با تمام تلاش های صورت گرفته توسط دولت یازدهم همچنان چرخ صنعت پتروشیمی با اما و اگر می چرخد، به طوری که با استناد به گفته مدیران مجتمع های پتروشیمی ها، کمبود خوراک و بالا بودن قیمت آن همچنان دغدغه اصلی است.
به گزارش «فرصت امروز» روز گذشته خبرنگاران بازدیدی از سایـــت هـــای پتروشیمی کاویان، تخت جمشید پارس عسلویه، انتخاب و مروارید داشتند و مدیران در کنار تشریح اقدامات صورت گرفته و افتتاح پروژه ها درباره نگرانی های شان سخن گفتند.
رمضان اولادی، مدیرعامل پتروشیمی کاویان با بیان اینکه فاز دوم پتروشیمی کاویان با ظرفیت اسمی یک میلیون تن به بهره داری رسیده است، گفت: پیش از این فاز نخست این پتروشیمی در سال 91 با ظرفیت اسمی مشابه به بهره برداری رسیده بود البته در زمان افتتاح این فاز، امکان بهره برداری فاز2 نیز وجود داشت اما به دلیل کمبود خوراک فاز2 به بهره برداری نرسید.
وی با بیان اینکه همچنان در تأمین خوراک مورد نیاز با کمبود مواجه هستیم و حداکثر با 60 درصد ظرفیت فعالیت می کنیم، تأکید کرد: در صورت تأمین خوراک می توانیم خوراک اتیلن مورد نیاز خط لوله اتیلن غرب را تأمین کنیم، البته با راه اندازی فازهای 20 و 21 و 19 می توان امیدوار بود که این مجتمع در دو فاز به ظرفیت کامل برسد.
حمیدرضا افتخار، رئیس مجتمع پتروشیمی مروارید با اشاره به اینکه در تأمین اتان و خوراک مورد نیاز همچنان با مشکل مواجه هستیم و با ظرفیت کامل فعال نیستیم، درباره واحد MEG گفت: یک سال از افتتاح این واحد با ظرفیت 550 هزار تن در سال می گذرد و تاکنون 300 میلیون دلار ارز آفرینی صورت گرفته است. این واحد با بودجه 1250 میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است.
براساس اطلاعات ارائه شده 95درصد از محصول MEG به دو کشور چین با ظرفیت 350 هزار تن و هند 70 هزار تن صادر می شود.
وی با اشاره به اینکه واحدMEG با ظرفیت 90درصد فعال است، تأکید کرد: به دلیل کمبود اکسیژن موفق نشدیم با ظرفیت 100درصد فعالیت کنیم این در حالی است که میزان مصرف این محصول در دنیا با رشد 6.8 درصد همراه است.
در ادامه بازدید محمدرضا اخوان، مدیرعامل شرکت پتروشیمیایی تخت جمشید پارس عسلویه نیز در جمع خبرنگاران به تشریح فعالیت این مجتمع از زمان بهره برداری پرداخت و گفت: نیمه دوم امسال این شرکت که تولید کننده پلی استایرن هاست در کمتر از 18 ماه به سرمایه گذاری 60 میلیون دلار با تجهیزات داخلی به بهره برداری رسید.
وی با بیان اینکه این شرکت با ظرفیت تولید 65هزار تن در سال فعالیت خواهد کرد، اظهار کرد: به دلیل گران بودن خوراک مورد نیاز و بالا بودن تعرفه های صادراتی به کشورها امکان رقابت با رقیب اصلی یعنی هیوندای کره ضعیف بوده، برای نمونه در صورت صادرات به ترکیه باید 7درصد و هند 6.5درصد عوارض پرداخت کنیم. این مسئله در سطح تجارت بین الملل قابل حل است.
براساس اطلاعات اعلام شده توسط این مقام مسئول از زمان افتتاح این مجتمع پتروشیمی تاکنون 10هزار و 730 تن محصول تولید شده که از این میزان 3 هزار و 800 تن صادر شده است، بر این اساس می توان گفت 36درصد از محصولات تخت جمشید پارس عسلویه صادر شده است. چین، ترکیه، افغانستان، پاکستان، آذربایجان و یونان بازارهای صادراتی این شرکت است.
در ادامه این بازدید از پتروشیمی انتخاب مهران تربیت مدیرعامل این پتروشیمی با بیان اینکه از 10مهرماه امسال این مجتمع به بهره برداری رسیده است، گفت: تاکنون 9 هزار تن محصول تولید کرده ایم که 6500 تن به کشورهایی همچون روسیه، امارات، بلغارستان و ارمنستان صادر شده و 2500 تن نیز در داخل مصرف شده است.
وی با اشاره به اینکه کمبودی در تأمین خوراک مورد نیاز وجود ندارد، تأکید کرد: ظرفیت تولید این مجتمع تا خردادماه به 170 هزار تن خواهد رسید، همچنین تلاش داریم این میزان در سال به 250هزار تن برسد.
تربیت با تأکید بر اینکه مشکل عمده ما قیمت خوراک است که با ارز آزاد محاسبه می شود و امیدواریم شورای رقابت مشکل را حل و فصل کند، اعلام کرد: انتظار داریم شورای رقابت تصمیم مناسبی براساس ارز رسمی کشور درباره قیمت خوراک های بین مجتمعی بگیرد، البته انتظار داریم دولت از بخش خصوصی حمایت کند.