در آخرین روز معاملاتی هفته بورس اوراق بهادار تهران شاهد رشد یکدست قندی ها بودیم و شاخص کل با رشد 67 واحدی تا رقم 78 هزار و 700 واحد رشد کرد. با این حال در بسیاری از گروه ها، قیمت سهام شرکت هایی که ارزش بازار بالایی دازند با روند نزولی مواجه شدند. در عین حال ارزش کل معاملات بورس تهران به عدد ۱۱۸ میلیارد تومان رسید که این رقم ناشی از دست به دست شدن ۲۲۶ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۲۹ هزار و ۷۵۰ نوبت داد و ستد بود. نماد شرکت ارتباطات سیار ایران با حدود ۷۰ واحد تاثیر مثبت بیشترین نقش را در نوسانات صعودی دماسنج بازار سهام داشت.
همچنین نماد شرکت های آسان پرداخت پرشین، گروه مپنا و پالایش نفت تهران تاثیرات مثبتی روی دماسنج بازار سهام داشتند. پالایش نفت بندرعباس نیز در طرف مقابل ۲۲ واحد تاثیر منفی روی شاخص ها گذاشت. کشتیرانی ایران، سرمایه گذاری غدیر و گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان نیز بر روند دماسنج بازار تاثیرات کاهنده داشتند.
با گروه های بازار سهام
امروز بورس تهران با این که روز مثبتی را سپری کرد همچون روزهای گذشته با معاملاتی کم عمق مواجه بود. سهام داران حقیقی بازار سهام نیز با تحلیل های تکنیکالی به خرید و فروش سهام در گروه های کوچک بازار پرداختند. بدین ترتیب گروه قندی که معمولا برخلاف جهت بازار سهام حرکت می کند با آغاز رایزنی ها برای اعلام قیمت جدید شکر در سال جدید زراعی، با حضور خریداران پرتعداد حقیقی جهت نوسان گیری مواجه شد.
بر این اساس در گروه قند و شکر شاهد رشد یک باره تمامی نمادها بودیم به طوری که در تعدادی از نمادهای گروه قندی صف خرید مشاهده می شد. اما در گروه محصولات شیمیایی اکثر نمادها مخصوصا آنهایی که از حجم و ارزش بالای معامله برخوردار بودند روند رو به کاهش در قیمت پایانی را تجربه کردند.
امروز در گروه رایانه نیز معامله گران بورس تهران شاهد حضور خریداران اغلب حقیقی با وجود عرضه های مداوم حقوقی های این گروه بود. همچنین در گروه تجهیزاتی ها شرکت گروه مپنا همچنان شاهد تحرک بازارگردان این سهم در محدوده صفر تابلو بود.
در گروه فلزات اساسی نیز پس از گذشت مجمع سالیانه شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات شاهد تکاپوی خریداران در نماد فولاد مبارکه اصفهان بودیم هر چند که در انتهای معاملات روندی متعادل بر این سهم حاکم شد. با این حال در گروه استخراج کانه های فلزی قیمت سهام اکثر شرکت ها روند رو به کاهش را طی کرد. به عنوان مثال در نماد معادن بافق که ارزش معاملات آن به بیش از ۹ میلیارد تومان می رسید، حجم معاملات رقم ۷۴۴ میلیون سهم را تجربه کرد و قیمت پایانی اش نزدیک به دو درصد افت کرد.
در گروه خودرو نیز سهام شرکت های ایران خودرو، پارس خودرو، زامیاد، سایپا دیزل، قطعات اتومبیل ایران، آهنگری تراکتورسازی ایران و تعداد دیگری از سهم ها روند رو به کاهش در قیمت پایانی را تجربه کردند و تعدادی از تک سهم ها نیز علی رغم رشد از افزایش قیمت چندانی برخوردار نبودند.
ناتوانی اکثر شرکت ها از تحقق پیش بینی ها
این روزها در بازار سهام شاهد بازگشت برخی از نمادهای معاملاتی از مجامع سالیانه هستیم. آن هم در شرایطی که سطح عمومی قیمت ها و شاخص ها بیشتر میل به کاهش و اصلاح دارند تا افزایش. از طرفی، متوسط نسبت قیمت بر درآمد (P/E) در بازار سهام هنوز هم بالای 7 مرتبه است. اکثر شرکت ها هم از تحقق پیش بینی های بودجه ای خود ناتوان اند و یا قادر به تقسیم سود نقدی مناسب در مجامع سالیانه خود نیستند.
صورت های مالی شرکت ها نیز همچنان غیر شفاف هستند. عوامل منفی فوق همراه با رکود دامنه دار بازار سهام در ماه های اخیر، اثرات نامطلوبی بر بورس تهران بجا گذاشته و اعتماد عمومی را نسبت به بازار سهام کمرنگ ساخته است. بدین ترتیب سهام داران هم چنان ترجیح می دهند به صورت کوتاه مدت در سهم های کوچک نوسان گیری کنند و همین امر نیز بیش از پیش بر رکود بازار سهام تاثیر منفی بر جای می گذارد.
رونق معاملات درون گروهی
امروز در بازار 2 بورس تهران که به معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد کمتر از 42 میلیون سهم شرکت داروپخش به ارزش کمتر از 57 میلیارد تومان همزمان با آغاز معاملات 42 میلیون سهمی اوراق اختیار فروش تبعی این شرکت بازارگردانی شد. در بانک ملت اما 35 میلیون سهم به ارزش بیش از 3 میلیارد تومان بازارگردانی شد. در گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان نیز 20 میلیون سهم به ارزش 2.5 میلیارد تومان بازارگردانی شد. در عین حال 10 میلیون سهم فولاد مبارکه به ارزش کمتر از 1.5 میلیارد تومان و همچنین 10 میلیون سهم پتروشیمی خراسان به ارزش کمتر از 5 میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت.
همچنین کمتر از 10 میلیون سهم معدنی و صنعتی گل گهر به ارزش 2 میلیارد تومان به کدهای انتقالی سهامدار عمده جابه جا شد. در عین حال کمتر از 10 میلیون سهم معدنی و صنعتی چادرملو به ارزش 1.5 میلیارد تومان با معاملات انتقالی از سوی سهامدار عمده مواجه بود.
آیفکس سبزپوش شد
شاخص کل فرابورس ایران آخرین روز کاری هفته را با سبزپوشی پشت سر گذاشت و تحت تاثیر مثبت از جانب نماد «میدکو» با بیش از 2 واحد رشد به مرز کانال 900 واحدی رسید. بدین ترتیب شاخص کل فرابورس ایران در آغاز مبادلات امروز حدود 4 واحد افزایش را تجربه کرده و طی فرازوفرودهایی در نهایت این نماگر در نهایت بیش از 2 واحد رشد کرد تا در ارتفاع 899 واحدی دادوستدهای امروز را پشت سر گذارد. در تاریخ 15 تیرماه 1396 علاوه بر اینکه بیش از 226 میلیون ورقه بهادار به ارزش بالغ بر یک هزار و 185 میلیارد ریال در بازارهای فرابورس ایران نقل وانتقال یافت، شاهد گشایش نماد، بازگشایی و توقف چندین نماد معاملاتی نیز بودیم.
بدین ترتیب نماد معاملاتی حق تقدم خريد سهام شرکت نفت پاسارگاد با عنوان «شپاسح» بدون محدوديت دامنه نوسان قيمت گشایش یافت. در ادامه نماد «غصینو» و نماد معاملاتی اوراق رهنی بانک مسکن بازگشایی شدند. دو نماد «تابان» و «بپاس» نیز به منظور برگزاری مجمع عمومی عادی ساليانه صاحبان سهام در روز يكشنبه 18 تیرماه، در پایان مبادلات متوقف شدند.
همچنین دو نماد «بالاس» و «شلیا» تا سقف 5 واحدی بیشترین میزان افزایش قیمتی را به ثبت رساندند در حالی که نمادهای «بساما»، «وگستر» و «تلیسه» عنوان بیشترین کاهش قیمت را به دوش کشیدند. در روز میانی تیرماه بیش از 103 میلیون سهم در بازارهای اول و دوم دست به دست شد که ارزشی نزدیک به 294 میلیارد ریال را رقم زد. در این میان نماد «ذوب» با دادوستد افزون بر 25 میلیون سهم به ارزش نزدیک به 18 میلیارد ریال بیشترین حجم معاملاتی را به خود اختصاص داد.
بالاترین ارزش مبادلات نیز در اختیار نماد «بالاس» متعلق به شرکت مهندسی ساختمان تاسیسات راه آهن با ارزش 39 میلیارد ریال بود قرار گرفت. در همین حال نمادها «لکما» و «کیسون» به ترتیب بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی را در سه تابلو الف، ب و ج بازار پایه در اختیار گرفتند؛ در مجموع سهامداران شاهد مبادله بیش از 119 میلیون سهم به ارزش افزون بر 147 میلیارد ریال در این بازار بودند.
در جریان معاملات بازار فرابورس تعداد 95 هزار و 456 ورقه تسهیلات مسکن بین خریداران و فروشندگان دست به دست شد که اوراق تسه بهمن ماه95 با بیشترین قیمت و امتیاز تسهیلات مسکن دی ماه93 با کمترین قیمت دادوستد شدند. تسه های ماه جاری نیز به لحاظ حجم و ارزش مبادلاتی در صدر تابلو تسهیلات مسکن ایستادند. در نهایت 2 میلیون و 660 هزار ورقه بهادار به ارزش بالغ بر 43 میلیارد ریال در تابلو ETF نقل وانتقال یافت و بازار شرکت های کوچک و متوسط نیز در آخرین روز مبادلاتی این هفته میزبان دادوستد 21 هزار سهم به ارزش یک میلیارد و 320 میلیون ریال بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com