هماکنون در بازار دو گمانه بزرگ یکی کاهش نرخ سود بهره بانکی و دیگری نتیجه مثبت مذاکرات وجود دارد. هر کدام از این دو خبر اگر قطعی شود میتواند تاثیر بسیار مثبتی روی بازار بگذارد، اما پیشبینی میکنم مذاکرات نه در جزییات اما در کلیات به توافق میرسد و جمعبندی مثبت و خوبی خواهد داشت...
اما نرخ بهره بانکی به احتمال زیاد در آذر ماه کاهش پیدا میکند. در نتیجه چشمانداز بورس تا پایان سال مثبت است. به گزارش سنا، بهزاد گلکار، مدیر عامل هلدینگ سینا با بیان مطلب فوق درباره وضعیت کنونی بازار سهام گفت: بین فعالان بازار سرمایه یک اصطلاحی به نام «پیش خور» وجود دارد. یعنی فعالان تا میبینند مذاکره یا خبر مثبتی درباره کاهش نرخ بهره بانکی وجود دارد یا حتی بالعکس، اثر خبر را قبل از اثرگذاری واقعی آن در عملکرد شرکتها پیشخور میکنند. برای همین سودها گاه قبل از وقوع خبر مثبت رخ میدهد. وی با تاکید بر اینکه فعالان بازار سرمایه با توجه به چشماندازی که از صنایع و در کل بازار میبینند نسبت درآمد به عایدیها را کم و زیاد میکنند، گفت: انتظارات مثبت زودتر از وقوع شکل میگیرد، زودتر به بازار پول میآورد، معاملات زودتر رشد میکند و برای سهامداران زودتر بازده مثبت ایجاد میکند اما اینکه این شرایط تا کی و تا کجا میتواند ادامه پیدا کند، در این بازه زمانی به نتیجه مذاکرات و نرخ بهره بانکی گره خورده است.
گلکار خاطر نشان کرد: اگر موضوع هستهای را از بازار جدا کنیم، نرخ بهره قطعا کاهش پیدا میکند چون نرخ تسهیلات بانکی بیشتر از این نمیتواند ادامه پیدا کند. اگر صورتهای مالی امسال و سال گذشته بانکها را نگاه کنیم هیچ بانکی از نظر عملیات بانکداری سودآور نبوده است و باید در این زمینه حرکت جدی شود. وی درباره رشد صنعت بانکداری در هفتههای گذشته گفت: فعالان بازار سرمایه خوشبین هستند که با مذاکرات، سوئیفت باز میشود و آنها میتوانند با بانکهای دنیا ارتباط داشته باشند اما این امکان هم وجود دارد که تا یک سال، یک سال و نیم دیگر سوئیفت تحریم بماند اما برای رفع این مشکل باید ارتباط سیستم بانکی کشور با چند بانک برقرار شود که به این ترتیب حجم داراییهای مالی خارج از کشور بانکها قابل معامله میشود و بانکها سود خوبی از این طریق بهدست میآورند بابت همه این پیشبینیهاست که این روزها شاهد رشد قیمت بانکیها هستیم. این کارشناس بازار سرمایه درباره اصلیترین چالش بورس گفت: بورس یک بازار کاملا آزاد است که سیستم عرضه و تقاضا بر آن حاکم است، بنابراین در این سیستم نباید دخالت کرد چون اگر دخالتی در این سیستم صورت بگیرد، افت و خیزها را طولانیتر از حد معمول میکند. گلکار ادامه داد: وقتی فعالان بازار سرمایه انتظار دارند به دلایل شرایط کلی حاکم بر اقتصاد بازده بورس کاهش پیدا کند باید به بازار سرمایه اجازه این کاهش داده شود که این کاهش را تجربه کند و قطعا بازار بعد از آن رشد پیدا میکند.
مدیرعامل هلدینگ سرمایه با تاکید بر اینکه باید انتظارات از بازار سرمایه واقعی باشد، گفت: روند خوبی در بازار سرمایه حاکم است اما تا مدتها نمیتوان از بازار انتظار بازدهیهای سال 91 و 92 را داشت. تا پایان سال شرکتها رشد eps خواهند داشت اما رشد درآمدها در سال آینده از آن شرکتهایی خواهد بود که یا پروژه افزایش ظرفیت یا صادرات قابل رقابت با کالاهای وارداتی مشابه دارند. این کارشناس بازار سرمایه به موضوع سهامداران غیرحرفهای اشاره و این دست از سهامداران را به دو دسته تقسیم کرد و گفت: گروهی که در حد خرد خریدوفروش میکنند گاهی وقتی وارد بازار سرمایه میشوند که خیلی دیر است و در نتیجه با حرکتهای هیجانی برای خرید یا فروش به بازار و خودشان آسیب وارد میکنند. اما گروه دیگر از سهامداران غیرحرفهای شـخـصـیتهای حقوقی و صاحبان سرمایه بزرگ هستند که آنها هم دیر وارد بازار میشوند و غیرحرفهای هستند اما به دلیل در اختیار داشتن منابع بزرگ و حجم پولی که در اختیار دارند، نسبت به خرده سهامداران کوچک آسیب کمتری میبینند.
گلکار به ضرورت عمق بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: برای عمق بخشی بازار باید به سمت متنوعسازی ابزارهای داخل بازار حرکت کرد و از اینکه فقط سهام واقعی شرکت خریدوفروش شود، باید فاصله گرفت. وی به افزایش تنوع ابزارهای مالی در بازار سهام اشاره کرد و افزود: صـندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله، گزینه مناسبی برای بخشی از سرمایهگذاران کم ریسکتر هستند اما راهاندازی سایر ابزارهایی که از جنس خود سهام نیستند، بلکه شبیه سهام هستند مثل CFDها (خرید اعتباری سهام) باعث میشود حجم بازار بزرگ شود و افراد با سطوح مختلف ریسکپذیری جذب این بازار خواهند شد.