پنجشنبه رئیس كل بانك مركزی طی خبری اعلام کرد براساس دستورالعملی كه هفته جاری ابلاغ می شود، بانك ها مجاز خواهند شد ارز مشتری را با نرخ آزاد خرید کرده یا به فروش برسانند. همین طور، صادركنندگان می توانند ارز حاصل از صادرات خود را به بانك بفروشند یا سپرده گذاری كنند؛ اتفاقی که در راستای تك نرخی شدن ارز بسیار مهم بوده و همچنین مورد استقبال صادرکنندگان قرار خواهد گرفت. به نظر می رسد با تصمیم جدید سیف شاهد چند اتفاق خواهیم بود:
ابتدا كسانی كه در گذشته در بانك ها سپرده گذاری ارزی کرده ولی بانك ها به دلیل مشكلات ارزی قادر به پرداخت ارز یا ریال آن به نزخ ارز آزاد نبودند مشكل شان حل خواهد شد. گروه دوم صادركنندگانی كه که در گذشته فروش كالای خود را از طریق ال سی در بانك های ایرانی دریافت كرده بودند ولی بانك ها حاضر به پرداخت با نرخ ارز آزاد نبودند و مشكلات زیادی را طی سال های قبل تحمل کردند تا مشكل شان حل شود، چرا که آنها می توانند ارزهایی که در حساب شان وجود دارد را به نرخ ارز آزاد به بانک ها واگذار کنند؛ امکانی که تا به امروز وجود نداشته و گروه سوم که از این دستورالعمل نفع خواهند برد، کسانی هستند که علاقه به سپرده گذاری ارز در بانك ها دارند و می توانند نقدینگی ارزی خود را سپرده گذاری كرده و سودشان را دریافت کنند.
اما آنچه برای فعالان اقتصادی به خصوص صادرکنندگان مهم است اینکه بتوانند وجوه فروش کالای شان را در حساب خودشان دریافت کرده و بتوانند آن را به راحتی به نرخ ارز آزاد به بانك ها به فروش برسانند و سرمایه در گردش خود را به چرخه اقتصادی برگردانند. ولی این موضوع مشروط به امكان دریافت وجوه صادركنندكان در حساب بانك های ایرانی خود خواهد بود كه باعت كاهش ریسك صادركنندگان بعد از سال ها شود و چنانچه مشكلاتی وجود دارد برطرف شود، با دستورالعمل جدید می توانیم ریسک سرمایه گذاری و ریسک فروش ارز توسط صراف و واسطه های را در معاملات مان کاهش دهیم.
البته در دستورالعمل جدید كه گزینه سپرده گذاری هم ایجاد کرده است، باید به این موضوع توجه داشته باشیم. مشكلاتی كه در وجوه سپرده ارزی یا ال سی صادركنندگان برای مشتریان به وجود آمد باعث بی اعتمادی بین مشتری و بانک شده و این احتمال می رود که استقبال از این بخش زمانبر باشد و مدتی برای رفع این بی اعتمادی صرف شود. اما از آنجایی که دولت یازدهم یکی از اهدافش یکسان سازی نرخ ارز بوده و آقای سیف هم اطمینان داده اند که تا پایان سال این برنامه عملی خواهد شد، سپرده گذاری را به عنوان یک خدمت جدید برای صادرکنندگان یا علاقه مندانی که می خواهند ارز خود را سپرده گذاری کنند اعلام کرده اند.
اما اصولا فعال اقتصادی که تولید یا صادرات دارد، نیازمند سرمایه در گردش است و کمتر واحدی است که بخواهد مازاد سرمایه اش را سپرده گذاری کند، بنابراین گزینه برای کسانی که مایلند سرمایه شان را ارزی سپرده گذاری کنند مورد توجه قرار خواهد گرفت و بانک مرکزی هم به این دلیل که این پول ها از کشور خارج نشود این خدمت را برای آنها گذاشته است، اگرچه ممکن است حل مشکل بی اعتمادی که به آن اشاره شد، زمانبر باشد اما به نظر می رسد با عادی تر شدن شرایط ارزی كشور خصوصا تك نرخی شدن ارز این مشكل نیز به مرور زمان رفع خواهد شد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران