ال رایس و جک تراوت به احتمال قوی از مشهورترین استراتژیست های بازاردان جهان هستند. آنها در بیش از سه دهه تأثیر زیادی در پیشبرد دانش بازار یا بازاردانی در جهان داشته اند و نوشته های شان از منابع پرارج و شایسته نزد دانایان بازار و مدیران هوشمند جهان است.
ایشان از مشاوران پرتوان شرکت های فهرست مجله فورچون هستند و درباره موضع یابی و تمرکز سخن گفتنی بسیار دارند.
رایس پیشنهادی که برای شرکت های بزرگ تنوع مدار دارد این است؛ تمرکز، تمرکز، تمرکز. او می گوید تمرکز کنید پیش از اینکه دیر شود. وقتی شرکت شما ابعاد بزرگ تری پیدا کرد باید فعالیت های تان را بر بخش مشخصی متمرکز کنید.
در مرحله بعدی باید بتوانید صاحب یک واژه در فکر مشتریان شوید.
به عبارت دیگر در تولید یک محصول آنچنان سرآمد باشید که آن محصول با نام شرکت مترادف شود مانند مثال آشنای کوکاکولا.
در این باره می توان از مثال کمد لباس استفاده کرد. کمد لباس در ابتدا خیلی تمیز و منظم است، اما به تدریج شلوغ و سردرگم می شود چون چیزها با مرور زمان از نظم به بی نظمی تمایل پیدا می کنند.
ما در آینده دو نوع شرکت خیلی موفق خواهیم داشت؛ نخست شرکت های بزرگ و قدرتمندی که صاحب مارک های معروفند و دیگری متخصصان یا شرکت های کوچکی که جایگاه مشخصی را در بازار به خود اختصاص داده اند.
مارک هایی بیش از همه با مشکل روبه رو می شوند که در موقعیت نامعلومی قرار دارند و در چیزی تخصص ندارند.
موضوع مهم تخصص است، حال اگر شرکتی هم متخصص باشد و هم معروف کار بسیار شیرین خواهد شد.
شرکت های بسیاری هستند که معتقدند جهان به طور فزاینده ای درحال پیچیده شدن است. پس تولید آنها هم باید پیچیده تر شود. اما عکس این باید اتفاق بیفتد؛ بدین ترتیب که هرچه جهان پیچیده تر شود خطوط تولید باید ساده تر شود.
قدرت در بازار در تخصصی شدن است. قدرت در این نیست که به هر بازاری وارد شوید. با گذشت زمان چیزها تقسیم می شوند و اگر در کارتان متخصص نشوید، یعنی هر چیزی را تولید کنید دچار مشکل خواهید شد.
پیام ما به شرکت ها این است که مدیریت ارشد باید در فرآیند مدیریت بازاردانی (مارکتینگ) فعالانه مشارکت کند.
در گذشته مدیران ارشد می گفتند ما وظیفه بازاردانی را به مدیران بازاردان واگذار می کنیم اما این اشتباه است.
بازاردانی خیلی مهم است و نباید به سطوح میانی واگذار شود.
رئیس شرکت باید مسئولیت مدیریت بازاردانی را به عهده بگیرد. او تنها کسی است که می تواند اهداف بازاردانی را تحقق بخشد.
این یعنی اینکه شما باید مدیری بازاردان داشته باشید که قوانین بازاردانی را درک می کند، راه حل ارائه می دهد یا همانطور که تام پیترز می گوید شرکت خود را از دیگران متفاوت می سازد.
او باید محرک و مروج نگاه و نگرش بازاردانی در شرکت باشد.
من به مدیران ارشد می گویم که مخفی شدن در اتاق های تان را رها کنید به میدان بیایید و ببینید اوضاع چه طور است و سپس تغییر را رهبری کنید.
رایس: پیام اصلی من تمرکز، تمرکز، تمرکز است.
من به مدیران شرکت ها می گویم که موضوع اصلی در قرن بیست و یکم تمرکز است. در هرکاری که انجام می دهید فردا آن را کمتر اما بهتر انجام دهید.
اندیشمندانه بیندیشیم.
برگرفته از کتاب ارزشمند نواندیشی در عصر تحول – سازمان مدیریت صنعتی ایران.
DBA باگرایش بازاردانی (مارکتینگ)