کارشناس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی، 12 میلیون حاشیهنشین شهرها را آوارگان آب معرفی کرد. به اعتقاد وی کاهش منابع آب سبب شده روستانشینان 30 درصد جمعیت ایران را به خود اختصاص دهند. به گزارش «فرصت امروز»، غفاری شیروانی در پنل آب و برنامه ششم که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، بر توجه به سهم اکولوژیک در زمان تخصیص منابع آب تاکید کرد. وی افزود: سهم محیط زیست از منابع آب برای حفظ پایداری سرزمین 11میلیارد متر مکعب است که حتما باید به آن اختصاص یابد.
به گفته کارشناس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی، در نظر گرفتن حجم 88/8 میلیارد متر مکعبی برای منابع آب تجدیدپذیر، بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است، زیرا در دنیا فقط برای 40 درصد از منابع آب تجدیدپذیر خود برنامهریزی میکنند. وی افزود: براساس استانداردهای جهانی فقط مجازیم برای 36 میلیارد متر مکعب از منابع آب خود برنامهریزی کنیم. بنابراین حوضههای آبریز درجه دو در برنامه ششم باید ملاک عمل و برنامهریزی ما قرار گیرد.
علیرضا دائمی، معاون برنامهریزی و اقتصاد وزارت نیرو نیز بر تغییر سیاستگذاریها در زمینه مصرف آب به دلیل قرار گرفتن کشور در یک خشکسالی هشت ساله تاکید کرد. وی افزود: بیش از 100درصد منابع آب زیرزمینی خود را مصرف کردهایم. در نتیجه جمعیت کشور در برخی مناطق از جمله تهران دچار رشد نامتوازن شده است. ادامه روند برداشت از منابع آب زیرزمینی ناپایداری را تشدید میکند.
معاون برنامهریزی و اقتصاد وزارت نیرو تاکید کرد: اگر شیوههای خود را اصلاح نکنیم؛ کشور به سمت نابودی پیش خواهد رفت. به گفته دائمی، وظیفه وزارت نیرو سدسازی نیست بلکه حفاظت، صیانت و ایجاد تعادل بین مصارف و منابع آب مهمترین وظیفه وزارت نیرو است. وی افزایش بهرهوری، اصلاح ساختار اقتصادی آب، افزایش تابآوری و تامین پایدار آب همچنین حفاظت و صیانت از منابع آب، را رویکردهای تعریف شده برای بخش آب در برنامه ششم اعلام کرد.
معاون برنامهریزی و اقتصاد وزارت نیرو گفت: برنامه چهارم در برخی محورها رویکردهای مطلوبتری نسبت به برنامه ششم داشت اما به دلایل مختلف از جمله عدم تخصیص بودجه، اهداف این برنامه محقق نشد. بنابراین به صرف برنامه داشتن، توفیقی برای بخش آب حاصل نمیشود. وی تخصیص بودجه مناسب برای مهار آبهای مرزی و افزایش اعتبارات طرح تعادل بخشی دشتها را اقدامات مثبتی دانست که در آستانه برنامه ششم محقق شده است. دائمی تاکید کرد: 650 طرح نیمه تمام داریم که امیدواریم با تخصیص به موقع بودجه، این پروژهها را تکمیل و مشکلات بخش آب را برطرف کنیم.
عیسی کلانتری، مشاور معاون اول رئیسجمهور در بخش آب هم در سخنان خود تاکید کرد: کشور پتانسیل این همه برداشت از منابع آب را ندارد. منابع آب زیرزمینی به اتمام رسیده، در نتیجه امکان خودکفایی برای محصولات کشاورزی وجود ندارد. وی تاکید کرد: باید به نحوی برنامهریزی کنیم که در آینده نگوییم محاسبات نادرست بوده و نمیتوانیم به اهداف برنامه ششم دست یابیم.