سرمایهگذاری در شرکتهای نوپا (استارتاپها) هم سودهای مالی دارد و هم عواید شخصی. شخص سرمایهگذار در استارتاپها در واقع در شکلگیری و آفرینش یک کسبوکار مشارکت میکند. اگرچه رقابت با برندگان این عرصه کار چندان سادهای به نظر نمیرسد اما سرمایهگذاری در استارتاپها میتواند تا چندین برابر بازگشت سرمایه برای سرمایهگذار به ارمغان آورد. برای رسیدن به این سودهای چندین برابر اما شخص سرمایهگذار باید به درستی در زمینههای کسبوکار، بازار، دورنمای رقابت و شناخت ریسکپذیرها اطلاعات کسب کرده و هدایت شود.
نکاتی که پیشرویتان قرار گرفته، راهنماییهایی ساده اما کاربردی است برای سرمایهگذاری در استارتاپها:
1) در زمینهای سرمایهگذاری کنید که از آن شناخت دارید
یکی از بهترین راهها برای کاهش ریسک سرمایهگذاری داشتن درک از بازاری است که قرار است استارتاپ در آن فعالیت کند. این شناخت، حس و در نتیجه تصمیم سرمایهگذار را بهتر میکند. اطمینان بیابید که کسبوکار موردنظر مدل قابل اندازهگیری دارد، بهطوریکه بتوانید بعدها پول خود را در قالب بازگشت سرمایه از استارتاپ پس بگیرید.
2) برای درآوردن سابقه بنیانگذاران استارتاپ مته به خشخاش بگذارید
پیش قراولان یک کسبوکار قطعا مهمترین عنصر آن هستند، بهویژه در مورد تازهکارها و بیتجربهها. محصول هر کسبوکار باید پیش از عرضه به مشتری چندین و چند بار غربالگری شود تا سرانجام توان حضور در جای درست خود را بیابد. همانطور که جیم کولین در کتاب خود با نام «از خوب تا عالی» میگوید، همه چیز درباره بودن افرادی است که در جای درست خود نشسته باشند. آنها اندکاندک راه درست خود را پیدا خواهند کرد. باید بر پیشینه آنها (شرکتهای قبلی که کار کردهاند، تحصیلات و...) و نیز آنچه بهعنوان ارزش روی میز میگذارند، حساس باشید.
3) به سرمایهتان تنوع ببخشید
به جای قرار دادن همه تخم مرغها در یک سبد، سرمایهگذاری در جاهای مختلف را امتحان کنید. تنوع در سرمایهگذاری که در همه انواع سرمایهگذاری پای ثابت است، احتمال موفقیت را بیشتر کرده و به کمرمق شدن ریسک ذاتی سرمایهگذاری نیز کمک میکند. این کار به سیال شدن جریان سرمایهگذاری شما کمک میکند. کافی است شکیبا باشید و با روند درازمدت کار کنار بیایید.
4) استراتژی کسب درآمد را بیازمایید
کسب نخستین درآمد از یک کسبوکار واقعا مسئله مهمی است. ضرورت دارد سرمایهگذاران ببینند که از چگونگی کسب درآمد توسط شرکت آگاه شوند. استارتاپهایی که کمی ابهام و دودلی برایشان وجود دارد، نیازمند تعیین قیمتهای منطقی برای محصولات یا خدمات خویش هستند. اصلا به صلاح نیست در استارتاپی سرمایهگذاری کنید که نمیتواند از نظر مالی ثبات و پایداری داشته باشد. این نکته برای گام نهادن در مسیر استارتاپها کلیدی، مهم و حیاتی است.
5) در بازار کند و کاو کنید
قطعا جزو ضروریات است که ببینید استارتاپ موردنظرتان چگونه رقابت میکند و از چه مزیتهای رقابتی برای شکست رقبا و قرار گرفتن در جایگاه مدنظرش استفاده میکند. خوبی رقابت این است که از شبیهسازی و تقلید در کسبوکار جلوگیری کرده و یک استارتاپ نو میسازد. بنابراین سنجش اشتهای بازار میتواند مثمرثمر باشد. گذشته از این، مطمئن شوید استارتاپ موردنظر قرار است در یک بازار بزرگ خودنمایی کند. بنیانگذاران یک شرکت نوپا باید بر گسترش طیف مشتریها تمرکز کرده و بیبرو برگرد به حرفهای مشتری با دقت گوش کنید. پس حواستان به این نکته مهم هم باشد. بازخورد، کلید هر استارتاپی است و باید محور کار قرار گیرد. براساس آنچه از مشتریها به دست میآید، میتوان درباره تکرار محصول یا بهبود وضعیت آن، تا زمانی که به ایدهآل برسد، تصمیم گرفت.
6) بررسی امور مالی
داشتن برنامه پنج ساله کار بسیار سختی است اما استارتاپی که کارش درست باشد، دست کم نقشه راه پنج سالهاش را میکشد و تعیین میکند چگونه این مسیر را طی کند تا به سودآوری برسد. بسیار مهم است که سر از هزینهکردهای یک استارتاپ در دورههای زمانی مشخص در بیاورید و ببینید آیا هزینههای صرف شده با عقل سلیم جور در میآید یا خیر.
7) جستوجو در نحوه مصرف سرمایهها
شما بهعنوان یک سرمایهگذار باید بدانید استارتاپ پول و سرمایه اختصاص داده شده برای کار را چرا، چگونه و برای چه چیزهایی خرج میکند. اگر ایده خوبی در این زمینه داشته باشید میتوانید با خیال آسودهتر دیدگاه کارآفرین و صاحب استارتاپ را بسنجید. همچنین میزان حقوقها و آنچه را صاحبان کسبوکار برای خود بهعنوان حقوق در نظر گرفتهاند حتما بررسی کنید. همچین در ذهن خود به این پرسش پاسخ دهید که آیا استارتاپ موردنظر سرمایه کافی را در جریان گذاشته تا بتواند این مسیر طولانی و سخت را بپیماید؛ مسیری که قاعدتا یا به سوددهی میرسد یا نیازمند میزان بیشتری از سرمایه برای تامین مالی میشود.
8) از ساز و کارهای حقوقی ماجرا آگاه شوید
از ساختار شرکت نوپا و کسانی که در آن سهم دارند، از مدیران و سرمایهگذاران گرفته تا مشاوران آگاه شوید. به علاوه، اینجا همان جایی است که باید دقت زیادی درباره ساز و کار استارتاپ برای عقد قرارداد با سرمایهگذاران و میزان درصدی که برای مالکیت افراد دیگر در نظر گرفته میشود، داشته باشید. اعتماد اساس کار است اما کار هم از محکمکاری عیب نمیکند.