دوشنبه, ۱۱ تیر(۴) ۱۴۰۳ / Mon, 1 Jul(7) 2024 /
           
فرصت امروز

افتتاح پنج فاز پارس جنوبی توسط رئیس جمهوری که قرار است این هفته به طور رسمی انجام شود، با جبران عقب ماندگی های گذشته، میزان تولید گاز ایران با قطر را در بزرگ ترین میدان گازی جهان پس از سال ها تأخیر برابر می کند.

به گزارش ایرنا، پنج فاز 17، 18، 19، 20 و 21 پارس جنوبی که بخش عمده توسعه آنها در دولت یازدهم انجام شد، قرار است با حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری و میهمانان داخلی و خارجی به طور رسمی افتتاح شود.

علاوه بر پنج فاز پارس جنوبی، قرار است چند طرح پتروشیمی و لایه نفتی پارس جنوبی نیز به ارزش بیش از 20 میلیارد دلار به بهره برداری برسد که جزو بزرگ ترین سرمایه گذاری های تاریخ اقتصادی کشور به شمار می رود.

میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران قرار دارد. مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران 3700 کیلومتر مربع وسعت دارد.

ذخیره گاز این بخش از میدان 14 تریلیون مترمکعب گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است که 8درصد کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل می شود.

یکی از دغدغه های ایران در سال های گذشته، تولید حداکثری قطر از پارس جنوبی و از دست رفتن فرصت برداشت از این میدان مشترک توسط ایران بوده است و با توجه به اینکه به دلیل شرایط فیزیکی، امکان مهاجرت گاز این میدان مشترک به کشور قطر وجود دارد، کارشناسان همواره بر لزوم توسعه هرچه سریع تر بخش ایرانی این میدان تأکید کرده اند.

با وجود سرمایه گذاری گسترده در پارس جنوبی در گذشته، به دلیل پراکندگی اقدام ها، در عمل این فازها به مرحله نهایی و بهره برداری نرسیدند، اما دولت یازدهم تلاش کرد با اولویت بندی طرح ها این عقب ماندگی را جبران کند.

اولویت بندی فازهای پارس جنوبی در دولت یازهم سبب تسریع در روند اجرای طرح های در دست اجرا در میدان عظیم گازی پارس جنوبی شد.

براساس تصمیم وزارت نفت در سال 1392، پنج فاز 12، 15، 16، 17 و 18 که نسبت به سایر فازها پیشرفت بیشتری داشتند در اولویت اصلی و سایر فازها در اولویت بعدی قرار گرفتند که تاکنون بخش زیادی از آنها به بهره برداری رسیده است.

پس از راه اندازی کامل فازهای 12، 15 و 16 و بخش هایی ازفازهای 17 و 18، اکنون توسعه فازهای 19، 20 و 21 در اولویت قرار گرفته است.

تخمین زده می شود با توسعه کامل فازهای پارس جنوبی ضمن تأمین پایدار نیاز کشور به انرژی، سالانه 100 میلیارد دلار درآمد عاید کشور شود.

از سوی دیگر، میزان تولید گاز پارس جنوبی در دولت یازدهم جهشی قابل توجهی یافت، به طوری که نسبت به آغاز به کار این دولت، دو برابر شد.

تولید گاز از ١٠ فاز نخست پارس جنوبی در سال 13٩٢، نزدیک به ٢٨٥ میلیون متر مکعب بود که این میزان با بهره برداری از ١١ بخش جدید پارس جنوبی به ٥٤٠ میلیون مترمکعب در روز می‎رسد.

افزایش 300 میلیون مترمکعبی تولید گاز در پارس جنوبی

براساس گزارش ها، تولید گاز در پارس جنوبی، روزانه رشد 300 میلیون مترمکعبی را تجربه کرده و همچنان در حال افزایش است.

میزان تولید گاز پارس جنوبی در سال 1393 نزدیک به ١٠٣ میلیون متر مکعب رشد کرد. این رشد در سال 1394 به ٥٧ میلیون متر مکعب در روز رسید.

پیش از این  «محمد مشکین فام» مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، اعلام کرده بود تا پایان سال 1395 نیز ١٤٠ میلیون مترمکعب دیگر به این رقم افزوده می‎شود.

چندی پیش وزیر نفت در این باره گفت: تا پایان دولت یازدهم به حجم عظیم گاز که در عسلویه تولید می شود، 300 میلیون مترمکعب اضافه شده و این امر بدان معناست که برداشت گاز در این مدت به دوبرابر می رسد.

بیژن زنگنه یادآوری کرد: 10 فاز پارس جنوبی در دولت اصلاحات به بهره برداری رسید. در دولت یازدهم نیز 11 فاز پارس جنوبی به بهره برداری می رسد تا یکبار دیگر با کشور قطر در برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی برابر شویم و حتی پیشی بگیریم.

با تکمیل بخش های باقیمانده پارس جنوبی تا پایان سال 13٩٧، ظرفیت تولید گاز کشور در این میدان به ٧٢٥ میلیون متر مکعب در روز می رسد.

افتتاح این پنج فاز پارس جنوبی در حالی صورت می گیرد که طرح توسعه فاز 12 به عنوان بزرگ ترین فاز پارس جنوبی و فازهای 15و 16 نیز در دولت یازدهم با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران افتتاح شد و به بهره برداری رسیدند.

پیش از این بیژن زنگنه وزیر نفت وعده داده بود در سال 1396 برداشت روزانه گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی بیشتر از قطر خواهد شد.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز با اشاره به افتتاح پنج فاز پارس جنوبی، گفت: ارزش دلاری این طرح ها در بخش بالادست حدود 18 میلیارد دلار است.

مهدی یوسفی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به سابقه آغاز عملیات بهره برداری از میدان گازی پارس جنوبی، اظهار کرد: عملیات بهره برداری از میدان پارس جنوبی از نیمه دهه 70 آغاز شد و این میدان از ابتدای دهه 80 به بهره برداری رسید. در یک مقطعی _ اوایل آغاز تولید از این میدان_تولید ایران و قطر به برابری رسید، اما بعدها عقب ماندگی قابل توجهی در زمینه تولید ایران اتفاق افتاد و این عقب ماندگی تا جایی پیش رفت که میزان تولید قطر به بیش از دو برابر میزان تولید ایران رسید.

وی ادامه داد: با توجه به تلاش های که در چند سال اخیر صورت گرفت و اولویت بندی وزارت نفت و تأکیدی که این وزارتخانه روی فازهای قبلی و فازهای مرزی پارس جنوبی داشت، قرار است پنج فاز پارس جنوبی همراه با چهار طرح بزرگ پتروشیمی در اوایل هفته آینده به صورت همزمان در منطقه افتتاح می شود.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با بیان اینکه افتتاح همزمان فازهای پارس جنوبی خاصیت های منحصر به فردی دارد، تصریح کرد: ارزش دلاری این طرح ها حدود 17 تا 18 میلیارد دلار است که یک پنجم کل سرمایه گذاری در بخش بالادستی پارس جنوبی در سال های گذشته است.

یوسفی افزود: با افتتاح 5 فاز پارس جنوبی به تولید گاز کشور بیش از 150 میلیون مترمکعب افزوده می شود و تولید روزانه گاز ایران به تولید قطر نزدیک می شود. به طور کلی تولید از پارس جنوبی در ابتدای دولت یازدهم حدود 250 میلیون مترمکعب بود که با افتتاح این فازها این میزان دو برابر می شود.

وی با اشاره به تولید محصولات جانبی در راستای افتتاح فازهای پارس جنوبی اظهار کرد: در کنار هر فازی که افتتاح می شود ظرفیت تولید حدود 40 هزار بشکه کاندنسیت در روز ایجاد می شود و حدود یک میلیون تن ال پی جی و بیش از یک میلیون تن اتان در روز تولید خواهد شد که به صادرات کمک می کند.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در مورد میزان صادرات فرآورده های نفتی، گفت: میزان صادرات فرآورده های نفتی طی پنج – شش ماه گذشته با بهره برداری از فازهای پارس جنوبی به صورت نیمه افزایش چشمگیری داشت. در سال 1395 صادرات از منطقه به 34. 2 میلیون تن رسید. به طور کلی میزان صادرات در سال های 1393، 1394 و 1395 نسبت به پایان سال 1392 از 17 میلیون تن به 34 میلیون تن رسید، به عبارت دیگر 100 درصد افزایش داشت.

یوسفی در مورد اشتغال زایی توسعه فازهای پارس جنوبی نیز توضیح داد: میزان اشتغال زایی طرح در زمان ساخت با زمانی که طرح به بهره برداری می رسد متفاوت است. البته در زمان پروژه اشتغال زایی به صورت موقت و کوتاه مدت است، اما هنگامی که طرح به بهره برداری رسید، اشتغال دائم ایجاد می شود که به نفع مردم منطقه است، زیرا عمده افرادی که شاغل می شوند مردم بومی منطقه هستند.

وی با بیان اینکه در سه سال گذشته از 22درصد سهم بومی به 30درصد در زمینه اشتغال زایی رسیده ایم، اظهار کرد: مجموعا حدود 61هزار نفر در پارس جنوبی فعال هستند که 30درصد آنها، حدود 18هزار نفر را مردم بومی منطقه تشکیل می دهند.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در ادامه با تأکید بر اینکه حدود 18میلیارد دلار سرمایه مربوط به بخش بالادست بوده است، در مورد صنایع پایین دست اظهار کرد: در صنایع پایین دست هم جذب سرمایه داخلی صورت گرفته که مبلغ آن معادل حدود 10هزار میلیارد دلار بوده است.

یوسفی با بیان اینکه در حوزه بالادست برخی دستگاه ها از خارج از کشور وارد شده اند، اظهار کرد: همه نیروهای انسانی در طرح های توسعه فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 ایرانی بودند.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/Xu5ghRW1
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
آزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چیندوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیکتخت خواب دو نفرهخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختدندانپزشکی سعادت آبادتور استانبولنرم‌افزار حسابداری رایگانتور استانبولتور اماراتکولر گازی جنرال گلدکولر گازی ایوولیچک صیادیخرید نهال گردوکمک به خیریهماشین ظرفشویی بوشخدمات خم و برش و لیزر فلزاتتعمیرگاه فیکس تکنیکصندلی پلاستیکیرمان عاشقانهگیفت کارت استیم اوکراینسریال ازازیلتور سنگاپورلوازم یدکی تویوتا
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه