شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات نخستین روز هفته تحت تأثیر نمادهای پالایشی سبزپوش شد و ۱۸۱ واحد رشد کرد و بر این اساس در ارتفاع 78هزار و 881 واحد قرار گرفت. در بازار سهام روز شنبه، نمادهای پالایش نفت بندر عباس و پالایش نفت اصفهان بیشترین تأثیر مثبت را بر رشد شاخص کل بر جای گذاشتند.
بدین ترتیب نماد پالایش نفت بندرعباس با 72 واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 71 واحد، نماد گسترش نفت و گاز پارسیان با 23 واحد، نماد پالایش نفت تبریز با 21 واحد، نماد تجارت الكترونیك پارسیان با 19 واحد و نماد آسان پرداخت پرشین با 15 واحد افزایش بیشترین نقش تقویت کننده را روی شاخص کل داشتند. در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکت های پتروشیمی پردیس با 18واحد، ملی صنایع مس ایران با 13 واحد و پتروشیمی فجر با 11 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر نماگر بازار سهام به دوش کشیدند.
تقویت نسبی حجم معاملات
در نخستین روز معاملاتی هفته، معامله گران بورس تهران شاهد تقویت نسبی حجم معاملات سهام به ویژه در گروه پالایشی و گروه رایانه و فعالیت وابسته بودند. بر این اساس بورس تهران، در حالی با تقویت نسبی حجم معاملات سهام در اغلب نمادهای معاملاتی و همچنین مثبت شدن قیمت سهام در دامنه صعودی همراه شد که شایعه اعلام تعدیل مثبت سود در گروه پالایشی ها طی روزهای اخیر در شبکه های مجازی و توقف نماد معاملاتی این شرکت ها از سوی ناظر بازار سهام باعث شد این گروه با اقبال معامله گران اغلب حقیقی مواجه شود. با این حال فرصت فروش برای حقوقی های این گروه باعث شد معامله گران این سهم برای تثبیت صف های خرید سنگین پایدار در گروه پالایشی ها ناکام بمانند.
در گروه رایانه و فعالیت های وابسته به آن نیز پس از انتشار برخی گزارش ها از جمله تعدیل 29 درصدی سود آتیه داده پرداز و همچنین بازگشایی نماد معاملاتی تجارت الکترونیک پارسیان باعث شد تا موج مثبت به گروه رایانه با افزایش اقبال خریداران اغلب حقیقی سهام حاکم شود. در گروه های کوچک بورس اما تکاپوی معامله گران نوسان گیر برای تعدیل قیمت سهام در دامنه صعودی و در عین حال تعیین تکلیف مجامع عادی سالانه اغلب شرکت های این بازار در هفته های اخیر باعث شده استراتژی نوسان گیری همچنان بر این بازار حاکم باشد.
در گروه خودرو هم نماد ایران خودرو با افت نزدیک یک درصد در قیمت پایانی 255 تومان شد و نماد پارس خودرو در قیمت 93 تومان به کار خود پایان داد. با توجه به آمار خوب تولید و فروش ایران خودرو و سایپا طی دو سال اخیر و قطعی و اجرایی شدن قراردادهای بین المللی با شرکای اروپایی، افت شدید قیمت های این گروه بر جذابیت آنها افزوده است.
افت 2.8 واحدی شاخص کل فرابورس
نخستین روز مبادلاتی هفته جاری برای بازار فرابورس ایران با دادوستد بیش از 218 میلیون ورقه بهادار به ارزش یک هزار و 75 میلیارد ریال پایان یافت که این حجم معامله در بیش از 33 هزار دفعه صورت گرفت. شنبه 17 تیرماه سهامداران همچنین شاهد جابه جایی بیش از 106 میلیون سهم به ارزش تقریبی 327 میلیارد ریال در مجموع دو بازار اول و دوم بودند.
در این دو بازار نماد معاملاتی شرکت ریل سیر کوثر با معامله 25میلیون سهم به ارزش 97 میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را از آن خود کرد. دو نماد پالایشی و یک نماد سیمانی متوقف و در مقابل یک نماد از گروه سایر محصولات کانی غیرفلزی بازگشایی شدند. به این ترتیب نمادهای شركت های پالایش نفت لاوان و پالایش نفت شیراز با توجه به اطلاعات دریافتی مبنی بر تعدیل با اهمیت عملكرد سال مالی 1395 و شركت سیمان مجد خواف به منظور برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام متوقف شدند.
نماد معاملاتی شركت بازرگانی و تولیدی مرجان کار نیز پس از برگزاری مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام و عدم موافقت مجمع با افزایش سرمایه بازگشایی شد. نگاهی به تابلوی بیشترین رشد و افت قیمت نمادهای مورد مبادله در بازارهای اول و دوم فرابورس نشان می دهد به ترتیب سه نماد «غمینو»، «شراز» و «حسیر» در حالی تا سقف 5 درصد افزایش قیمت را تجربه کردند که نمادهای «ثالوند»، «غفارس» و «غگلستا» با بالاترین ریزش قیمتی روبه رو شدند. در مجموع تابلوهای معاملاتی بازار پایه نیز تعداد 107 میلیون سهم به ارزش افزون بر 142 میلیارد ریال مورد مبادله قرار گرفت.
در همین حال تابلوی اوراق تسهیلات مسکن نیز میزبان معامله 89 هزار ورقه تسه به ارزش بیش از 68 میلیارد ریال قرار گرفت. بازه قیمتی این اوراق دیروز از 758 تا 776 هزار ریال در نوسان بود. سرمایه گذاران همچنین اقدام به جابه جایی 492 هزار اوراق بهادار در بازار اوراق با درآمد ثابت کردند. ارزش معاملات انجام شده در این بازار به 483میلیارد ریال رسید.
اوراق «صایتل» مربوط به اوراق اجاره رایتل دیروز بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را در این بازار به خود اختصاص داد. در نهایت شاخص کل فرابورس نیز با افت 2.8 واحدی در پایان بازار در نزدیکی ارتفاع 897 واحدی ایستاد. نمادهای «مارون»، «زاگرس» و «دماوند» در حالی بالاترین تأثیر منفی را بر آیفکس موجب شدند که نمادهای «شراز»، «شپاس» و «چکاپا» با رشد قیمتی خود مانع از افت بیشتر شاخص شدند.
ارتباط با نویسنده :sadrolgharavi@yahoo.com