کسی کو بود شهریار زمین
هنر باید و گوهر و فرودین (شاهنامه فردوسی)
جیم کالینز یک نابغه است که کتاب هایش الهام بخش بسیاری از مدیران جهان است و در دنیا حرفهایش بسیار اعتبار دارد.
در ایران از او چند کتاب ترجمه شده که مهم ترین آنها «از خوب به عالی» و «شرکت های قدرتمند چگونه سقوط می کنند»، است. به تازگی هم کتاب دیگری از او با نام «تعالی مبتنی بر انتخاب صحیح» وارد بازار شده که اثری با عیار بالاست.
کالینز این کتاب را در بررسی 9ساله از شرکت های برتر نوشته و در آن ویژگی مدیران این شرکت ها را بیان کرده است.
او در این تحقیق نام 10x را بر مدیران برتر می نهد و آن به این دلیل است که این شرکت ها حداقل 10برابر بیشتر از میانگین صنعت خود پیشرفت داشته اند.
کالینز در بررسی خود چیزهای جالبی را کشف می کند. او می فهمد که این مدیران بدون هیچ شکایتی پذیرفته اند که آنها با نیروهایی مواجه می شوند که از کنترل آنها خارج است.
او می فهمد که آنها به درستی نمی توانند حوادث را پیش بینی کنند چون هیچ چیز قطعی نیست.
او می فهمد که مدیران برتر با این ایده مخالفند که نیروهای خارجی مثل شانس یا هرچیز دیگری می تواند موفقیت یا شکست آنها را تضمین کند.
مدیران 10X در مقایسه با سایر مدیران از سه شایستگی رفتاری برخوردارند که عبارت است از نظم متعصبانه، خلاقیت تجربی و شک سازنده.
او در این مطالعه به تعریف این سه ویژگی می پردازد.
1- نظم متعصبانه
مدیران 10X ثبات زیادی در کارهای خود نشان می دهند.
ثبات در ارزش ها، عملکرد، استانداردها و روش ها در این افراد بسیار بارز است. آنها به طور کلی در تمرکز خود بر یک خواسته هیچ انعطافی نشان نمی دهند.
این را هم باید بدانیم که نظم متعصبانه به معنای گروه بندی کردن، اطاعت و تفویض، دنباله،روی از شرایط اجتماعی و قبول قواعد بوروکراسی نیست. نظم درست نیازمند استقلال فکری و توانایی ثبات در رویارویی با فشارهای اجتماعی و غریزی است.
شاید بتوان گفت نظم متعصبانه یعنی اینکه اغلب خودرای باشیم.
2- خلاقیت تجربی
این افراد زمانی که با عدم اطمینان روبه رو می شوند همانند مردم عادی از الگوهایی مانند معرفت، رسم، وجهه اقتدار یا راهنمایی معمول تبعیت نمی کنند. آنها ابتدا به شواهد تجربی نگاه می کنند، بر مشاهده مستقیم، آزمایش تجربی و اصولا بر شواهد ملموس تکیه می کنند. آنها ویژگی های برجسته ای ایجاد می کنند و با شواهد تجربی و کاملا خلاقانه با آن روبه رو می شوند.
خلاقیت تجربی مدیران 10X را به سطحی می رساند که از نقطه نظر افراد بیرونی بیشتر شبیه خاص شدن با ویژگی بی پروایی است.
در حقیقت اعتباردهی تجربی به آنها اجازه می دهد تا به طور همزمان حرکات خاص انجام دهند و ریسک خود را محدود کنند.
نکته دیگر اینکه تجربی بودن به این معنا نیست که دودل باشیم. مدیران 10X تجربه گرایی را به عنوان یک شالوده برای اقدامات قاطع می دانند.
3- شک سازنده
مدیران 10X همواره گوش بزنگ هستند و نسبت به تغییر و تهدید محیطی کاملا حساسند حتی زمانی که همه چیز خوب باشد.
آنها این گونه فرض می کنند که امکان دارد شرایط علیه شان تغییر کند و حتی در یک لحظه همه چیز ممکن است وخیم شود.
این مدیران همواره به ترس خود جهت می دهند، هرچند نسبت به اقدامات خود نگران هستند و برای ایجاد برنامه اقتضایی که سپر محافظتی و حاشیه امن وسیعی را ایجاد کند همواره آمادگی دارند.
شک سازنده درحقیقت زمینه ساز اقدامات خلاقانه آنهاست.
در نظر داشتن بدترین سناریوها به مدیران 10X اجازه می دهد تا احتمال حوادث بد برای متوقف کردن اقدامات خلاقانه را به حداقل برساند.
همان گونه که در آغاز گفته شد این یافته ها براساس 9 سال مطالعه و بررسی و استنباط علمی از آن و خلق اصولی برای ساخت یک سازمان متعالی در این عصر غیر قابل پیش بینی و پرآشوب که بی نهایت متغیر است نوشته و آماده خواندن و به کار بستن توسط شمای مدیر است.
اندیشمندانه بیندیشیم.
بازاردان