ترموکوپل نوع K وسیع ترین بازه ی دمای عملیات را به ارمغان می آورد. این ترموکوپل شامل پایه ی مثبت که غیرمغناطیسی است، و پایه ی منفی که مغناطیسی است می شود. در ترموکوپل نوع K، فلز پایه ی سنتی مورد استفاده قرار گرفته است، تا بتواند در دمای بالا کار کند و وسیع ترین بازه ی دمای عملیات را فراهم آورد. یکی از فلزهای تشکیل دهنده ی ترموکوپل نوع K، نیکل است، که بطور ذاتی خاصیت مغناطیسی دارد.
مشخصات نشان داده شده توسط ترموکوپل نوع K اینست که وقتی ماده ی مغناطیسی به نقطه ی کوری خود در حدود 185 oC می رسد، ترموکوپل یک انحراف در خروجی را متحمل می شود. ترموکوپل نوع K در اکسیدکردن اتمسفر در دماهای تا 1260 oC (2300 oF) بسیار خوب عمل می کند و طبقه ی تلرانس آن بین -40 oC و 375 oC، است.
چرا ترموکوپل نوع K را ترجیح می دهیم
ترکیب ترموکوپل نوع K
در ترموکوپل نوع K، پایه ی مثبت شامل 90% نیکل و 10% کرومیوم و پایه ی منفی شامل 95% نیکل، 2% آلومینیوم، 2% منگنز و 1% سیلیسیم می شود. اینها رایج ترین ترموکوپل های همه کاره هستند که حساسیتی معادل تقریبا 41 μV/oC دارند.
مواد عایق نوع K
در ترموکوپل نوع K اساسا دو نوع عایق بندی مورد استفاده قرار می گیرد. در ابتدا عایق بندی مهره های سرامیکی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا محصولی سبک وزن است. این عایق بندی از مواد آلومینو-سیلیکات با خلوص بالا تشکیل شده است. این عایق بندی، جرم حرارتی کمی دارد که به این معناست که گرما را نگه نمی دارد، رسانایی گرمایی کمی دارد و بشدت عایق است زیرا می تواند در دمایی مانند 1260 oC دوام بیاورد، و بنابراین مناسب ترین ماده برای ترموکوپل نوع K است.
پس از آن، عایق بندی معدنی فشرده شده و پوشش فلزی بیرونی (MgO) مورد استفاده قرار می گیرد. منیزیم اکسید قدرت دی الکتریکی بالایی دارد، بسرعت به تغییرات دما پاسخ می دهد، و بسیار پایدار است. این عایق بندی معمولا دارای ترکیب MgO با کیفیت استاندارد (97%) و MgO با خلوص بالا و Al2O3 است.
عایق بندی منیزیم-اکسید در زمان هایی برای ترموکوپل نوع K پیشنهاد می شود که ترموکوپل باید در مایعات، رطوبت بالا، گازهای خورنده یا فشارهای بالا غوطه ور شود. ترموکوپل می تواند شکل داده شود تا به فضاهایی برسد که در غیر این صورت غیرقابل دسترس هستند.
بازه ی دما
برای پیداکردن بازه ی مناسب ترموکوپل باید از سیم مناسب استفاده کنیم، زیرا سیم های متفاوت، بازه های متفاوتی از دما را اندازه گیری می کنند. از چهار نوع اصلی ترموکوپل، نوع K وسیع ترین بازه را دارا است:
دقت (هرچقدر بزرگتر باشد)
طبقه ی تلرانس
نمودار EMF نسبت به دما برای ترموکوپل نوع K
نقاط قوت و ضعف
نقاط قوت
نقاط ضعف
استفاده های ترموکوپل نوع K
آنها معمولا برای کاربردهای در دماهای بالای 550 oC تا حداکثر فشار کاری ترموکوپل مورد استفاده قرار می گیرند.
منابع: