بازار بورس تهران از روز شنبه تا ظهر چهارشنبه هر هفته فعال است. از این رو هر شنبه با همکاری روزنامه فرصت امروز و سایت بورس سبز تحلیل هفتگی ارائه می شود. این تحلیل بیشتر جنبه اطلاع رسانی و آموزش دارد.
هفته گذشته گام اول با تأیید صلاحیت نهایی نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری شروع شد و چشم بازار با دقت به رویکردها و استراتژی عملی نامزدهای ریاست جمهوری است. صحبت های اکثر کاندیداها از رسانه ملی بیشتر انتقاد از دولت در بعد اقتصادی بود و کمتر به ارائه شیوه های عملی در چگونگی حل این مشکل پرداختند.
هر چند تا پایان زمان انتخابات زمان زیادی مانده و بهتر است منتظر بمانیم و به دقت بنگریم که چه کسی می تواند رویکردی علمی و عملی تا 29 اردیبهشت ماه ارائه دهد. به نامزدها پیشنهاد می شود بازوی قوی مطبوعات را نادیده نگیرند. مطبوعات می توانند رشد اقتصادی را سرعت بخشند. اقتصاد با هر رویکردی نیازمند شفاف سازی است و این مهم میسر نیست مگر با داشتن مطبوعات امین که مورد تأیید مردم و مسئولان باشد.
در بازار سرمایه در صورت داشتن فضای شفاف مطبوعاتی، از وجود شایعات و حرکت های هیجانی غیر علمی جلوگیری می شود؛ فضایی که الزام این روزهای بازار بورس است. با وجود فضای شفاف مطبوعاتی، چند سفته باز و خبرساز جعلی نمی توانند سرمایه عده کثیری را به نفع خود جذب کنند. با ادامه روند فعلی غیر علمی بازار سرمایه، به زودی سرمایه ها از این بازار قهر خواهند کرد و اعتماد سازی در بورس بسیار سخت خواهد بود.
ابتدای هفته دکتر عبده تبریزی، عضو شورای عالی بورس تحلیلی از اثر انتخابات بر بورس و بازار مسکن ارائه دادند که به دلیل اهمیت این پیش بینی به صورت خلاصه و ساده در چند خط مجدد بیان می شود. طبق نظر ایشان صنایع وابسته به نفت و گاز، کماکان امکان رشد را در سال جاری دارند، بر همین اساس نفت و گاز از صنایع پیشرو و پرظرفیت بازار سرمایه برای رشد در سال 96 هستند. درباره پیش بینی مسکن در سال جاری طبق تحلیل ایشان در قالب مشاور وزیر راه، جمله زیر را می توان خلاصه نتیجه گرفت که؛ واحدهای ارزان قیمت به اندازه تورم سال جاری رشد می کنند و در واحدهای گران قیمت انتظار رشد قیمتی مشاهده نمی شود.
تحلیل هفته پیش رو. . .
با توجه به نقش انتخابات ریاست جمهوری بر آینده بازار سرمایه، امید است کاندیداهای ریاست جمهوری رویکردهای مناسبی در زمینه اقتصادی به ویژه نظام بانکی، هدفمندی یارانه ها، نظام ارزی، بیکاری، محیط زیست و سرمایه گذاری داخلی و خارجی داشته باشند. زیر سوال بردن همدیگر و تحمیل فشار سیاسی یا بیان مشکلات از زبان مسئولان راه حل معضلات فعلی نیست.
به طور مثال، هدفمندی یارانه ها که بیش از شش سال از تولد آن می گذرد و 250 هزار میلیارد تومان در قالب یارانه های نقدی به مردم پرداخت شده است و هنوز مزایای این طرح در افزایش رفاه خانوارها آشکار نشده و حتی مشکلاتی نیز افزوده است. حال هدف گرفتن این طرح و دامن زدن به تبعات آن از سوی برخی کاندیداها به منظور کسب رأی بیشتر فقط افزودن بار اقتصادی و توقع بیشتر از دولت بعدی خواهد بود.
افزایش میزان کسب و کار در جامعه نیازمند جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی است. در وضعیت فعلی و با کاهش میزان درآمد نفتی اقتصاد ایران نیازمند بستر سازی مناسب در فضای سرمایه گذاری است. با پیشرفت تکنولوژی بعید به نظر نمی رسد که شرکت های بزرگ نفتی در سال های پیش رو با کاهش هزینه های استخراج، با نفت ارزان قیمت تا 20 دلار هم پا به میدان فروش بگذارند! در زمینه جذب سرمایه گذار خارجی در شش سال اخیر اکثر کشورهای نفتی مانند عربستان و حتی عراق از ما جلوتر هستند.
به طور میانگین عراق در این مدت سالی 2 میلیارد دلار در شرایط آشفته سیاسی و امنیتی داخلی جذب سرمایه گذار خارجی داشته است! هر چند تاکنون همت مسئولان بر رفع مشکلات و موانع بوده است، اما زمان فعلی نیازمند حرکت بیشتری است.
با در نظر گرفتن شرایط بنیادی فوق، بورس تهران به لطف افزایش قیمت در بازار پایه فرابورس روزهای خوشی را طی می کند. انتظار می رود در روزهای آخر تبلیغات بازار بورس وارد حالت ایستا شود. امید است فرد منتخب این دوره ریاست جمهوری به شعارهای انتخاباتی پایبند بوده و آنها را عملی کند.
کارشناس بازار سهام