به گزارش فرصت امروز به نقل از تجارت نیوز، دلار در بازار ایران همچنان چند نرخی باقی مانده. یکی از آنها قیمتی است که بانک مرکزی هر روز تعیین و وبگاه صرافی ملی آن را اعلام می کند.
در بسیاری روزها، قیمت دلار در صرافی ملی تفاوت زیادی به تحولات بازار آزاد دارد. معیارهای اعلام این قیمت چیست؟
علی طباطبائی، کارشناس بازارهای مالی در این مورد به تجارت نیوز می گوید: در سیستم ارزی بانک مرکزی، اتاقی تعریف شده است که بر اساس پیش بینی از میزان تقاضا، عرضه را انجام می دهد.
او می افزاید: هر زمان که بانک مرکزی احتمال دهد هیجانات موجود در بازار زودگذر است، قیمت ها در این اتاق پایاپای، همسو با بازار اصلی افزایش نمی یابد.
طباطبائی ادامه می دهد: از سوی دیگر بازارساز تلاش می کند با ابزار قیمت گذاری در صرافی ملی، سیگنال هایی را به بازار آزاد ارسال و هیجانات و قیمت ها را کنترل کند.
اعلام دلار صرافی ملی تاثیر داشته است؟
این کارشناس بازارهای مالی می گوید: قیمت ها در صرافی ملی معمولا بر اساس جو بازار تعیین می شود تا بتواند بر آن تاثیر بگذارد. اما این فرایند تا کنون نتیجه چندانی در پی نداشته. گاهی تنها سرعت افزایش را کند کرده است.
او می افزاید: اگر دولت، ارز لازم را برای پاسخگویی به تقاضای بازار در اختیار داشته باشد، می تواند تا حدودی سرعت رشد نرخ ها را کنترل کند اما در صورت کمبود منابع ارزی، افزایش قیمت ها طبیعی است. در حالت دوم، بانک مرکزی حتی با کاهش نرخ صرافی ملی نمی تواند بر بازار تاثیر بگذارد.
پیش بینی آینده قیمت دلار
طباطبائی در مورد آینده قیمت دلار می گوید: احتمال اینکه حدود ماه های خرداد و تیر، توافق اعلام شود، وجود دارد. در این صورت کف و سقف نرخ دلار ۲۵ تا ۲۸ هزار تومان پیش بینی می شود.
او می افزاید: تا حدود یک تا یک سال آینده، در صورت احیای برجام احتمالی برای افزایش قیمت دلار بیش از ۲۸ هزار تومان قائل نیستم. اما بدون انعقاد توافق تا ماه های سوم و چهارم سال جاری، این امکان وجود دارد.
این کارشناس بازارهای مالی می گوید: روند قیمتی دلار روز گذشته و تا حدودی امروز، نسبتا کاهشی است که دو عامل دارد. نخست باز شدن قفل توافق و دیگری کاهش تقاضا در بازار آزاد. اگر مذاکرات و توافق جدی تر شود احتمال کاهش بیشتر قیمت دلار جدی است.