بازار عینک فلسطین شمالی یکی از سه مرکز اصلی فروش و عرضه انواع عینک طبی و آفتابی در کنار بورس عینک یوسفآباد و بازار حافظ تقاطع جمهوری است. این قسمت از شهر محل مراجعه افراد زیادی است که از دور و نزدیک تهران و حتی شهرستانها برای خرید عینک طبی بنا به تجویز پزشک و برای نوع آفتابی آن برای ست پوشاک و خوشتیپی به اینجا میآیند و برای خودش نام و نشانی پیدا کرده. البته به لحاظ معماری و بافت محلی، فرسوده، کهنه و بسیار قدیمی است و اگر چنارهای بلند و تنومند حاشیه خیابان نبودند، پیادهروی در آن بهشدت کسلکننده میشد. کنار یا طبقات بالایی بعضی از واحدها به خصوص در نزدیکی خیابان انقلاب به صورت مخروبه و خالی از هرگونه فعالیت زیستی و سکونتی است.
ظاهراً هیچ ارگان یا نهادی هم مسئولیت رسیدگی به این قوارههای نیمه ویران را به عهده نگرفته. فعلاً که مشکلی پیش نیامده و همه به کار و بار خود مشغول هستند. با این تفاسیر علاوه بر تنوع جنس، تنوع مغازه و فروشگاه هم به چشم میخورد؛ بعضیها بزرگ و شیک و پرنور و برخی دیگر کوچک و ساده و معمولی. تعدادی از این مغازههای بزرگتر و لوکس دو طبقههستند. طبقه اول را به عینک طبی و طبقه دوم را به قسمت عینک آفتابی، مدلهای خیلی گران و سفارشی، تعمیرات و تراش عدسی و لوازم جانبی اختصاص دادهاند.
اگر بخواهیم آمار درستتری از تعداد واحدهای عینکی ارائه کنیم حدود 80 مغازه را شامل میشود که در دو طرف این خیابان پیر و قدیمی جا خوش کردهاند. با این همه کلاً راسته بازار زیبایی نیست و غیرویترینهای درخشنده عنصر چشمنوازی ندارد. نکته جالب توجه این خیابان، وجود مراکز پزشکی و بهداشتی و درمانی است. هر چقدر که همسایه شلوغ و بزرگتر - خیابان ولیعصر- به پوشاک و مایحتاج ضروری و اولیه پرداخته است، خیابان فلسطین به سلامت و درمان اختصاص پیدا کرده. وجود چند درمانگاه، مجتمعهای پزشکی و چند داروخانه از جمله داروخانه قدیمی و معروف فرانس پاستور با سابقه نزدیک به 50 سال، گواه این مدعاست.
متراژ، قیمت، اجاره بها
بزرگترین مغازهها 100 متری و کوچکها 10 متری است. به ندرت وسعت مغازهای به 100متر میرسد و خیلی کم پیدا میشود. البته بیشتر فروشگاهها بین 15 تا 45 متر مساحت دارند. قیمت رهن و اجاره در این نقطه بالاست. برای یک واحد 15 یا 20 متری باید ماهانه 3 تا 4/5 میلیون تومان به صاحب ملک پرداخت شود. پول پیش خیلی رد و بدل نمیشود و اصل بر دریافت کرایه است. رهن طرفدار چندانی ندارد و فروش ملک هم به ندرت اتفاق میافتد. البته بعضی از مغازهها سند قطعی ندارند و سند برخی دیگر اوقافی است. واحدهای شراکتی (تملک دو یا سه دانگ از شش دانگ) هم در بعضی از فروشگاهها معمول است.
مارکها و قیمتها
همانطور که پیشتر اشاره، اینجا انواع عینک و متعلقاتش فروخته میشود که صددرصد اجناس آن وارداتی است. قیمت فریم عینک از 80 هزار تومان شروع میشود و تا 600 هزار تومان هم میرسد. هر چقدر برند معروفتر و شکیلتر باشد بهای آن بالاتر میرود و تا 800 هزار تا یک میلیون تومان هم قیمت میخورد.ضمنا جنس لوکس و بسیار گرانقیمت هم هست که به مشتریان خاص تعلق دارد و به صورت سفارشی از دوبی یا استانبول در بستهبندی مخصوص میآورند (مانند ست عروس و داماد) که تا 4 میلیون تومان برای خریدار آب میخورد.
در این منطقه برندهای معروف و قدیمی عرضه میشوند. مشهورترین آنها عبارتند از: ریبن، جورجیا، کودینی، پلازا، لاپونیته، دیور، کریستین، گوچی، پرسول، دیاندجی، ورساچی، فندی، چوپارد و فنسا. در ضمن عدسیهای موجود هم بیشتر از 3مارک عمده است: زایس و رودناشتوک (آلمان) و اسیلور (فرانسه). برندهای ژاپنی، کرهای و تایوانی هم پیدا میشوند.