خودروسازان درحالی وعده ثابت بودن قیمت خودرو را می دهند که محصولات خود را با قیمتی بالاتر در بورس کالا عرضه می کنند. حالا این مساله مطرح می شود که با عرضه خودرو در بورس کالا، طرح های قرعه کشی حذف می شوند؟
به گزارش فرصت امروز به نقل از ایران جیب، «قیمت کارخانه ای خودرو افزایش نمی یابد، اما تمام محصولات در بورس کالا عرضه می شوند.» این صحبت مهدی خطیبی، مدیرعامل ایران خودرو، در نشست خبری بود که در روزهای گذشته برگزار شد.
طبق اظهارنظر خطیبی محصولات ایران خودرو باید مانند سال 1401 به مشتری فروخته شود. اما عرضه خودرو در بورس کالا صحبت اولیه مدیرعامل ایران خودرو را نقض می کند.
کارشناسان معتقدند عرضه محصولات خودروسازان در بورس کالا به نوعی همان فرار از قیمت گذاری دستوری است که خودروسازان را از زیان دهی نجات می دهد. خودروسازان با این روش می توانند محصولات خود را با قیمتی بالاتر از قیمت خودروها در طرح های فروش و قرعه کشی ها عرضه کنند.
افزایش قیمت خودرو به سبک جدید
حالا قرار شده است که سال آینده همه محصولات خودروسازان در بورس کالا عرضه شود، صحبت های خطیبی مبنی بر عرضه محصولات ایران خودرو در بازار سرمایه نوعی افزایش قیمت خودرو در «ایران خودرو» به صورت غیرمستقیم به حساب می آید.
به نظر می رسد خودروسازان به رغم آن که اعلام می کنند به دنبال افزایش قیمت محصولات شان نیستد، در پی کسب سود بیشتر هستند. طبق آخرین آمار منتشرشده، خودروسازان با عرضه محصولات شان در بورس کالا از وضعیت زیان دهی خارج شده و سود کلانی کسب کرده اند.
اکنون هم که بورس کالا باعث شده است تا خودروهای عرضه شده با قیمتی بالاتر از قیمت دستوری معامله شوند، خودروسازان بر تداوم عرضه محصولات شان در بازار سرمایه پافشاری می کنند.
قرعه کشی حذف می شود؟
نکته دیگری که در رابطه با صحبت های مدیرعامل ایران خودرو مطرح می شود، این است که آیا در سال آینده تمام طرح های فروش و قرعه کشی خودرو حذف خواهد شد؟
وزارت صمت در ابتدای سال جاری این وعده را به مردم داد که قرعه کشی خودرو تا پایان سال 1401 حذف خواهد شد. این وعده بر این اساس بود که عرضه خودرو به میزانی بالا می رود که دیگر نیاز به طرح فروشی نخواهد بود.
اما همان گونه که مشاهده می شود، مردم همچنان در صف خرید خودرو هستند. تنها تفاوتی که در این میان ایجاد شده، این است که صف از مقابل کارخانه ها به بازار سرمایه منتقل شده است. در نتیجه همان طور که قرار نیست ثباتی در قیمت خودرو در کارخانه ایجاد شود، قرعه کشی خودرو نیز حذف نخواهد شد.
گرچه خودرو به صورت هفتگی در بورس کالا عرضه می شود، اما به نظر می رسد که تقاضای کاذب همچنان در بازار وجود دارد. البته در این میان باید به این نکته اشاره کرد که کارشناسان و فعالان بازار می گویند از زمانی که طرح عرضه خودرو در بورس کالا به اجرا درآمده است، بازار ملتهب تر از گذشته شده و این طرح هیچ کمکی به بهبود وضعیت نکرده است.
افزایش عرضه جوابگو نیست!
حال این مسأله مطرح می شود که افزایش عرضه، کمکی به کاهش قیمت می کند؟
اخیرا جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس یازدهم، دمر گفتگو با خبرگزاری دانشجو عنوان کرد:« نیاز انباشته امروز مردم چهار میلیون خودرو بوده که خارج توان خودروسازان داخلی است.
او همچنان به این نکته اشاره کرد که به دلیل تبدیل خودرو به کالای سرمایه ای، 80 میلیون ایرانی متقاضی خودرو هستند.
حالا با توجه به اظهارنظر این نماینده مجلس، می توان نتیجه گیری کرد که افزایش عرضه باعث کاهش قیمت خودرو در بازار نخواهد شد و بازار و صنعت خودرو نیازمند سیاست گذاری های جدیدی است.