چهارشنبه, ۵ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Wed, 25 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز
ضعف دولت در تامین اعتبار سازمان‌ها و نیاز مردم به تسهیلات خرد

2 راز مهم بقای موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز

9 سال پیش ( 1394/9/28 )
پدیدآورنده : نسیم نجفی  

موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز؛ نامی که در خلال سال‌های دور، بارها در نظام بانکی کشور شنیده شده است اما با این وجودهنوز به حیات زیر‌پوستی خود در نظام بانکی کشور ادامه می‌دهند. برخی از فعالان بازار پولی و مالی از موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز به‌عنوان مهمانان ناخوانده‌ای نام می‌برند که بر سر سفره نظام بانکی نشسته‌اند اما سال‌هاست که مدعی صاحبخانه بودن شده‌اند اما واقعیت ماجرا چیست؟ چرا با وجود انتقاداتی که به موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز وجود دارد و بعضا با وجود مشکلاتی که این موسسات برای نظام بانکی به وجود آورده‌اند هنوز این موسسات به حیات خود ادامه می‌دهند؟

457637276246131313624743737242345735

از شکل‌گیری تا گسترش فعالیت

محمد ایوبی، کارشناس بانکی در گفت‌وگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: برای اینکه بفهمیم چرا تلاش‌های بانک مرکزی برای برخورد با موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز با شکست مواجه می‌شود ابتدا باید ببینیم که این موسسات چگونه به وجود آمده‌اند، چرا به حیات‌شان ادامه می‌دهند و چرا مردم از آنها استقبال می‌کنند. وی افزود: این موسسات در فضای به هم ریخته سال‌های ابتدای انقلاب در قالب صندوق‌ها آغاز به کار کردند و بسیاری از آنها با نیت خیر هم گشایش یافتند. در حال حاضر هم برخی صندوق‌های خانوادگی یا دوستانه وجود دارند که مشغول به فعالیت هستند و با خوشنامی آنها و افزایش اعضا، فعالیت‌شان گسترش پیدا می‌کند. 

این کارشناس بانکی تاکید کرد: آن زمان هم این‌گونه بود. با گسترش یافتن این صندوق‌ها، بحث درآمدزایی و استفاده بیشتر از پتانسیل این صندوق‌ها مطرح شد و این صندوق‌ها در قامت بانک‌های بسیار کوچکی ظاهر شدند که نیازهای مردم به تسهیلات خرد را تامین می‌کردند. این دقیقا راز بقای این صندوق‌هایی است که بعدها تبدیل به موسسات مالی و اعتباری شدند. بانک‌ها به دلایل مختلف نمی‌توانند یا حاضر نیستند که نیاز مردم به تسهیلات خرد را برآورده کنند.

ایوبی در پاسخ به این سوال که آیا واقعا جامعه نیاز به این همه تسهیلات خرد دارد یا خیر؟ گفت: با پایان گرفتن جنگ و بازگشت آرامش به اقتصاد، روند مصرف در کشور هم رو به افزایش گذاشت، مردم بیشتر از قبل کالا می‌خریدند، این کالاها اعم از خودرو، لوازم منزل، مسکن و در مواردی سرمایه‌گذاری‌های کوچک خانوادگی را شامل می‌شود، مثل اینکه فردی مسکن دارد اما مسکن دیگری را هم برای پشتوانه اقتصادی خانواده خریداری می‌کند، این قبیل مصارف در قبل از انقلاب کمتر بود، حتی در مواردی خانوارها اعتقاد به اجاره‌نشینی و خوش‌نشینی داشتند، اما در سه دهه گذشته کاملا دیدگاه‌ها تغییر یافت.

راز بقای موسسات غیر‌مجاز

وی ادامه داد: بنابراین نیاز به تسهیلات خرد هم افزایش شدیدی یافت اما بانک‌ها به دلیل محدودیت منابع و شرایط و محدودیت‌های قانونی قادر نبودند که این میزان تسهیلات را به متقاضیان پرداخت کنند، موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز از این خلأ استفاده کرده و به ولع مردم برای تسهیلات خرد پاسخ دادند و رفته‌رفته با استفاده از ظرفیت‌های قانونی که در سال‌های بعد از جنگ به وجود آمد توانستند وارد عرصه اقتصادی کشور شوند.

این کارشناس بانکی اظهار کرد: جذابیت درآمدهای موسسات مالی و اعتباری به اندازه‌ای بود که سازمان‌های مختلف را هم به عرصه کشاند. تامین بودجه این سازمان‌ها و اعتبار‌دهی دولت به آنها هم یکی از دردسرهای بزرگ دولت در دوره‌های مختلف بوده است، محدودیت‌های دولت در درآمدهای نفتی و نیاز کشور به فعالیت‌های اقتصادی جدید و گسترده موجب شد که دولت دست این سازمان‌ها را برای درآمدزایی از طریق موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز باز بگذارد.

ایوبی تاکید کرد: این موضوع هم راز دوم ماندگاری موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز است؛ یعنی اگر دولت بخواهد که موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجازی را که به سازمان‌ها و نهادها وابسته هستند تعطیل کند و به آنها فشار بیاورد که این موسسات را برچینند، باید در مقابل از خزانه خود برای تامین نیازهای این سازمان‌ها هم تلاش کند و اعتباراتی را که این سازمان‌ها با استفاده از منابع حاصل از فعالیت این موسسات تامین می‌کردند، خود دولت تامین کند اما همه می‌دانیم که دولت در شرایط حال حاضر حتی به سختی حقوق و دستمزد کارکنان خود را تامین می‌کند چه برسد به اینکه تعهدات جدیدی را علاوه بر تعهدات بودجه تقبل کند.

وی در ادامه گفت: بانک مرکزی تنها می‌تواند با افزایش اختیاراتش تلاش کند تا فعالیت موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز را هرچه بیشتر نظارت‌پذیر کند. حذف این موسسات از نظام بانکی ما دیگر غیر‌ممکن شده است و این موسسات آنقدر رشد و توسعه پیدا کرده‌اند که حذف آنها از نظام بانکی شبیه به طنز است تا یک برنامه قابل اجرا. علاوه بر این حذف و بسته شدن موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز حتی اگر امکان‌پذیر باشد هم عاقلانه نیست چون با توجه به میزان دارایی‌ها و نقدینگی که در اختیار این موسسات است، بازار پولی و بانکی کشور درگیر یک بحران بزرگ می‌شود. تنها کار ممکن و عاقلانه این است که بانک مرکزی این موسسات را به سمت نظارت‌پذیری سوق دهد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/ID1mBQXt
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیپارتیشنتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه