چندی است برخی برای فراهم کردن فضای لازم برای واردات میوهها، بهخصوص پرتقال زمینهچینی کرده و مسئله سرمازدگی و مسائلی را مطرح میکنند که سر راه تولید قرار گرفته و در پایان سال مردم با کمبود مواجه خواهند شد. البته برخی رسانهها نیز به این شایعه دامن زدند تا جایی که برخی فروشندگان عمده به فکر احتکار افتادند تا این دروغ، به شکل یک حقیقت در چشم مردم نمایان شود.
دیروز که دومین نشست خبری وزیر جهادکشاورزی با خبرنگاران بخش بود، صحبتهای جالبی بین دوطرف رد و بدل شد که یکی از مهمترین آنها همین بحث میوه شب عید و چگونگی تنظیم بازار آن بود. اکنون با توجه به اینکه یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی میکنند اما حدود چهار درصد مرکبات جهان در این مرز و بوم تولید میشود، بنابراین با یک حساب سرانگشتی، مازاد تولید در این بخش کاملا مشخص و بارز است. «اکنون پرتقال به اندازه کافی وجود دارد و نیازی به واردات نیست.» این جملهای بود که وزیر جهادکشاورزی، شاید بیش از 10 بار آن را در حضور رسانهها تکرار و بر لزوم حمایت رسانهها از این موضوع تاکید کرد.
البته در گزارشی که پیش از این منتشر کردیم، درباره دفاع وزارت جهادکشاورزی از ممنوعیت واردات میوه بهطور مفصل توضیح دادیم و از زبان مدیرکل دفتر تجارت و سرمایهگذاری وزارت جهادکشاورزی گفتیم که به هیچ عنوان برنامهای برای واردات میوه نداریم.
حالا شخص وزیر با تاکید محکمی بر مواضع وزارتخانهاش پافشاری میکند و آب پاکی را بر دست فرصتطلبان میریزد. صحبتهای حجتی، حکایت از حمایتی تمام قد از تولید داخل داشت. انصافا دلسوزی وی نسبت به کشاورزان زحمتکش، جای قدردانی دارد، اما اگر این تلاش بتواند مداوم و همیشگی باشد، کمکم سودجویان را از دسترسی به بازار واردات ناامید خواهد کرد و حذف آنها حتمی است.
از طرف دیگر، به خاطر قدرت نامعلومی که واردکنندگان در اختیار دارند، میتوانند با تاثیر بر بازار، طوری قیمتها را تعیین کنند که اذهان عمومی، کمبود را باور کرده و رسانهها با قلم خود به وزارت جهادکشاورزی برای آزاد کردن واردات میوه، فشار وارد کنند. این نقطهای است که درایت، تدبیر و جسارت شخص وزیر را میطلبد تا برای حفظ و صیانت از تولید داخل، تنظیم بازار را برعهده گرفته و با توزیع بهموقع و عادلانه محصولات، صف شایعات را بشکند و نقشه واردات را نقش بر آب کند.
اکنون علاوه بر مازاد تولید مرکبات، قیمت آن در بازار سیری صعودی داشته و همین اتفاق نیز برای مرغ افتاد. اما از آن طرف، حجتی با اطمینان کامل اعلام کرد که اکنون ظرفیت صادرات مرغ از کشور بیش از 500هزار تن است. بنابراین دستهای پشت پردهای وجود دارند که تنظیم بازار را بر هم زده و مانع از اعتماد عموم مردم به سیاستهای دولت میشوند.
بهنظر میرسد وزارت جهادکشاورزی اگر با همین منوال، واردات محصولات را تنها در بخشهایی که کسری وجود دارد آن هم به حدی که نیاز باشد، آزاد بگذارد، کمکم جهتگیری بازار به سمتی خواهد رفت که میزان عرضه و تقاضا حالت تعادلی به خود گرفته و دیگر تولیدکنندههای داخلی از سوءاستفادههای سودجویان در امان خواهند بود. البته به شرطی که دستگاههای نظارتی، برای کنترل قیمتها قدرتی فراتر از لابیهای دلالان داشته باشند تا از این طریق بتوان پرونده واردات بیرویه را برای همیشه بست.