حدود 10 ماه از ارائه نسل سوم شبکههای ارتباطی توسط دو اپراتور اول و دوم تلفن همراه میگذرد و حتی شرکت ایرانسل در این مدت پا را از این هم فراتر گذاشته و نسل چهارم را به مشترکان خود ارائه داده است. اما در این بازه زمانی با اینکه تبلیغات گستردهای برای ترغیب مشترکان به استفاده از این خدمات شده است؛ همچنان مشکل عدم پوشش ارائه نسل 3 و 4 در سراسر کشور وجود دارد و استفاده کنندگان از کیفیت پایین این خدمات در برابر قیمت بالای آن ناراضی هستند.
در حال حاضر 5G در جهان در مرحله مطالعه و آزمایش است و هنوز در هیچ کشوری بهطور گسترده ارائه نشده و این در حالی است که از سال گذشته زمزمههایی برای ارائه نسل پنجم ارتباطی از زبان مسئولان کشورمان شنیده میشود و گمان میرود مجوز ارائه این خدمات در آیندهای نهچندان دور به اپراتورها داده خواهد شد.
دیروز نیز رییس مرکز تحقیقات مخابرات ایران از ارائه 5G درسالهای آینده خبر داد و گفت: براساس برنامهریزی صورت گرفته نسل پنجم موبایل تا پنج سال آینده در کشور پیادهسازی شده و تا ۱۰ سال آینده بهصورت کامل به مرحله اجرا و استفاده میرسد. وی افزود: مفاهیم عظیمی چون بیگ دیتا در این نسل معنا مییابد لذا از حدود یک سال پیش کار گسترده مطالعاتی را در مرکز تحقیقات مخابرات ایران نسبت به این بحث آغاز کردیم که هماکنون پروژههای مختلفی از آن طراحی شده و به نتیجه رسیده است.
دو روز پیش علی اصغر عمیدیان، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از اجرای طرح توسعه و پیادهسازی نسل 5 تلفن همراه در کشور خبر داد و گفت: از آسیبشناسی تجربه در ورود شتابزده یا منفعل به فناوریها تجربه به دست آوردهایم و از حالا با چشم باز و رعایت دغدغههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و حریم خصوصی برای ورود به نسل پنجم ارتباطات برنامهریزی میکنیم.
وی با بیان اینکه عمر مفید هر نسل ارتباطی 10 سال است اظهار کرد: به اندازه کافی فرصت داریم، طرحی آماده کنیم که مسائل مختلف فناوری از دید آموزشی، تحقیقی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در آن ببینیم. البته ورود با دقت و تأمل به معنی به تأخیر انداختن تکنولوژی و منفعل عمل کردن نخواهد بود. معاون وزیر ارتباطات افزود: در گذر از نسل 4 به نسل5، نمیتوان شبکه نسل 4 را وصله و پینه کرد، بلکه شبکه نسل5 دارای معماری مجزایی است.
مجتبی فلاحی، کارشناس شبکههای GSM درباره ورود نسل پنجم ارتباطی به «فرصتامروز» گفت: 5G در حال حاضر حتی در صنعتیترین کشورهای جهان هم فراگیر نشده است چون تجهیزات و سختافزارهای متفاوتی را لازم دارد که علاوه بر زیرساختهای مناسب، برای عملیاتی شدن هزینه بالایی را میطلبد. وی افزود: از سوی دیگر هنوز شرکتهای تولیدکننده گوشی، مدل چندانی از محصولاتی که خدمات 5G را پشتیبانی کنند، نساختهاند. فلاحی با اشاره به اینکه هنوز ارائه خدمات 3G و 4G مشکلات زیادی دارد، گفت: این خدمات تنها به اینترنت پرسرعت محدود نمیشود، بلکه برقراری تماس تصویری نیز یکی از خدماتی است که این نسلها ارائه میدهند که متأسفانه از آغاز ارائه این سرویس که توسط اپراتور سوم انجام میشد با مشکلاتی مواجه شد که در نهایت با شکایات بعضی از مسئولان ارائه این خدمات مسدود شد.
وی اظهار کرد: از سال گذشته برای ارائه نسل پنجم ارتباطی مطالعاتی انجام شده است و مسئولان سعی دارند تا قبل از ارائه این خدمات تمام ابعاد آن را در نظر بگیرند تا پس از راهاندازی 5G از مشکلات احتمالی آن جلوگیری شود. وی افزود: به نظر من این مطالعات میتواند کمک زیادی به اجرای نسل پنجم کند که علاوه بر نکات فنی باید به بحث فرهنگسازی آن توجه کرد. فلاحی با اشاره به اینکه هنوز برای ارائه خدمات نسل پتجم زود است گفت: اپراتورهای مطرح کشور اخیراً سرمایهگذاری بزرگی برای راهاندازی شبکه نسل سوم و چهارم در کشور داشتهاند و با توجه به اینکه این خدمات هزینه بالایی را برای ارائه لازم دارند در حال حاضر باید بهصورت آزمایشی فعال شوند و بعد از چند سال به عموم مشترکان عرضه شود.
وحید سمعیفر، کارشناس ارتباطات درباره سرعت اینترنت نسل پنجم به «فرصت امروز» گفت: هر کدام از دکلهای مخابراتی نسل پنجم، پهنای باندی تا ۱۰ گیگابیت و حتی بیشتر را پشتیبانی میکنند که در این حالت هر کدام از دستگاههای دیجیتال متصل به این شبکه میتوانند اینترنتی با سرعت ۲۰۰ مگابیت در ثانیه در حال حرکت داشته باشند البته دستگاههای متصل به این خدمات باید حتماً از 5G پشتیبانی کنند. وی افزود: گمان نمیرود نسل پنجم شبکههای موبایل تا سه، چهار سال آینده در جهان ظهور کنند و هنوز اطلاعات کاملی از این نسل ثبت نشده است اما تقریباً کارشناسان و متخصصان مطمئن هستند شبکه موبایل جدید بهطور اساسی با 4G متفاوت خواهد بود و علاوه بر سرعت، هوشمند هم است. یعنی، قطعاً نسل بعدی، شبکههای هوشمند به اندازه کافی هوشمند هستند تا درکی از وضعیت تجهیزات اطراف خود داشته باشند و بتوانند دستگاههای قابل اتصال را مدیریت کنند.
وی افزود: 5G بستری برای رشد اینترنت اشیا است و در واقع، طیفهای مختلف رادیویی به انواع اطلاعات و ارتباطات اختصاص خواهند یافت و در هر فرکانس، میلیونها دستگاه از طریق امواج رادیویی به یکدیگر متصل هستند.
فلاحی درباره سرعت انتقال اطلاعات در نسل پنجم ارتباطی گفت: در حال حاضر تأخیردر 4G بین 40 تا 60 میلی ثانیه است که میزان تأخیر پایینی است اما برای فراهم کردن پاسخ بیدرنگ کافی نیست. بهطور مثال در بازیهای آنلاین چند نفره که بهسرعت بالایی نیاز دارند هنگامی که دکمهای توسط کاربر فشار داده میشود باید به سرعت توسط سرور پاسخ داده شود که به زمان تأخیر پایینتری نیاز دارند.
وی افزود: گفته میشود حداقل تأخیر مورد انتظار برای 5G بهطور متوسط بین یک تا 10 میلی ثانیه است که میتواند خدمات زیادی را از بازی تا جراحی از راه دور ارائه دهد.