بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز کاری هفته، افت 149 واحدی شاخص کل را به خود دید و در ادامه روند نزولی روز سه شنبه، از میانه کانال 81هزار دور تر شد و تا رقم 81 هزار و 265 واحد افت کرد. در معاملات امروز بازار سهام، نماد پتروشیمی پردیس با 38واحد، نماد فولاد خوزستان با 15 واحد، نماد فولاد مباركه اصفهان با 15 واحد، نماد معدنی و صنعتی گل گهر با 12واحد، نماد ملی صنایع مس ایران با 12واحد و نماد گروه صنعتی پاكشو با 11 واحد کاهش تأثیر منفی را در برآورد نماگر شاخص کل بورس داشتند. همچنین در مقابل نماد پتروشیمی فجر با 11 واحد افزایش بیشترین تأثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس داشت.
با گروه های بازار سهام
امروز بورس تهران در گروه فلزات اساسی در حالی معاملاتی متعادل را شاهد بود که در نمادهای پیشروی این گروه از جمله فولاد مبارکه و فولاد خوزستان با غلبه عرضه بر تقاضای سهام مواجه شدند. در گروه معدنی اما در حالی اصلاح قیمت سهام مبنای معامله گران این گروه شد که دوقلوهای سنگ آهنی در محدوده صفر تابلو و در دامنه نزولی قیمت ها نوسان کردند.
ملی صنایع مس ایران نیز با وجود افزایش سهام با معامله گران اغلب حقیقی، با حمایت سهامدار حقوقی در روندی متعادل نوسان کرد. در گروه پتروشیمی ها اما انتظار برای رشد بیشتر نرخ ارز و تعدیل سود از محل نرخ تسعیر باعث شده تا برخی شرکت های این گروه با اقبال خریداران مواجه باشد. امروز در گروه سایر محصولات کانی غیرفلزی نیز معامله گران بورس تهران شاهد تحرک خریداران سهام و متعادل شدن قیمت ها در این گروه برخوردار از سرمایه پایین و سهام شناوری نه چندان بالا بودند.
انتظار برای تعدیل سود در بودجه برآوردی شرکت ها
بازار سهام اگرچه شاهد رشد سودآوری اغلب شرکت های بورسی است و براساس این مولفه انتظار برای تعدیل سود در بودجه برآوردی شرکت ها وجود دارد، اما همچنان خریداران سهام دیدگاه کوتاه مدت را مبنای تحرک خود در بازار سهام می دانند. بازاری که طی روزهای آینده بیش از همه تحت تأثیر معرفی اعضای کابینه خواهد بود. تغییر و تحول کابینه و انتخاب وزرای تأثیرگذار از جمله اقتصاد، صنعت و معدن و نفت و همچنین مشخص شدن سیاست های مالی دولت می تواند مسیر بازار سهام را در نیمه دوم امسال مشخص کند.
با این حال همزمان با اشباع قیمت ها در بسیاری از صنایع و گروه ها و نمادها، از هیجان مثبت و افزایش روزافزون قیمت ها کاسته شده و اینک بازار سهام به تعادل نسبی رسیده است. افزایش اخیر قیمت کامودیتی و مواد و نفت، اثرات و نتایج خود را روی نمادهای گروه معدنی، فولادی، سرب و روی و مس، نفت و پالایشی گذاشته و به اندازه کافی قیمت سهام مطرح در این گروه ها را بالا برده است.
بر این اساس در مقطع زمانی فعلی، انگیزه و بهانه اثرگذار دیگری بر بازار وارد نشده تا محرک های لازم برای رشد بیشتر سطح عمومی قیمت ها و شاخص ها را موجب شود. البته این برداشت بدان معنی نیست که قیمت ها در کلیه نمادها به اوج خود و نقطه اشباع رسیده اند، چراکه همیشه در بازار، سهام زیر ارزش ذاتی یافت می شود و انگیزه خرید و سرمایه گذاری همواره در بازار هست.
افت 3 واحدی آیفکس
آخرین روز از هفته معاملاتی جاری در حالی برای بازار فرابورس ایران به پایان رسید که نسبت به روز گذشته شاهد افزایش ارزش معاملات در مقابل افت حجم دادوستدها و شاخص کل بودیم. در معاملات امروز تعداد 221 میلیون ورقه بهادار در 28 هزار دفعه مبادلاتی به ارزش بیش از یک هزار و 888 میلیارد ریال دست به دست شد که در مقایسه با سه شنبه حجم معاملات کاهش، اما ارزش آن افزایش یافت. در همین حال شاخص کل فرابورس نیز معاملات پایان هفته را با افت نزدیک به 3 واحدی خاتمه داد که در نتیجه آن آیفکس در نزدیکی پله 931 واحدی قرار گرفت.
امروز نمادهایی از گروه های مختلفی همچون پالایشی ها، فلزات اساسی، اطلاعات و ارتباطات و عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص فرابورس موجب شدند. بر این اساس نمادهای «زاگرس»، «میدکو»، «مارون»، «دماوند»، «شپاس» و «اپرداز» تا سطح حداکثر یک واحد تأثیر منفی بر آیفکس داشتند. در مقابل نماد «شاوان» تا حدود 1.5 واحد تأثیر مثبت بر آیفکس، از افت بیشتر این نماگر جلوگیری کرد.
در بازار سهام فرابورس همچنین شاهد بازگشایی نماد معاملاتی شرکت های توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، سرمایه گذاری ساختمانی بین المللی نام آوران مهندسی، پالایش نفت لاوان، گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان و تولیدی قند شیروان، قوچان و بجنورد بودیم. این نمادها همگی پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام و دستورات کاری این مجمع در بازار فرابورس بازگشایی شدند.
در مجموع بازارهای اول و دوم سهامداران 136 میلیون سهم به ارزش 314 میلیارد ریال دست به دست شد که نماد معاملاتی شرکت ذوب آهن با معامله 66 میلیون سهم به ارزش بیش از 51 میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. بازار پایه نیز میزبان نقل و انتقال افزون بر 81میلیون سهم به ارزش 201میلیارد ریال قرار گرفت. خریداران در تابلوی اوراق تسهیلات مسکن نیز تعداد 31 هزار ورقه تسه به ارزش 24 میلیارد ریال را مورد معامله قرار دادند. قیمت این اوراق در بازه 738 تا 798 هزار ریال در نوسان بود و بیشترین قیمت آن به تسه تیرماه 96 اختصاص یافت.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com