به تمام چیزهایی که امروز بدون آنها نمیتوانید زندگی کنید، فکر کنید؛ گوشی هوشمندی که دائما چک میکنید، دوربینی که در هر سفر دور گردنتان میاندازید، تلویزیونی که یا با آن فیلم میبینید یا بازی میکنید. همه اینها تاثیراتی روی زندگی ما گذاشتهاند که شکل آن را تا ابد تغییر داده است؛ ابزارهایی که روزگاری برای بشر مثل رؤیا بود و شاید هرگز به ذهنش هم خطور نمیکرد بتواند یک روز آنها را در دستانش لمس کند.
حالا آنها زندگی را برایمان آسان کردهاند، کارمان را راه میاندازند، باعث نشاط و تفریحمان میشوند، در حساسترین لحظات زندگی به دادمان میرسند، بعضیهایشان مخزن اسرارمان هستند و ساده بگویم از دوست و خانواده به ما نزدیکتر شدهاند؛ اینها به گفته نشریه تایم تاثیرگذارترین گجتهای کل تاریخ بشر هستند.
***
1. آیفون اپل
اپل با وارد کردن نخستین آیفون به بازار در سال 2007، نخستین شرکتی بود که یک کامپیوتر واقعی را در جیبهای میلیونها نفر گذاشت. قبل از آیفون، گوشیهای هوشمند در بازار بود اما هیچکدام به زیبایی و راحتی آیفون نبودند. آیفون آغازگر نسل جدیدی از گوشیهای لمسی بود، با دکمههایی که هر وقت نیاز بود، روی صفحه ظاهر میشد و کاربران گوشیهای هوشمند را از شر کیبوردهای کشویی و دکمههای فشاری خلاص کرد.
آنچه واقعا آیفون را از تمام گوشیهای هوشمند دیگر متفاوت کرد، نرمافزار و اپاستورش بود که بعدا آن را به بازار معرفی کرد. در واقع آیفون با جا انداختن اپلیکیشن موبایل در بازار فناوری، عادات ارتباطی، بازی، خرید و کار کردن و انجام سایر کارهای روزانه ما را برای همیشه تغییر داد.
***
2. ترینیتون سونی
ادوارد آر مارو، روزنامهنگار مشهور زمانی گفت: «تلویزیون چیزی نیست جز یک مشت سیم و چراغ در داخل یک جعبه.» از میان تمام جعبهها، تلویزیون ترینیتون سونی که به دنبال توزیع رسمی تلویزیونهای رنگی در بازار در سال 1968، وارد خانههای مردم شد، در خاطره جمعی ماند.
ترینیتون سونی، نخستین تلویزیونی بود که جایزه افتخاری امی را از آن خود کرد و به مدت یکچهارم یک قرن بیش از 100میلیون نسخه در سرتاسر دنیا فروخت.
***
3. مکینتاش
«آیا بیگ بلو کل صنعت کامپیوتر را در دستان خودش خواهد گرفت؟ کل عصر اطلاعات را؟ آیا آنچه جورج اورول در 1984 میگوید، واقعا درست است؟» استیو جابز، مکینتاش را به این شکل به دنیا معرفی کرد.
با رابط کاربر گرافیکی، ماوس راحت و ظاهر دوستانهاش مکینتاش میتوانست بهترین گزینه اپل برای غلبه بر صنعت کامپیوتر باشد اما قیمت بالای آن و نرمافزارهای موفق ویندوز مایکروسافت، جلوی مک را میگرفت. اما به هر حال این کامپیوتر برای همیشه رابطه انسان با کامپیوتر را تغییر داد.
***
4. واکمن سونی
واکمن سونی هم سادگی داشت، هم به راحتی قابل حمل بود و هم قیمت مناسبی داشت. در واقع واکمن سونی نخستین دستگاه پخش موسیقی بود که تمام این ویژگیها را یک جا در خود داشت. هم نوارهای کوچکتری در آن جا میشد و هم آنقدر کوچک بود که به راحتی میشد آن را توی جیب یا کیف دستی گذاشت.
با باتریهای AA کار میکرد و به همین دلیل میشد در مسافتهای طولانی بدون نیاز به شارژ از آن استفاده کرد. واکمن سونی با هدفنهایش، پدیده ایجاد فضای خصوصی در فضاهای عمومی را بدعتگذاری کرد. سونی بیش از 200میلیون در سرتاسر دنیا فروخت و راه را برای سیدیپلیر و آیپاد هموار کرد.
***
5. گرامافون ویکترولا
اگرچه گرامافون در سال 1877 اختراع شد اما این ویکترولا دستگاه پخش شرکت ویکتور بود که راه به خانهها باز کرد. این دستگاه با آن بوق و طراحی زیبایش بیشتر شبیه یک آکسسوار زیبا بود تا یک دستگاه پخش.
مردم با این دستگاه صفحههای موسیقی کلاسیک و اپرا را گوش میدادند.در نهایت آرسیاِی آمریکا آن را خرید و بعدها تبدیل به یکی از غولهای تولید رادیو و تلویزیون شد.
***
6. آیپاد
قبل از آیپاد، Mp3 پلیر در بازار وجود داشت اما این دستگاه پخش موسیقی شرکت اپل بود که موزیکبازها را متقاعد کرد با سیدیپلیرهای خود خداحافظی کنند. موزیکبازها با آیپاد میتوانستند به هزاران آهنگ گوش دهند. آیپاد با اپ استور در واقع به صنعت بحرانزده موسیقی در آن دوره کمک کرد.
اما آیپاد صرفا ابزاری برای موسیقی گوش دادن نبود؛ شکل جدیدی از فناوری را به بازار معرفی کرد که نشان میداد کار کردن با محصولات اپل تا چه اندازه میتواند راحت باشد. آنهایی که آیپاد را خریدند همانهایی بودند که در ادامه مسیر شرکت اپل مکبوک، آیفون و آیپد را هم خریدند و به این ترتیب اپل را به مهمترین شرکت فناوری دنیا تبدیل کردند.
***
7. ویدئو فیلیپس
اگرچه خیلی طول کشید که دستگاه ویدئو در بازار به موفقیت برسد اما به هر حال مسیر موفقیتش را با ورود دستگاه ضبط و پخش ویدئو فیلیپس اِن 1500 آغاز کرد. پیش از آن بتامکس و ویاچاس در بازار با هم رقابت میکردند، اما با ویدئوی فیلیپس میشد برنامههای تلویزیون را روی نوار ویدئو ضبط کرد.
فیلیپس نخستین دستگاه ویدئو بود که این قابلیت را داشت و به همین خاطر در بازار موفق شد. قاعدتا دستگاهی که چنین قابلیتی داشته باشد نمیتواند ارزان باشد. این دستگاه زمانی که وارد بازار بریتانیا شد، 440 پوند بود؛ یعنی مبلغی معادل 6500 دلار امروز.
***
8. آتاری2600
آتاری برای نسل جوان و حتی بزرگسال امروز یادآور روزهای معصوم کودکی است؛ زمانی که تنها وسیله بازی همین آتاری و بازیهای جذابش بود. آتاری با آن گرافیک 8 بیتی نخستین دستگاه بازی بود که قوه تخیل میلیونها نفر را تحریک کرد.
قیمتش 199 دلار بود و در ابتدای ورودش به بازار، در سپتامبر سال 1977، فروش خوبی نداشت اما چند سال بعد با بازیهایی مثل Space Invaders یا مهاجمان فضا و پکمک توانست فروش خود را به میلیونها نسخه برساند. آتاری را میتوان آغازگر انقلاب بازیهای ویدئویی دانست.
***
9. گیم بوی نینتندو
با توجه به میزان فروشی که این دستگاه در بازار داشت، عجیب است که ما چطور با آن مانیتور کوچک این دستگاه بینایی چشمهایمان را از دست ندادیم. گیم بوی نینتندو بیش از 200میلیون نسخه در سرتاسر دنیا فروخت.
یک دستگاه خوشظاهر که با آن رنگ خاکستری کمی دلگیرکننده هم بود، توانست دستگاه آغازگر دوره بازیهای ویدئوی مدرن و بعدها الگویی برای طراحی بازیهای ویدئویی تمام شرکتهای غول دنیای فناوری باشد.
***
10. آیپد
وقتی آیپد در سال 2010 وارد بازار شد، یک سوال مهم مطرح کرد: آیا تبلت بالاخره میتواند جای لپتاپ را بهعنوان مهمترین کامپیوتر شخصی بگیرد؟ آیپد اپل نخستین تبلتی نبود که وارد بازار شد اما تفاوت زیادی با همتاهای خود که پیش از این وارد بازار شده بودند، داشت.
تفاوت عمده آیپد با سایر تبلتهای موجود در بازار این بود که هم جمعوجورتر و بالطبع سبکتر بود و هم قابلیت لمس بهتری داشت. اپل تنها در روز اول توزیع آیپد به بازار 300هزار نسخه فروخت و در ادامه مسیر بازار را قبضه کرد.