از دیگر استان هایی که نمد در آن جایگاه ویژه ای دارد، کرمانشاه است. پروانه حیدری، معاونت صنایع دستی استان کرمانشاه در رابطه با وضعیت فعلی نمد در این استان به «فرصت امروز» می گوید: شهرستان اسلام آباد از مراکز تولید نمد استان است و تا چند وقت پیش حدود 15کارگاه در آن فعال بودند که این تعداد به 5کارگاه کاهش یافته است.
اما در کرمانشاه چند هنرمند نمدمال محصولات جدیدی در این زمینه تولید کرده اند. مثلا کلاه های ادوار باستانی ایران را بافته اند یا از نمد برای توربین کشتی استفاده کرده اند. حتی به عنوان کیسه خواب هم تولیداتی با جنس نمد انجام شده است.
مهرعلی نجفیان از هنرمندان کرمانشاهی است که در زمینه تولید نمد برای توربین کشتی فعالیت کرده و در این ارتباط به «فرصت امروز» می گوید: نمدمالی شغل پدران من بوده و سال های سال است که در بازار چاله حسن خان به این شغل مشغول هستیم.
این هنرمند اضافه می کند که چند سال است به فکر تغییر کاربری نمد بوده اند. بنابراین دستگاهی که می تواند ضربه های محکم را برای تنیده شدن نمد به پشم وارد کند، خریداری کردیم که 10درصد انرژی بر نمدمالی را انجام می دهد و 90درصد باقی مانده کار دست است.
نجفیان می گوید: از نمد جلیقه، کلاه، کمربند و نمد مناسب برای توربین کشتی می سازم.
وی می افزاید: نمد خواص زیادی دارد؛ مثلا هیچ گاه منفجر نمی شود و در صورت بافت ویژه، آب در آن نفوذ نمی کند. بنابراین استفاده مناسبی در توربین های کشتی دارد و می تواند جایگزین فوم های فشرده شود. تا قبل از وضع تحریم ها که اوضاع کشتی سازی در جنوب رونق داشت، همواره نمدهایی برای این منظور به پنج شرکت کشتی سازی می فروختم که هر کدام حدود 20کیلو وزن داشت و قیمت آن بیش از یک میلیون تومان بود اما با وضع تحریم ها و به هم خوردن اوضاع تولید دیگر درخواستی در این زمینه نداشته ایم. در حالی که نمدی که من به آنها می دادم 4سال دوام داشت و فوم وارداتی تنها یک سال.
این محصول نمدی به دلیل اینکه آب در آن نفوذ نمی کند به عنوان عایق مناسبی برای کشتی نیز به شمار می رود. حتی در ماشین آلات صنعتی هم محصول نمدی کاربرد دارد. در واقع تغییر کاربری نمد تنها به تولید کیف و کفش مربوط نیست.
نجفیان همچنین در مورد دیگر محصولاتی که از نمد تولید کرده است، به توپ فوتبال اشاره می کند و ادامه می دهد: در کل جهان تنها هفت نوع کلاه رسمی وجود دارد که سایر کلاه ها طیفی از این هفت نوع هستند، اما در تاریخ ایران بیش از 300نوع کلاه داریم که همگی شناسایی شده اند و بافت نمدی هر کدام می تواند جاذبه ای هنری و فرهنگی برای ایران باشد. لازم به ذکر است که کلاه در فرهنگ ایران طبقه اجتماعی، سمت دولتی، وضع مالی و نژاد را نشان می داده است.
بنابراین این جاذبه نهفته در کتب باید با صنایع دستی اینچنینی به روز آوری شود. نجفیان قیمت هر نمد سنتی را که کاربرد زیراندازی دارد، بسته به وزنش که حدودا 5کیلو است، بین 180 تا 190هزار تومان می داند که اگر تغییر کاربری اتفاق بیفتد، ارزش افزوده بسیار بالایی هم برای هنرمندان این حوزه به دست می آید.
مثلا تنها یک شاخه گل رز نمدی در بازار تا 20هزار تومان به فروش می رسد که چند گرم بیشتر وزن ندارد یا کیف نمدی بین 30هزار تا 250هزار تومان قیمت گذاری می شود که ارزش افزوده بالایی را نشان می دهد. نجفیان می گوید هر گونه خطر و ریسک را برای نوآوری در محصولات به جان می خرد چون مانند هر هنرمند دیگری عاشق کارش است، اما حمایت های لازم از آنها نمی شود.
مثلا وقتی برای دریافت وام و تسهیلات اقدام می کنیم، چند سند و مدرک و ضامن باید داشته باشیم در حالی که من هنرمند تنها یک جواز هنری دارم که حتی برای خرید یک وسیله خانه هم ارزش گروگذاشتن ندارد. اینها مسائلی است که مسیر رشد صنایع دستی را سد کرده است.
وی اضافه می کند که استان کرمانشاه برترین استان کشور در زمینه تولید و فروش صنایع دستی بوده است اما به خاطر کم توجهی ها به رتبه سوم نزول کرده است.