شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در هفته ای که گذشت با رشد ۱۶۳ واحدی به حرکت خود در ارتفاع ۸۱ هزار واحد ادامه داد و در رقم 81 هزار و 741 واحد قرار گرفت. بدین ترتیب بازار سهام هفته ای متعادل را پشت سر گذاشت که در آن اقبال سهامداران حقیقی به گروه های کامودیتی محور منجر به صعود گام به گام شاخص کل در کانال 81 هزار واحدی شد.
با این حال بررسی روند تأیید صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت در مجلس از جمله عواملی بود که این رشد پرشتاب نباشد و بیشتر سهامداران به خصوص حقوقی ترجیح دادند نظاره گر باشند و بیشتر به رصد معاملات بپردازند. بر این اساس در هفته گذشته بورس تهران روندی محتاطانه داشت و با رشد 2/0درصدی بازدهی آن از ابتدای سال به مرز ۶درصد رسید.
رشد حجم و کاهش ارزش معاملات
در هفته ای که گذشت طی پنج روز معاملاتی تعداد 3میلیارد و 181 میلیون انواع اوراق بهادار به ارزش 7 هزار و 816 میلیارد ریال در بیش از 219 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که این آمار نسبت به هفته قبل تر حکایت از رشد 23 درصدی حجم، افت 0.2 درصدی ارزش و افزایش 20درصدی دفعات معاملات دارد.
همچنین در این مدت تعداد 300هزار برگه اوراق بدهی به ارزش 295میلیارد ریال معامله شد. این درحالی است که در هفته ای که گذشت تعداد 15میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از 162میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. شاخص بازار اول هم در این مدت با یک واحد افزایش به رقم 57174 واحد و شاخص بازار دوم با 967 واحد افزایش به عدد 178720 واحد رسیدند که به ترتیب با 0.002 و 0.54 درصد رشد مواجه شدند.
رونق معاملات در بازارهای اول و دوم فرابورس ایران
معاملات فرابورس ایران در حالی هفته گذشته ادامه یافت که حجم و ارزش معاملات افزایش و در مقابل، شاخص کل (آیفکس) اندکی کاهش یافت. در هفته منتهی به 27 مردادماه 96 شاهد معامله یک هزار و 219 میلیون ورقه بهادار در 134 هزار دفعه به ارزش 13 هزار و 606 میلیارد ریال بودیم که به این ترتیب افزایش 19 و 197درصدی حجم و ارزش معاملات به ثبت رسید. روند رو به رشد معاملات در اغلب بازارهای فرابورس، افت جزیی شاخص کل در برآیند هفتگی، کاهش 2درصدی ارزش بازار فرابورس در پی سررسید و حذف ارزش بازار اسناد خزانه اسلامی مرحله هشت در نماد «اخزا8» و قطعیت یافتن معامله عمده 7.08 درصدی از سهام غیرمدیریتی شرکت پتروشیمی مارون از دیگر رخدادهایی است که هفته گذشته در فرابورس ایران رقم خورد.
سهامداران در هفته ای که سپری شد به ترتیب در بازارهای اول و دوم تعداد 106 و 753میلیون سهم را به ارزش 165 و 10 هزار و 628 میلیارد ریال معامله کردند که نمایانگر افزایش 21 و 55درصدی حجم معاملات بود. ارزش دادوستدها در این دو بازار نیز به ترتیب 12 و 851درصد افزایش یافت. بازار پایه اما هفته ای نزولی را در روند معاملات تجربه کرد، چراکه با معامله 343میلیون سهم به ارزش 710 میلیارد ریال، حجم و ارزش معاملات سهام در این بازار بیش از 20درصد تنزل کرد.
معاملات رو به رشد بازار شرکت های کوچک و متوسط
بازار شرکت های کوچک و متوسط هفته پررونقی را در روند معاملات شاهد بود، به طوری که سهامداران این بازار اقدام به معامله 170هزار سهم به ارزش 11میلیارد ریال در این بازار کردند که نسبت به هفته معاملاتی قبل رشد چشمگیر بیش از 1400 درصدی را در حجم و ارزش معاملات نشان می داد. در همین حال سرمایه گذاران در بازار ابزارهای نوین مالی نیز 18میلیون ورقه بهادار را به ارزش 2 هزار و 92 میلیارد ریال دست به دست کردند که با افزایش 21 درصدی حجم در مقابل افت 12 ارزش معاملات همراه بود.
نگاهی به ابزارهای معاملاتی در این بازار نشان می دهد اوراق تسهیلات مسکن با افزایش حدود 70درصدی حجم و ارزش معاملات در این بازار روبه رو شده و اوراق بدهی افت قریب به 20درصدی این متغیرها (منظور حجم و ارزش معاملات) را تجربه کرده است. در نهایت صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله نیز در حالی افزایش 26درصدی حجم معاملات را شاهد بود که با کاهش 10درصدی ارزش دادوستدها روبه رو شد.
هفته گذشته ارزش معاملات خرد بازار سهام در مجموع بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME نیز به یک هزار و 921 میلیارد ریال رسید که گروه «فلزات اساسی» با سهم 18 درصدی از این رقم در صدر دیگر صنایع فرابورسی ایستاد. گروه های «حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات»، «واسطه گری مالی و پولی» و «انبوه سازی، املاک و مستغلات» با سهم 12، 10 و 8 درصدی از ارزش کل معاملات در جایگاه دوم تا چهارم قرار گرفتند.
ارتباط با نویسنده : sadrolgharavi@yahoo.com