت نسبت قیمت بازار برحسب سهمی که بر درآمد سالانه هر سهم تقسیم شده، به دست می آید. نسبت قیمت به درآمد سهم بیانگر آن است که قیمت سهام شرکت، چند برابر میزان سود نقدی است که شرکت به هر سهم خود تخصیص می دهد. به عبارت دیگر، این نسبت نشان می دهد که آیا قیمت سهام به نسبت سودی که بین سهامدارانش توزیع می کند، ارزش دارد.
سرمایه گذاران بازار سرمایه معمولا از P/E به عنوان ابزار نمایش ارزش شرکت یاد می کنند. این نسبت، رایج ترین نسبتی است که در بازار سرمایه، برای سرمایه گذاران دوراندیش دارای اهمیت بسیار زیاد است. همچنین علت محبوبیت این نسبت، توانایی آن در بیان ارزش بازار و سود هر سهم به زبان یک عدد ریاضی است و هدف این نسبت بیان رابطه قیمتی است که یک سرمایه گذار براساس چشم انداز آینده شرکت، برای سود پیش بینی شده هر سهم می پردازد و انتظار دارد تا به بهره وری برسد.
ارتباط با نویسنده : sadrolgharavi@journalist.com