سنسور القایی جزء سنسور های مجاورتی است که در صنعت خودروسازی، هوافضا، پزشکی و... کاربرد دارد . کارایی این حسگر مربوط به نظارت و کنترل فرآیند های سیستمی و صنعتی مختلف می شود. این نوع سنسور دقت بسیار بالایی داشته و بدون هیچ تماسی، با حضور هر نوع فلزی واکنش نشان می دهد. به علاوه، شرایط محیطی نامناسب در عملکرد آن اختلالی ایجاد نمی کند. این سنسور ها بر اساس فاکتور هایی مانند ابعاد، جنس بدنه و نوع سیم کشی به انواع مختلفی تقسیم می شوند.
قبل از هر چیزی لازم است بدانید که سنسور القایی چیست و با کاربردهای آن آشنا شوید؟ این سنسور، نوعی حسگر غیرتماسی است که برای شناسایی اجسام فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. سنسورهای القایی برای تشخیص وجود این اجسام، از اصل القای الکترومغناطیسی استفاده می کنند.
این ابزار با کمک سیم پیچ، یک میدان مغناطیسی به وجود می آورد. در صورتی که یک جسم فلزی به این میدان وارد شود، سیگنال های شناسایی سنسور به سایر بخش ها ارسال می شوند. این سیگنال ها بیانگر حضور یا عدم حضور جسم فلزی در اطراف سنسور هستند.
به طور کلی سیستم این سنسور از بخش هایی مانند سیم پیچ، اسیلاتور، اشمیت تریگر، خروجی و پوشش حفاظتی تشکیل می شود. دقت بالای این نوع سنسور باعث شده تا جایگاه ویژه ای در صنایع حمل و نقل، خطوط مونتاژ، صنایع رباتیک، مخابرات و... داشته باشد.
یکی از ساده ترین کاربرد های این سنسور غیرتماسی، در کارخانه های بسته بندی نوشیدنی است. البته از این حسگر در مصارف پیچیده تری مانند ساخت ماشین دریل اتوماتیک و ابزار آلات پرس کننده کفی کفش نیز استفاده می شود. به علاوه این سنسور برای جدا کردن قطعاتی با سایز های مختلف یا شناسایی قطعات شکسته نیز کاربرد دارد.
بدون شک این میزان از محبوبیت سنسور القایی در مصارف مختلفی مانند کارواش های اتوماتیک، فرآیند کنترل ترافیک، صنایع دارویی و... بی دلیل نیست. کارایی مطلوب این سنسور مربوط به برخورداری از مزایای زیر است.
مهم ترین شرط موفقیت در خرید سنسور القایی، انتخاب درست آن است. انواع مختلف این سنسور از کیفیت بالایی برخوردار هستند؛ اما اگر در جایگاه اشتباهی مورد استفاده قرار گیرند ممکن است نتوانند کارایی لازم را ارائه دهند. برای این کار، در ابتدا باید در نظر داشته باشید که سنسور انتخاب شده تا چه فاصله ای توان تشخیص اجسام را دارد. تعیین این ویژگی به نوع نیاز شما بستگی دارد.
مورد بعدی مربوط به تناسب قطر سنسور و محدوده فعالیت آن است. هرچقدر قطر این حسگر بیشتر باشد، محدوده کنترل آن نیز افزایش پیدا می کند؛ اما به خاطر داشته باشید که فقط در صورت وسیع بودن محیط فعالیتی خود از سنسور هایی با قطر زیاد استفاده کنید. استفاده از سنسور های قطور در فضای کوچک ممکن است با اختلالاتی همراه باشد.
برای انتخاب درست لازم است به کیفیت و نوع طراحی بدنه نیز توجه کنید. برای مثال با یک بررسی ساده متوجه خواهید شد که برخی از نمونه ها به صورت شیلد دار طراحی شده اند و برخی دیگر کاملاً ساده هستند. جنس بدنه و نوع طراحی سنسور بر عواملی مانند میزان دوام و سطح دقت آن تاثیرگذار خواهند بود.
ضمن این که لازم است ویژگی هایی مانند ابعاد، نوع تغذیه، نحوه نصب، سرعت سوئیچینگ، نوع اتصال و شرایط محل فعالیت را نیز در نظر بگیرید. برای مثال اگر محل کار شما دمای بالایی دارد، باید از نوعی سنسور القایی استفاده کنید که برای محیط های پرحرارت طراحی شده است.
در حال حاضر سنسور القایی باتوجه به فاکتور های مختلفی مانند تعداد سیم، شکل ظاهری، نوع ورودی، خروجی و... به انواع مختلفی تقسیم می شوند. این سنسورها باتوجه به نوع سیم کشی شامل ۳ مدل دو سیمه، سه سیمه و چهار سیمه هستند که از نظر نوع اتصال و تغذیه با یکدیگر تفاوت دارند.
از نظر شکل ظاهری نیز به دو مدل مکعبی و استوانه ای تقسیم می شوند؛ اما دسته بندی اصلی این سنسور ها بر اساس نوع کاربرد آن ها شامل موارد زیر است.
سنسور های زاویه ای در صنایعی مورد استفاده قرار می گیرند که ملاک اندازه گیری در آن ها، بر مبنای حرکات چرخشی است. دقت زیاد و ثبات بالا در مقابل لرزش از ویژگی های این حسگر محسوب می شود. صنعت خودروسازی یکی از متقاضیان اصلی این نوع سنسور است.
برای اندازه گیری فاصله میان اجسام و حرکات خطی از سنسور های خطی استفاده می شود. صنایع دریایی و خودروسازی از این نوع حسگر استفاده می کنند.
در ولتاژ و جریان این نوع سنسور محدودیت هایی اعمال شده اند؛ به همین دلیل اصلی ترین کارایی آن ها در محیط هایی است که با خطر منفجر شدن یا آتش گرفتن روبه رو هستند؛ از این رو گاهی سنسور ضدانفجار نیز نامیده می شوند.
گاهی هدف اصلی استفاده از سنسور القایی، سنجش سرعت حرکت اجسام است. این نوع سنسور برای همین کار مورد استفاده قرار می گیرد. از کاربردهای این نوع حسگر می توان به اندازه گیری سرعت ماشین آلات و سیستم های تهویه اشاره کرد.
حسگر های حرارت بالا در فضاهایی با دمای زیاد، دچار آسیب نمی شوند؛ به همین دلیل در محیط هایی مانند کوره های صنعتی، صنایع الکترونیک و تولید شیشه به کار می روند.
این حسگر ها با پوشش مقاومی از جنس فولاد ساخته شده اند تا در مقابل ضربه و مواد شیمیایی مقاوم باشند. در صنایع دارویی، شیمیایی و ساخت فلزات از این سنسور استفاده می شود.
سخن پایانی
سنسور القایی با استفاده از امواج مغناطیسی می تواند تمام اجسام فلزی اعم از آهن، برنج، مس، آلومینیوم و برنز را شناسایی کند. این نوع سنسور ها جزء ایمن ترین حسگر ها محسوب می شوند؛ اما بهره مندی از این ایمنی، مستلزم انتخاب یک سنسور باکیفیت و مطمئن است. برای خرید برترین برند های این سنسور می توانید از پشتیبانی ۲۴ ساعته پارس سنسور کمک بگیرید.