اسکناسهای دوره پهلوی دوم از سوی بانک ملی و بانک مرکزی چاپ میشده، بهطوری که بانک ملی هفت سری یعنی از سری اول تا سری هفتم و تا سال 1337 اسکناسهای دوره پهلوی دوم را چاپ کرده است و ازسال 1337 تا اول انقلاب شکوهمند اسلامی، یعنی 14 سری اسکناسهای دوره پهلوی دوم توسط بانک مرکزی چاپ شده است.
اسکناسهای 5 ریالی دوره پهلوی دوم فقط یکسری آن هم درسال 1323 چاپ میشده که این نوع اسکناس تا سال 1327 در دسترس بوده است. همچنین اسکناس 10 ریالی از سال 1323 تا 1340 چاپ شده که بعد از سال 1340هم دیگر چاپ نشده است.
بررسی اسکناسهای دوره پهلوی دوم از نظر گرانترین امضاها به این صورت است که اسکناسهای سری اول پهلوی دوم که اوایل سال 1323 تا 1324 چاپ شده بسیار گران است اما بعد از سال 1324 هر چقدر رقم درج شده روی اسکناس بالاتر میرفته، ارزش اسکناس هم بیشتر میشده، به همین دلیل نمیتوان گفت کدام امضا گران و کدام امضا ارزان است، زیرا امضا تاثیری بر ارزش اسکناسهای دوره پهلوی دوم ندارد. بهعنوان مثال اسکناس 1000 تومانی با هر نوع امضایی همیشه گران است.
یکی از زیباترین اسکناسهای دوره پهلوی دوم معروف به اسکناس مینیاتوری است. فقط یک نوع اسکناس 50 تومانی مربوط به سری سوم یعنی سال 1327در دوره پهلوی دوم چاپ شده که تصاویر پشت این نوع اسکناس تصاویر و مناظر مینیاتوری است. درحال حاضر، اسکناس مینیاتوری بسیار گران و کمیاب است. بهطوری که برای خرید یک جفت اسکناس 50تومانی مینیاتوری، باید 15میلیون تومان هزینه کرد.
در زمان ناصرالدین شاه، چاپ اسکناس صورت میگرفته اما استفاده از سکه بیشتر رواج داشته است اما در دوره پهلوی دوم چاپ و استفاده از اسکناس نسبت به سکه بیشتر رواج داشته، بهطوری که استفاده از اسکناس در دوره پهلوی اول نسبت به دوره ناصرالدین شاه بیشتر بوده اما در زمان پهلوی دوم استفاده از اسکناس بسیار رایج بوده است.
* مجموعه دار حوزه اسکناس و سکه