بورس اوراق بهادار تهران با ایستادن روی رقم 81هزار و 266 واحد در این هفته به کار خود پایان داد. روند مثبت بازار سهام و ثبات شاخص های اقتصادی فعالان بازار را به این بازار امیدوار و نقدینگی تازه ای را به این بازار وارد کرده است. با این حال بسیاری از فعالان بازار سهام انتظار داشتند که در هفته گذشته مقاومت میانه کانال 81 هزار واحد شکسته شود اما در عمل چنین مسئله ای به وقوع نپیوست و شاهد عقب نشینی شاخص کل طی هفته گذشته بودیم؛ امری که با افت قیمت کامودیتی ها و بهای نفت تشدید شد.
بنابراین هفته آینده، هفته ای سرنوشت ساز برای کلیه فعالان بازار و سرمایه گذاران در این بخش از فعالیت های اقتصادی خواهد بود. در این میان، آنچه می تواند بورس تهران را به تحرک بیشتری وا دارد، تعیین وزرای جدید اقتصادی دولت و سیاست ها و برنامه های اقتصادی آنها است که اقتصاد ایران را از رکود رهایی بخشد. گرچه فعالان بازار سهام امیدوارانه شرایط بازار را دنبال می کنند و در این بین حجم و ارزش معاملات سهام شرایط بهتری را تجربه می کند، با این حال خریداران همچنان برای خرید شرط احتیاط را رعایت می کنند.
بازدهی شاخص کل بورس به ۵.۲ درصد رسید
شاخص کل بورس از ابتدای سال جاری تاکنون و در مدت ۸۷ روز معاملاتی ۴۰۳۶ واحد معادل ۵.۲درصد رشد را به ثبت رسانده است. از ابتدای سال جاری تاکنون و در مدت ۸۷ روز معاملاتی، تعداد ۸۴ میلیارد و ۴۶۳ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۱۶ هزار و ۶۱۲ میلیارد ریال در ۴میلیون و ۹۳۵ هزار و ۷۵۲ دفعه مورد معامله قرار گرفته است.
همچنین بررسی معاملات بازار سهام به تفکیک بازار نشان می دهد در این مدت ۴۹ میلیارد و ۹۱۱ میلیون سهم به ارزش ۱۱۰ هزار و ۹۳۳ میلیارد ریال در ۲ میلیون و ۱۶۰ هزار و ۲۶۴ نوبت در بازار اول؛ ۲۹ میلیارد و ۴۱۸ میلیون سهم به ارزش ۷۴ هزار و ۱۲۶ میلیارد ریال در ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار و ۹۸۴ نوبت در بازار دوم؛ ۲۸ میلیون سهم به ارزش ۲۷ هزار و ۸۹۱ میلیارد ریال در ۷۴۲۱ نوبت در بازار بدهی؛ ۴ میلیارد و ۸۰۵ میلیون سهم به ارزش ۴۴۷ میلیارد ریال در ۱۲۲۹ نوبت در بازار مشتقه و ۳۰۱ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش ۳۲۱۶ میلیارد ریال در ۱۵ هزار و ۸۵۴ نوبت مورد معامله قرار گرفته است.
شاخص کل نیز که معاملات امسال بورس را از ارتفاع ۷۷هزار و ۲۳۰ واحد آغاز کرده تاکنون به رقم ۸۱هزار و ۲۶۵ واحد رسید که حکایت از ثبت رشد ۴۰۳۶ واحدی و افزایش ۵.۲ درصدی دارد. شاخص بازار اول نیز در این مدت با ۲۴۷۸ واحد افزایش و شاخص بازار دوم با ۱۰۷۸۶ واحد رشد مواجه شده اند.
بازدهی شاخص کل فرابورس به بیش از 6 درصد رسید
معاملات فرابورس ایران در هفته منتهی به 13مرداد ماه در حالی ادامه یافت که در مقیاس هفتگی شاخص کل رشد کرد، اما متغیرهای حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات با تغییر محسوسی نسبت به هفته پیش از آن روبه رو نشد. معامله گران هفته گذشته تعداد 984 میلیون ورقه بهادار را در 121 هزار دفعه به ارزش 7 هزار و 61 میلیارد ریال دست به دست کردند که در این میان حجم و ارزش دادوستدها 3 و 6 درصد افت و تعداد دفعات معاملات یک درصد رشد کرد. هفته گذشته شاخص کل فرابورس نیز با افزایش 1.2 درصدی، بازدهی خود از ابتدای سال را به بیش از 6 درصد یعنی رقم 6.4 درصد رساند.
چهارشنبه هفته قبل آیفکس در ارتفاع 931 واحدی ایستاد که 11 واحد نسبت به چهارشنبه پیش از آن بیشتر بود. بررسی دادوستدهای فرابورس در روزهای گذشته نشان می دهد سه شنبه 10 مردادماه بالاترین حجم معاملات به میزان 371 میلیون ورقه بهادار و بیشترین ارزش آن چهارشنبه یازدهم این ماه به میزان یک هزار و 880 میلیارد ریال رقم خورده است.
سهامداران به ترتیب در بازارهای اول، دوم و پایه نیز تعداد 205، 355 و 408 میلیون سهم را به ارزش 321، یک هزار و 100 و 944 میلیارد ریال خریدوفروش کردند. این سه بازار همچنین با بهترین عملکرد هفتگی در افزایش حجم و ارزش معاملات روبه رو شدند به طوری که بازارهای اول، دوم و پایه به ترتیب رشد 31، 99 و 13 درصدی حجم و همچنین افزایش 13، 24 و 39 درصدی ارزش معاملات را تجربه کردند.
در همین حال بازار ابزارهای نوین مالی میزبان معامله 16 میلیون ورقه بهادار به ارزش 4 هزار و 693 میلیارد ریال قرار گرفت. به تفکیک ابزارهای معاملاتی در این بازار، اوراق بدهی به میزان 4 میلیون ورقه به ارزش 4هزار و 224 میلیارد ریال دست به دست شد؛ صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله شاهد جایه جایی 11 میلیون ورقه به ارزش 165 میلیارد ریال بودند و در نهایت اوراق تسهیلات مسکن خریدوفروش 400 هزار ورقه تسه به ارزش 305 میلیارد ریال را تجربه کرد.
این ابزارهای معاملاتی نسبت به هفته پیش از آن با افت نسبی حجم و ارزش معاملات روبه رو شدند و تنها ETFها بودند که رشد 2 درصدی حجم دادوستدها را تجربه کردند. ارزش خرد معاملات بازار سهام در مجموع بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME هفته گذشته به رقم 2 هزار و 7 میلیارد ریال رسیدکه بیشترین سهم از این رقم را گروه فلزات اساسی به میزان 310میلیارد ریال به خود اختصاص داد. به این ترتیب این گروه 15 درصد از ارزش کل معاملات بازار سهام فرابورس را در اختیار گرفت و در صدر سایر صنایع فرابورسی ایستاد. گروه های محصولات شیمیایی و هتل و رستوران نیز در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند و به ترتیب 235 و 169 میلیارد ریال معادل 12 و 8 درصد از ارزش کل معاملات را به نام خود ثبت کردند.
هفته گذشته همچنین به موازات معاملات انجام شده در بازار فرابورس شاهد درج نماد معاملاتی بیمه خاورمیانه در تابلوی ج بازار پایه بودیم. این شرکت با نماد معاملاتی «بخاور» دارای سرمایه یک هزار و 200 میلیارد ریالی بوده و شرکت های سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران، آسفالت طوس، سام گروه، کارآفرینان صنعت ذوب فلزات و شرکت سرمایه آرمان روشن ارگ، سهامداران عمده «بخاور» هستند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com