شماره های قبل براتون نوشتم که یک شبه نمیشه پولدار شد و این خیلی مهم است که صبر و حوصله داشته باشید. گفتم که اول باید انتظارتون را از کسب و کار روشن کنید و یه ایده مشخص هم داشته باشید. همچنین یادآوری کردم ایده ات نباید اون قدر بزرگ باشه که نتونی زود بهش برسی.
ایده در ابتدای راه باید کوچک باشه تا با سرمایه کم تو قابل اجرا باشه. درباره کالاهای پرمصرف و تشنگی بازار توضیحاتی دادم. نقش مجوز ها و فروش نقد را مرور کردم و تو این قسمت می خواهم چند تا از نکات دیگری را که باید برای راه اندازی یه کسب و کار تولیدی بهش توجه داشته باشین بگم.
هفتم: تجهیزات حداقلی
کسب و کاری که راه میندازی جوری نباشه که مجبور باشی 10 تا دستگاه گرون قیمت و ابزار های آنچنانی بخواد. کاری رو راه بنداز که در سال اول با دو سه تا دستگاه کوچک کارت راه بیفته. بعد می تونی وقتی بازار فروش خوب بود کسب و کار رو توسعه بدی و دم و دستگاه بیشتری بیاری. چون دستگاه و تجهیزات و امکانات اولیه وقتی زیاد باشه هم جای زیادی می گیره، هم بابت هر کدوم باید پول هنگفتی بدی. پس بهتره ابتدا جای کوچک و امکانات کم رو در نظر بگیری.
هشتم: فرآیند تولید و فروش کوتاه باشه
نکته ای که باید در ابتدای کسب و کار بهش فکر کنی فرآیند تولید کالاست. کالایی تولید کن که بتونی سریع تولید و وارد بازار کنی تا بتونی پول شو به دست بیاری. مثلا آشپزخانه یا کترینگ یه کار زودبازده است و آشپز صبح شروع می کنه به پخت و پز و تو تا ظهر و حداکثر شب به پول می رسی. اما مثلا تولید یک قالیچه چند ماه طول می کشه و فروش اون هم یه روزه انجام نمی شه.
هر چقدر میزان فرآیند تولید و فروش کوتاه باشه انگیزه برای ادامه دادن کار بیشتر می شه و تو می تونی با امید به اینکه روزهای آینده تولید و فروش بیشتری داشته باشی کار رو ادامه می دی، اما اگه شش ماه تولید طول بکشه تا فرآیند تولید انجام بشه و شش ماه طول بکشه تا بتونی اونو تو بازار بفروشی کم کم ناامید می شی و کار رو نیمه کاره ول می کنی. البته بستگی به افراد داره.
اگه برای کسب و کارت برنامه ریزی درازمدت داری هیچ اشکالی نداره که یک سال برای تولید منتظر بمونی و شش ماه هم برای بازاریابی و فروش کار کنی چون نتیجه ای که بهت می ده قابل توجه است. اگر تو کار فرش رفتی و به زنان و مردان فرش باف سفارش بافت دادی باید ماه ها متتظر بمونی تا اونا سفارش های تو رو انجام بدن و بعد تو در بازار ایران یا خارج از کشور برای اونا مشتری پیدا کنی و بتونی بفروشی و چند ماهه به سود و سرمایه ات برسی. طبیعی است که کارای بزرگ نیاز به زمان بیشتری برای بازگشت سود و سرمایه دارن و کارهای کوچک زودبازده هستند.
نهم: با حداقل منابع انسانی
هر چقدر نیروی کار کمتری در دور اول کسب و کار داشته باشی راحت تر می تونی به مقصد برسی. نیروی کار در وهله اول برای کار کردن میان، اما هر کدوم دردسرهای خودشون رو دارن. علاوه بر هزینه های مالی که گاهی سربارند، بعضی ها وقتا مانع روند موفقیت می شن. پس تا می تونی در ابتدا با حداقل نیرو کارت رو شروع کن. با رشد و توسعه کسب و کارت می تونی نیروهاتو با توجه به نیاز اضافه کنی. بهترین کار اینه که اول کار رو تعریف کن، بعد به دنبال کارگر باش.
یه دوستی داشتم که یه شرکت کامپیوتری راه انداخته بود. اون از همون ابتدا شروع کرد به جذب نیروهای انسانی. شاید نصف نیروهای اون تا یک سال اول بیکار بودند و تو شرکت دنبال یه کاری بودند. گرچه او با طراحی و برنامه ریزی و مدیریت درست بعدها این اشتباه ها را ترمیم کرد و موفق شد، اما هزینه سال اول اون خیلی زیاد شد و می تونست با نصف اون سرمایه کارشو شروع کنه و به همین نتیجه برسه.
کارشناس فروش