همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید نمودار شاخص کل بورس ایران پس از یک دوره نزول بلندمدت درون کانال نزولی، از آغاز سال 1394 و همزمان با آغاز نشستهای فشرده هستهای، وارد یک الگوی مثلث افقی شده و نوسانات فشردهای را محصور درون این الگو آغاز کرده است. مهمترین ویژگی الگوهای مثلث این است که هربار کف بازار اندکی بالاتر از کف قبلی آن تشکیل میشود، به همین ترتیب سقف بازار نیز هربار اندکی از سقف قبلی آن پایینتر میآید. این روند معمولاً مادامی ادامه پیدا میکند که در نهایت نمودار میتواند به سمت بالا یا پایین از درون این مثلث خارج شود و سپس حرکت قدرتمندی را در همان جهت ادامه دهد.
همانطور که در نمودار مشخص است، هربار نزدیک شدن به موعد یکی از توافقات مهم هستهای در لوزان و وین موجب آغاز یک دوره صعودی کوتاهمدت درون این مثلث شده است که میتوانید آنها را در امواج صعودی شماره یک و سه مشاهده کنید. پس از توافق نهایی هستهای که در انتهای موج صعودی شماره سه به وقوع پیوست، متأسفانه بازار وارد موج نزولی اصلاحی شماره چهار شد که به نظر میرسد هماکنون در اواخر این موج نزولی قرار داشته باشیم و انتظار آغاز صعود جدید درون الگوی مثلث، دور از انتظار نیست. بهویژه که به لحاظ سیاسی نیز به زمان تصمیمگیری کنگره و سنای آمریکا درخصوص توافق هستهای نزدیک میشویم و ختم به خیر شدن این موضوع نیز میتواند انرژی مثبت تازهای را برای آغاز یک رشد مجدد در بازار ایجاد کند.
به لحاظ تکنیکال معمولاً الگوهای مثلث از پنج موج اصلی تشکیل میشوند بنابراین درصورت آغاز یک موج صعودی جدید یعنی موج شماره پنج، میتوان به شکسته شدن سقفهای قبلی و خروج نمودار از درون الگوی مثلث و سپس شروع یک روندصعودی بلندمدت و پایدار برای بورس طی یک تا دو سال آینده، خوشبین بود که قاعدتاً چنین صعود باثبات و بلندمدتی میتواند همزمان با برداشته شدن عملی تحریمها و مشاهده آثار مثبت واقعی آن بر بدنه اقتصادی کشور باشد.
باتوجه به الگوی پیچیده اصلاحی شکل گرفته روی نمودار شاخص کل، سخن گفتن درمورد اینکه آیا انتهای موج نزولی چهارم دقیقا در کدام نقطه قرار خواهد گرفت، اندکی دشوار است. اما میتوان از دو تارگت اصلی در این خصوص نام برد که هدف نخست در محدوده 64000-64200 واحد قرار دارد که در واقع از همپوشانی فیبوناچی اصلاحی موج سه و بسط 161.8درصد فیبوناچی ریزموجa از موج اصلاحی چهار تشکیل میشود. خوشبختانه فعلاً بازار به این محدوده حمایتی واکنش خوبی نشان داده و طی دو هفته اخیر شاهد توقف روند ریزشی بازار در همین منطقه بودهایم. طبق این تحلیل، افراد ریسکپذیر میتوانند در روزهای آتی از قیمتهای منفی استفاده کرده و خریدهای خوبی را در سهمها و گروههای پیشرو انجام دهند تا درصورت آغاز موج صعودی شماره پنج از رشد قیمتها در جهت کسب سودآوری کوتاهمدت بهره ببرند.
اما تارگت دوم که قاعدتاً میتواند درصورت بازگشایی زودهنگام نمادهایی همچون شبندر و فولاد و کگل و غیره رخ بدهد در حوالی کف مثلث یعنی در محدوده 63200 واحد قرار خواهد گرفت که البته بعید به نظر میرسد مدیریت سازمان بورس باتوجه به حساسیت شرایط فعلی بورس، قصد بازگشایی نمادهای فوق را تا قبل از پایان شهریورماه داشته باشد و بنابراین میتوانیم فعلاً احتمال وقوع سناریوی نخست را، یعنی تثبیت کف بازار در محدوده 64000-64200 محتملتر بدانیم.
بدبینانهترین سناریو نیز این است که کف الگوی مثلث در 63200واحد شکسته شود که در این صورت طبق قواعد تکنیکال شاهد یک ریزش سنگین تا حوالی 57هزار واحد خواهیم بود! این سناریو شاید بتواند صرفاً درصورت عدم تصویب توافق هستهای در کنگره آمریکا و عدم وتوی آن توسط اوباما امکانپذیر باشد که خوشبختانه طبق اخبار و تحلیلهای سیاسی بهنظر میرسد چنین احتمالی درحال حاضر بسیار ضعیف و دور از ذهن باشد.