حسین درودیان، رئیس اتحادیه الکتریک تهران می گوید حدود 20 تولیدکننده ایرانی در بازار کلید و پریز برق فعالیت می کنند و 70درصد از نیاز بازار ایران به وسیله تولیدات برندهای داخلی تامین می شود. هرچند این میزان از تولید باعث نشده که دروازه های واردات بسته شود و همچنان از کشورهایی چون چین، ترکیه، آلمان و فرانسه نیز کلید و پریز برق به کشور وارد می شود.
همچنین تولید کلید و پریز به صورت صفر تا صد در ایران انجام می شود و به ظاهر برای تولید در این زمینه وابستگی عمده ای به خارج از کشور نداریم. بازار مصرف این کالاها نیز بازاری بسیار بزرگ است. حتی کافی است هر واحد آپارتمانی، هر واحد اداری و هر مکانی را که به نوعی به زندگی مربوط است، تصور کنید تا آمار و ارقام بازار مصرف بسیار بزرگ این وسایل ضروری به دست بیاید. برای آشنایی با این بازار گفت و گویی را با فعالان این صنعت داشته ایم که در این گزارش می خوانید.
واردات بیشتر از صادرات
اهمیت استفاده از کلید و پریز برق بر هیچ کسی پوشیده نیست. کافی است در مکانی حضور داشته باشید و نتوانید پریزی برای شارژ گوشی همراه تان یا سایر وسایل برقی پیدا کنید، آن وقت است که به ضرورت وجود این صنعت در زندگی امروز پی خواهید برد.
در گذشته کلید و پریزها شکل بسیار ساده تری داشتند و تنها در دو رنگ کرم و سفید عرضه می شدند اما امروز نه تنها هر رنگی را که بخواهید بلکه انواع هوشمند آن را نیز می توانید خریداری کنید. آن هم خرید از بازاری که بازیگرانش تنها ایرانی ها نیستند و تنوع بسیارش حاصل حضور خارجی ها هم است. خارجی هایی که بدون حضور آنها هم چرخ بازار می چرخد اما کدام بازار ایران است که بدون حضور دیگران و تنها با تکیه بر ایرانی ها اداره شود که بازار کلید و پریز دومی اش باشد؟!
درودیان در گفت و گو با «فرصت امروز» با بیان اینکه در بعد مقایسه اگر بخواهیم به تفاوت کلید و پریزهای جدید نسبت به انواع قدیمی آنها اشاره کنیم، باید بگویم کلید و پریزهای امروز قابلیت های زیادی دارند، مجهز به سیستم کنترل از راه دور هستند یا حتی بعضی کلیدها به صورت لمسی عمل می کنند و طراحی ظاهری آنها هم زیباتر است.
این کلیدها نصب راحت تری داشته و نیازی به پیچ و مهره ندارند و به خاطر مکانیزم فنری پشت شان به راحتی در عمق دیوار قرار می گیرند. پریزها نیز تنوع بیشتری نسبت به گذشته پیدا کردند، طوری که یک پریز می تواند در عین حال چندین کاربرد داشته باشد و تبدیل به ورودی های دیگری شود. وی رشد این صنعت در 18 سال اخیر را چشمگیر عنوان کرده و ادامه می دهد: با ورود فناوری های روز دنیا، این صنعت، چه در شکل ظاهر و چه در کیفیت و کمیت دچار تحول قابل توجهی شد، اما هنوز هم راه زیادی برای رسیدن به کشورهای پیشرفته در این صنعت داریم.
وی اما کیفیت کالاهای ایرانی را بسیار مرغوب دانسته و می افزاید: خوشبختانه امروز صفر تا صد این محصول در ایران تولید می شود و تولیدات برندهای ایرانی پاسخگوی نیاز مردم است اما میل به مصرف گرایی و استفاده از برندهای خارجی باعث شده هنوز هم در این حوزه شاهد وارداتی باشیم. این واردات عمدتا از کشورهای چین، ترکیه، آلمان و فرانسه صورت می گیرد.
در رابطه با قیمت این کالاهای وارداتی جالب است بدانید اجناس ترکیه ای با سه برابر قیمت تولیدات ایرانی و کلید و پریز آلمانی نیز تا 10برابر قیمت برندهای ایرانی در بازار داخلی به فروش می رسند در حالی که قیمت کلید و پریزهای ایرانی بسیار معقول و مناسب است.
وی در ادامه با بیان اینکه ارتباط اتحادیه الکتریک بیش از کارخانه داران و تولیدکنندگان با فروشندگان این حوزه است به همین جهت آمار دقیقی در رابطه با صادرات و واردات این بخش ندارد، اضافه می کند: شرکت های بسیار خوشنامی اما در این حوزه به صادرات پرداخته اند طوری که محصولات آنها به کشورهای آسیای میانه صادر می شود.
رئیس اتحادیه الکتریک تهران یکی از مشکلات این صنعت را وجود کارگاه های زیرزمینی و تولید اجناس نامرغوب توسط افراد ناآشنا عنوان کرده و ادامه می دهد: وجود چنین کارگاه هایی که بدون مجوز درحال فعالیت هستند، آفت این صنعت محسوب می شود که متاسفانه به دلیل نداشتن مجوز و پروانه ثبت، از سوی هیچ ارگانی مورد بررسی و بازرسی قرار نمی گیرند.
این افراد مواد اولیه نامرغوب را از چین وارد و در کارگاه های خانگی و غیرمجاز اقدام به تولید کلید و پریزهای غیراستاندارد می کنند. این در حالی است که هر ساله میلیون ها دلار برای وارد کردن کلید و پریز از ترکیه و کشورهای اروپایی هزینه می شود.
اگر این مبلغ برای حمایت از تولید داخلی صرف شود، علاوه بر خودکفایی، به ارزآوری این صنعت در ایران نیز کمک خواهد کرد. به گفته وی، نبود نقدینگی برای تولیدکنندگان، بهره های بانکی و نبود تسهیلات برای تولید، هزینه های تامین اجتماعی و بیمه کارگران، تعرفه های صادراتی و مالیات و عوارضی که در بخش تولید وجود دارد از دیگر مشکلات فعالیت در این حوزه محسوب می شود.
در تامین مواد اولیه و ماشین آلات موفق بوده ایم
رئیس اتحادیه الکتریک تهران با اشاره به این موضوع که صنعت تولید کلید و پریز در کنار صنعت ساخت وساز قرار دارد، ادامه می دهد: رکود در این حوزه دامنگیر صنعت کلید و پریز هم شده است، در حالی که اگر در این حوزه شاهد رونق کسب وکار بودیم، می توانستیم با تولید محصولات با کیفیت داخلی، علاوه بر تامین نیازهای داخل به کشورهای همسایه و در حال توسعه نیز محصولات مان را صادر کنیم.
وی با بیان اینکه مواد اولیه مورد استفاده در این صنعت امروزه در کشور تامین می شود، ادامه می دهد: خوشبختانه در حوزه ماشین آلات هم بسیار موفق عمل کرده ایم و می توانیم جوابگوی نیازهای داخلی باشیم. درودیان ورود به این صنعت را توصیه نکرده و می گوید: بحث نقدینگی در این صنعت بسیار مهم است زیرا شما مجبور هستید کالای تولیدی را با چک و به صورت اقساطی در بازار رکود زده ایران به فروش برسانید و اگر پول در گردشی نداشته باشید، قطعا شکست خواهید خورد.
وی با بیان اینکه هر کاری را می توان با سرمایه ای کم شروع کرد، اضافه می کند: در طول کار اگر قصد توسعه کار را داشته باشید آن وقت است که سرمایه بیشتری لازم خواهید داشت. امروزه دیگر 2میلیارد تومان هم برای شروع این کار کافی نیست و با هزینه کردن این مبلغ تنها در سطح ابتدایی می توانید به فعالیت بپردازید.
وی می افزاید: فعالیت در این حوزه در دو سطح کارگاهی و کارخانه ای امکان پذیر است که برای شروع کار در هر کدام از این دو شکل، داشتن آزمایشگاه برای رعایت استانداردهای لازم ضروری به نظر می رسد. ضمن اینکه یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که در حال حاضر اکثر کارخانه های بزرگ تولیدکننده به انبار اجناس چینی تبدیل شده اند.
درودیان در رابطه با اخذ مجوز فعالیت در این حوزه می گوید: اشخاصی که قصد فعالیت تولیدی در این حوزه را دارند باید به وزارت صنایع مراجعه کنند اما مجوز فروش را اتحادیه های الکتریک استان ها اعطا می کنند.
ارتباط با نویسنده: Leilashirzad69@gmail.com